Οι «κόκκινες γραμμές» για το συνασπισμό «Τζαμάικα»
Μέρκελ, Γερμανία Λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία | ΑP Photo
Κυβερνητική συμμαχία αναζητεί η Άνγκελα Μέρκελ που το βράδυ της Κυριακής ανανέωσε τη θητεία της, στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν σε ένα πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό επιχειρούν να οριοθετήσουν τα πολιτικά τους προτάγματα ανοίγοντας δειλά-δειλά το διάλογο.
Λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία -ανέδειξε την ακροδεξιά σε τρίτη δύναμη- οι επικεφαλής των κομμάτων που πιθανολογείται πως θα μπουν στο κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) άνοιξαν διστακτικά τα χαρτιά τους και οριοθέτησαν τις «κόκκινες γραμμές» τους.
Προβληματισμός στο CDU
Η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, σημείωσε πως σκοπεύει να αρχίσει συνομιλίες με τους Φιλελευθέρους και τους Πρασίνους, βάζοντας στην εξίσωση και τους Σοσιαλδημοκράτες παρά την αντίθεσή τους να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό.
Η πρόεδρος του CDU, είπε ακόμη πως το κόμμα της θα αναλύσει γιατί έχασε περισσότερα από 1,4 εκατ. ψηφοφόρους προς τους Φιλελευθέρους και περίπου 1 εκατ. ψηφοφόρους στους ΑfD.
Ανέλαβε την ευθύνη για το πολωμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία και τόνισε πως σκοπεύει να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους που απώλεσε το κόμματος με τη «χάραξη καλής πολιτικής».
Αναγνώρισε ότι το ακροδεξιό AfD είναι το τρίτο κόμμα στη Γερμανία ωστόσο, είπε πως δεν πρόκειται να έχει κανένα λόγο στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής στο μέλλον. «Τα κόμματα που μπορούν να σχηματίσουν συνασπισμό μεταξύ τους είναι αυτά που θα αναζητήσουν τις λύσεις» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, συμπληρώνοντας πως «το AfD δεν πρόκειται να έχει καμία επιρροή».
Η κ. Μέρκελ ανέφερε τέλος πως δε ξέρει πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις και τόνισε την ανάγκη σχηματισμού μιας σταθερής κυβέρνησης.
Επιφυλακτικός ο Ζεεχόφερ
Ο ηγέτης του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι σκοπεύει να θέσει στα στελέχη και στα μέλη του CSU (αδελφό κόμμα με της Άνγκελα Μέρκελ) το θέμα των μελλοντικών σχέσεων με το CDU.
O Ζεεχόφερ, άφησε ανοιχτό το θέμα εάν το δύο κόμματα θα σχηματίσουν πάλι την παραδοσιακή κοινοβουλευτική ομάδα, στη νέα Μπουτεστανγκ.
Οι νέοι βουλευτές του CDU και του CSU αναμένεται να συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν εάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν από κοινού όπως γίνεται από το 1949.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το CSU υπέστη μεγάλη ήττα στη Βαυαρία αποσπώντας το 38,8% των ψήφων και καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη από 10%, σε σχέση με το 2013.
Σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει το θέμα των προσφύγων.
Φιλελεύθεροι εναντίον Χριστιανοκοινωνιστών
Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε πως θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής του ομάδας και απέφυγε να αναφερθεί με πολλές λεπτομέρειες για το πως προχωρούν οι συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας. Επιβεβαίωσε πως το κόμμα του θα θέσει όρους και ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με οποιοδήποτε τίμημα.
Μεταξύ των όρων που έθεσε είναι και η αντίθεση των Φιλελευθέρων στην επιβολή φόρου για τον πλούτο, το άνοιγμα της αγοράς για τις τεχνολογικές εταιρείες και εξέφρασε την αντίθεσή του στην αποδοχή πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που θα μπαίνουν στη Γερμανία, θέση που τον φέρνει απέναντι από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών.
Ο Λίντνερ, για ακόμη μια φορά τάχθηκε κατά κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη στέλνοντας μήνυμα στον Ε. Μακρόν.
Πράσινοι και συμφωνία του Παρισιού
Βασικός όρος για να συμμετάσχουν οι Πράσινοι στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι η χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Γνωρίζουμε την ευθύνη μας και θα προχωρήσουμε ανάλογα στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, τη δικαιοσύνη και την Ευρώπη» είπε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμιρ.
Ο ίδιος, στάθηκε απέναντι στις θέσεις των Φιλελευθέρων για την Ευρώπη υποστηρίζοντας πως η ΕΕ «δεν θα λύσει τα προβλήματά της μέσω της λιτότητας και ότι η Γερμανία έχει πιστωτικό συμφέρον να υποστηρίξει της μεταρρυθμίσεις» όπως αυτές που προκρίνει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα