Μέσα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα κατέρρευσε ένα ολόκληρο χωριό
Τα απομεινάρια της ζωής τους μαζεύουν από τα χαλάσματα κάτοικοι στο ερειπωμένο χωριό
Η Βρίσα μέσα σε μερικές μόνο ώρες μετατράπηκε σε χωριό - φάντασμα: Τα πάντα είναι καλυμμένα από χαλάσματα και μπάζα, ενώ οι κάτοικοι σοκαρισμένοι κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, έχοντας δει τα σπίτια τους μέσα σε 20 δευτερόλεπτα - όσο διήρκεσε και η ισχυρή σεισμική δόνηση - να πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι.
Στο χωριό μένουν 850 κάτοικοι και από τις περίπου 500 κατοικίες του οικισμού, όπως εκτιμά η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, 80% των σπιτιών είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, από τα 254 σπίτια που ελέχθησαν χθες στη Βρίσα τα 150 έχουν κριθεί ακατοίκητα. Οπως τόνισε, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα, από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα.
Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, χθες, κάτοικοι προσπαθούσαν να μαζέψουν ό,τι μπορούσαν από τα σπίτια που ακόμη είχαν μείνει όρθια από τον σεισμό, που στοίχισε τη ζωή σε μια 43χρονη γυναίκα και άφησε πίσω του 15 τραυματίες. Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί και οι δύο εκκλησίες του οικισμού. «Η νότια πλευρά του νησιού έχει πληγεί, η καταστροφή είναι μεγάλη. Με όλες τις δυνάμεις μας κάνουμε καταγραφή των ζημιών. Ηδη στο νησί βρίσκονται 100 μηχανικοί που κάνουν τις καταγραφές» τονίζει στα «ΝΕΑ» η Χριστιάνα Καλογήρου.
Το πρώτο βράδυ του σεισμού, συνολικά 59 κάτοικοι από το χωριό Βρίσα έμειναν στις σκηνές που είχε στήσει στο γήπεδο του Πολιχνίτου ο Στρατός. «Στόχος μας είναι όλοι οι κάτοικοι να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία. Ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων που επιμένουν πως το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και πως οι πρώτες 48 ώρες μετά τον σεισμό είναι και οι πιο κρίσιμες» προσθέτει η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου.
Στο Πλωμάρι, τη δεύτερη περιοχή που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, εκκενώθηκε χθες το γηροκομείο, με τις Αρχές να μεταφέρουν τους 40 ηλικιωμένους σε ξενοδοχεία. Ενώ μέχρι χθες το βράδυ είχαν δηλωθεί 220 σπίτια με ζημιές στο Πλωμάρι, εκ των οποίων τα περισσότερα κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμα.
Οπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, το πρώτο βράδυ οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμήθηκαν έξω από τα σπίτια τους, κυρίως σε πλατείες, ενώ η δημοτική Αρχή συμφώνησε με δύο ξενοδοχεία προκειμένου να φιλοξενηθούν σεισμόπληκτοι. «Ανάμεσα στα κτίρια που έχουν βγει ακατάλληλα είναι και το Δημαρχείο, στο οποίο συστεγάζονται το Ειρηνοδικείο, η Πυροσβεστική αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στους δύο ναούς, τον Αγιο Νικόλαο και την Αγία Παρασκευή» δηλώνει στα «ΝΕΑ».
Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί και στη Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου, όπως και στον σεισμό της Κεφαλονιάς, επισημαίνοντας πως δεν θα στηθούν καταυλισμοί, ενώ στους σεισμόπληκτους θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ.
Εύη Σαλτού
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα