Και υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και μεγαλοστέλεχος σε ιδιωτική εταιρεία στρατηγικής της Υγείας
Ο αν. κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης
Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής
Οι αθρόες πολιτικές παρεμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ που μέχρι και το 2014 κατάφερε να υπερδιπλασιάσει ανεξέλεγκτα με διοικητικούς υπαλλήλους το προσωπικό του, δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες διαφθοράς.
Πολύ περισσότερο που για προφανείς λόγους το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσε ως ο οργανισμός των πολλαπλών νομικών εξαιρέσεων (αναρτήσεις στη Διαύγεια, οικονομικοί έλεγχοι, διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ, κανονισμός λειτουργίας κ.λπ.). Οι εξαιρέσεις αυτές καταργήθηκαν το 2015 έτσι ώστε η κανονικότητα λειτουργίας να εξυγιάνει κάποτε τον φορέα υγείας που είχε μετατραπεί σε ρουσφετολογικό και σπάταλο εργαλείο.
Οι αστρονομικές σπατάλες, τα ακριβά διαφημιστικά πακέτα, οι υψηλές αμοιβές και τα δεκάδες ευρήματα παλιών και νέων ελέγχων οδήγησαν την υπόθεση στην εξεταστική της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», συνολικά 19 υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι αποσπασμένοι στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε διάφορα πόστα.
Στην αναζήτησή μας, ήδη από το 2013, του δαιδαλώδους υδροκεφαλισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσιάζουμε σήμερα μια από τις κραυγαλέες περιπτώσεις πολλαπλών απασχολήσεων ενός από τα παραπάνω διοικητικά στελέχη του οργανισμού.
Η Μ. Ζ. από τον κλάδο των διοικητικών του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι αποσπασμένη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια).
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Μ.Ζ., εκτός από υπάλληλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τυχαίνει να είναι και administrative manager στην ιδιωτική εταιρεία στρατηγικών Υγείας, Evroston, της οποίας το 60% κατέχει ο αναπληρωτής κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Νίκος Μανιαδάκης.
Ο κ. Μανιαδάκης είναι γνωστός από την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis και την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξή του με τα ανωτέρω, ωστόσο η «Εφ.Συν.» με δύο δημοσιεύματά της πριν από μερικούς μήνες («"Φαρμακερά" μέιλ στον Αδωνι από καθέδρας» - 11/2/2017 και «Ο... άτυπος σύμβουλος του Αδώνιδος» - 11/3/2017) είχε αποδείξει πως είχε και γνώση και άποψη για τα φάρμακα, ως σύμβουλος του τότε υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, την ώρα που παράλληλα με αυτή του την ιδιότητα «έτρεχε» έρευνες για λογαριασμό φαρμακευτικών εταιρειών.
Ας επανέλθουμε, ωστόσο, στην Μ.Ζ.. Το συγκεκριμένο στέλεχος απασχόλησε τον Τύπο από την προηγούμενη δεκαετία, καθώς, ως στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, παρουσιαζόταν έτοιμο για μια μεγάλη καριέρα, εκεί όπου το κόμμα έκρινε πως είχε την ανάγκη του.
Κάπως έτσι διαβάζουμε στο «Βήμα» της 9ης Οκτωβρίου 2005 και σε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Η "γαλάζια" κατάληψη του κράτους» πως «στο ΕΚΕΘΙ είναι σύμβουλος και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, κυρία Μ..Ζ...».
Ηταν η εποχή που η κυβέρνηση Καραμανλή απογύμνωνε το κράτος από τα σημιτικά κατάλοιπα και τοποθετούσε σε καίριες θέσεις φερέλπιδα στελέχη της.
Εκτοτε η πορεία του στελέχους ήταν η εξής:
▶ Το 2009 προσλήφθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ (επί υπουργίας Αβραμόπουλου).
▶ Το 2012 διατέθηκε στο γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου «για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών». Τον Ιούνιο του 2013 ανακλήθηκε η διάθεσή της στο γραφείο του υπουργού Υγείας και διατέθηκε στο γραφείο του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα.
▶ Τον Ιούνιο του 2014 διατέθηκε στο γραφείο του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη. Τον ίδιο μήνα και μόλις τρεις μέρες πριν από τον ανασχηματισμό, με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη (ΦΕΚ 332/6-6-2014) θα διοριστεί ως αναπληρωματικό μέλος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
▶ Τον Φεβρουάριο του 2015 διατέθηκε στον τομέα διατροφής της ΕΣΔΥ. Από εκεί τη βρίσκουμε στη γραμματεία του Τομέα Αρχών Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ, όπου προΐσταται ο κ. Μανιαδάκης. Σήμερα, όπως αναφέραμε και ανωτέρω, τη βρίσκουμε ως υπάλληλο του ΚΕΕΛΠΝΟ αποσπασμένη στην ΕΣΔΥ και παράλληλα ως διοικητική μάνατζερ στην εταιρεία Evroston.
Να τονιστεί εδώ ότι είναι υποχρεωτικό απ' τον νόμο να έχει παρουσία ο υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ 40 ώρες την εβδομάδα στην υπηρεσία του.
Τις άλλες ώρες μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπως π.χ. το να εργάζεται σε μια εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει το ίδιο αντικείμενο με την ΕΣΔΥ. Νόμιμο μεν, πολιτικά ηθικό;
Ποια είναι η Evroston
Η Evroston ιδρύθηκε το 2012 από τη Γεωργία Κουρλαμπά κι έναν έτερο ιδιώτη. Η κ. Κουρλαμπά έχει πλήθος συνεργασιών με τον κ. Μανιαδάκη σε έρευνες που αναλάμβανε ο τελευταίος μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας της ΕΛΔΥ.Τον Αύγουστο του 2016, ο έτερος ιδιώτης αποχώρησε και ο κ. Μανιαδάκης εισήλθε στην εταιρεία με ποσοστό 60%.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη εταιρεία στον χώρο των στρατηγικών Υγείας που διατηρεί ο αναπληρωτής κοσμήτορας, αφού, παρά τις φήμες για λουκέτο, παρουσιάζεται ενεργή ακόμα η εταιρεία που είχε συστήσει με τη σύζυγό του (Χρυσάνθη Φαρμάκη και σία ΕΠΕ).
Πρόκειται για την εταιρεία στους χώρους της οποίας εισέβαλε η Οικονομική Αστυνομία πριν από λίγους μήνες, κατάσχοντας υπολογιστές και υλικό, με αφορμή την υπόθεση Novartis.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα