Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κυβέρνηση χωρίς σήμα - Του Γιώργου Κουμπαράκη

Αρχική | Απόψεις | Κυβέρνηση χωρίς σήμα - Του Γιώργου Κουμπαράκη

Άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο έχετε βρεθεί σε μια περιοχή στην οποία το κινητό σας τηλέφωνο δεν είχε σήμα και ο μοναδικός αριθμός που μπορούσατε να καλέσατε ήταν ο αριθμός 112. Τι είναι αυτός ο μαγικός αριθμός τον οποίο μπορείς να καλέσεις ακόμη και σε περιοχές χωρίς σήμα; Το 112 είναι ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης. Ο σκοπός της δημιουργίας του είναι να μπορεί να εξυπηρετήσει πολίτες που βρίσκονται σε οποιαδήποτε περιοχή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως εκ τούτου χρειάζονται βοήθεια σωμάτων ασφαλείας όπως πυροσβεστική, αστυνομία, ασθενοφόρο, λιμενικό. Ο αριθμός 112 λειτουργεί ακόμη κι αν το δίκτυο που χρησιμοποιείς δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο. Λειτουργεί επίσης είτε με κάρτα SIM είτε χωρίς κάρτα SIM στο κινητό.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 11 Φεβρουαρίου 2009 με τίτλο "Η Επιτροπή κρίνει ότι ο 112, o ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης πρέπει να γίνει πολύγλωσσος" IP/09/240 αναφέρεται μεταξύ άλλων πως "μόνο το 24% των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ απάντησε άμεσα ότι γνωρίζει πως μπορεί να καλέσει το 112 για να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλη την ΕΕ." Επίσης στο πεδίο πολιτικές του "Digital Singel Market" με τίτλο "112 in Greece" της  ιστοσελίδας μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως μόνο το 14% των Ελλήνων γνωρίζει για τη χρήση του 112 σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Και για να έρθουμε στο προκείμενο, ποιος είναι υπεύθυνος για τον σωτήριο αριθμό στη χώρα μας; Μα φυσικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Kαι ποιος έχει την υψηλή ευθύνη για την ορθή ή μη λειτουργία του σωτήριου αριθμού, όντας πολιτικός προϊστάμενος; Μα φυσικά ο κος Τόσκας!

Την περασμένη Τετάρτη 18 Ιουλίου η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, με επιστολή της αφενός επέπληξε την κυβέρνηση για την ελαττωματική λειτουργία του συστήματος και αφετέρου κάλεσε τις ελληνικές αρχές να προβούν στην άμεση υιοθέτηση του νέου συστήματος, δίχως περαιτέρω καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ασφάλεια τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Μήπως και η επίτροπος γνώριζε από πριν όπως ο ΣΚΑΪ για την φονική πυρκαγιά που θα έπληττε λίγες μέρες αργότερες την Αττική;

Πάμε τώρα να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων. Σύμφωνα με την επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας ενώ το σύστημα θα έπρεπε να είναι έτοιμο και να λειτουργεί, μέχρι και σήμερα που μιλάμε είναι ελλειμματικό ως προς βασικές και εξαιρετικά σημαντικές λειτουργίες του όπως είναι ο γεωεντοπισμός του καλούντος και υποστήριξη εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας (κυρίως για ΑμεΑ). Κατά συνέπεια αποβαίνει μη λειτουργικό και αποτελεσματικό σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, όπως πυρκαγιές για παράδειγμα.

Μια άλλη σωτήρια εφαρμογή του συστήματος 112, που δεν λειτούργησε στις περιπτώσεις Ραφήνα, Μάτι, Νέος Βουτζάς, είναι και η μαζική αποστολή μηνυμάτων SMS σε κινητά ατόμων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν και να προειδοποιηθούν έγκαιρα για το ότι πλησιάζει η φωτιά και ότι πρέπει να φύγουν το ταχύτερο.

Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί, αντιθέτως γιγαντώνεται όταν περνάμε στην υπηρεσία "eCall", η οποία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που λειτουργεί, δίνει τη δυνατότητα στην υπηρεσία 112 να εντοπίσει τον καλούντα με το πάτημα ενός κουμπιού. Τι γίνεται με την υπόθεση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικά στη χώρα μας; Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Ιουνίου 2013 με θέμα "eCall: το σύστημα αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης για οδικά ατυχήματα καθίσταται υποχρεωτικό για τα αυτοκίνητα από το 2015", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο νομοθετικές προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι από τον Οκτώβριο του 2015 τα αυτοκίνητα θα είναι εξοπλισμένα με σύστημα αυτόματης κλήσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης. Το σύστημα eCall θα καλεί αυτόματα τον αριθμό 112, τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Θα πληροφορεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τη θέση του οχήματος, ακόμα και αν ο οδηγός έχει χάσει τις αισθήσεις του ή δεν είναι σε θέση να τηλεφωνήσει. Εκτιμάται ότι μπορεί να σώσει ετησίως έως και 2.500 ανθρώπινες ζωές (MEMO/13/547).

H Σλοβενία υιοθέτησε το σύστημα "eCall" από την 01 Δεκεμβρίου του 2015. Η γειτονική Ιταλία ανέπτυξε μια πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε επιλεγμένες περιοχές στις 18 Μαΐου 2017 και η Σουηδία υιοθέτησε το πρόγραμμα την 1 Οκτωβρίου του 2017. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την υποχρεωτική εγκατάσταση του εξοπλισμού της υπηρεσίας "eCall" σε όλα τα νέα οχήματα από τον Απρίλιο του 2018.

Πίσω στα δικά μας πάλι, παρά το "Καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν, μερικοί Ευρωπαίοι δεν θα καταφέρουν να λάβουν την επείγουσα βοήθεια όταν τη χρειαστούν", της επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κας Γκάμπριελ προς τον αρμόδιο υπουργό για την προστασία του πολίτη κ. Τόσκα, ο κος Τόσκας όχι μόνο δεν μερίμνησε για την αποκατάσταση του προβλήματος αλλά αποδίδει τις ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Και σε μια προκλητική στιγμή απύθμενου θράσους και απροκάλυπτου κυνισμού ομολογεί ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ "πάγωσε" η σύμβαση του 2014.

Τέλος σκέφτομαι πόσο σωτήρια θα είχαν αποδειχθεί τα συστήματα αυτά, εάν λειτουργούσαν, για τις ζωές δεκάδων συμπολιτών μας και παρατηρώντας όλο αυτό το  μούδιασμα και την άρνηση ανάληψης ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης για κάποιο λόγο έρχονται στο μυαλό μου τα λόγια του π. Υπουργού Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Κονστάντζα Ουρμπάνο Ντε Σόουζα, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2017: "Μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θεωρώ ότι δεν διαθέτω τις προϋποθέσεις ούτε πολιτικά αλλά ούτε και σε προσωπικό επίπεδο να παραμείνω στη θέση μου".


* Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι Σύμβουλος/ Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

Capital.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0