Πώς το πολιτικό αδιέξοδο στο Βερολίνο επηρεάζει και την Αθήνα
Του Γ. Αγγέλη
Η χθεσινή αναπάντεχη αποχώρηση του κόμματος των ελεύθερων δημοκρατών (FDP) από τις συζητήσεις για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης στο Βερολίνο, έχει προκαλέσει ισχυρά κύματα πολιτικού stress στη Γερμανία, προκαλώντας αμηχανία για τις συνέπειες σ' ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί και στην Αθήνα.
Η προσωρινή αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αναστολή των σχεδιασμών, που συνδέονταν με τις εξαγγελίες της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου και οι οποίες αφορούν σε παρεμβάσεις/αλλαγές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική εξ αιτίας του Brexit.
Παράλληλα όμως, διαμορφώνουν ένα αβέβαιο -ως προς τις συνέπειές του -περιβάλλον για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν γύρω από τη συνέχεια και το τέλος του ελληνικού προγράμματος στήριξης.
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, σήμερα το πρωί εκτιμώντας το νέο περιβάλλον, σχολίασαν στο Capital.gr, ότι "είναι νωρίς ακόμα” να μιλήσει κανείς για συνέπειες στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οπωσδήποτε "η αναβολή συγκρότησης κυβέρνησης μπορεί να προσθέσει δυσκολίες για τις οποίες κανείς δεν είναι προετοιμασμένος...”.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι από τους ίδιους κύκλους εκφράζεται η άποψη ότι αν δεν υπάρξει σύντομα υπέρβαση της δυσκολίας αυτής (σ.σ. σχηματισμού κυβέρνησης), "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Bundestag προεδρεύει πλέον ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό θέμα και έχει εκφρασθεί ως προς την ανάγκη ομαλής ολοκλήρωσής του (σ.σ. του ελληνικού προγράμματος) έγκαιρα...”.
Με άλλα λόγια όσον αφορά τις όποιες συνέπειες αναβολής ή αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και μέχρι να κριθεί το ενδεχόμενο νέων εκλογών, το "κλειδί” για τις αποφάσεις που αφορούν θέματα του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή κλείσιμο τρίτης αξιολόγησης, εφαρμογής αποφάσεων του Eurogroup, συζήτηση για χρέος, κ.λ.π., περνούν μέσα από την Bundestag και τον κ. Σόιμπλε.
Με δεδομένο ότι παρά την αδυναμία (προς το παρόν τουλάχιστον) συγκρότησης εκ νέου κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, η συντριπτική πλειοψηφία στην Bundestag παραμένει στα δύο κόμματα CSU και SPD, εκτιμάται ότι ο κ. Σόϊμπλε δεν θα έχει πρόβλημα να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τις αναγκαίες εγκρίσεις.
Παρ' όλα αυτά υπάρχει πλέον το σοβαρό ενδεχόμενο, αν διαπιστωθεί (και μετρηθεί δημοσκοπικά κατά την προσφιλή μέθοδο της κας Μέρκελ) ότι το αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης θα μπορούσε μέσα από νέες εκλογές να αποβεί προς όφελος του CSU/CDU, η κα Μέρκελ θα δεν θα δίσταζε να προχωρήσει σε μία τέτοια "λύση”.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που θα κρατούσε σε αμηχανία όλες τις πλευρές μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2018, κανείς δεν θα διακινδύνευε προβλέψεις και εκτιμήσεις για το πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα στο ελληνικό πρόγραμμα ακόμα και με την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Ένα είναι βέβαιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, ότι όσο μεγαλύτερη αβεβαιότητα υπάρχει στο ευρωπαϊκό περιβάλλον τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο απόσυρσης του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Και το αντίστροφο...
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα