Η οργή Κοτζιά και οι επόμενες πρωτοβουλίες
Οι περίπου 24 ώρες που μεσολάβησαν από το τέλος του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης δεν ήταν αρκετές για να συγκρατήσουν τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά από την απόφασή του να παραιτηθεί, σε μια ιδιαίτερα βαριά ατμόσφαιρα. Η παραίτηση του κ. Κοτζιά αποδίδεται από τους συνεργάτες του στην ουσιαστική άρνηση του πρωθυπουργού να τον καλύψει έναντι του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος του επιτέθηκε με σκαιούς χαρακτηρισμούς κατά τη διάρκεια του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου, αλλά και μέσω διαρροών σε προσκείμενες προς αυτόν ιστοσελίδες (περί Σόρος κ.λπ.).
Συνεργάτες του κ. Ν. Κοτζιά ανέφεραν στην «Κ» ότι ο ίδιος «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Π. Καμμένου ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι “βουτάει από κονδύλια”, καθώς και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις». Ο κ. Κοτζιάς ναι μεν εθίγη από την απόφαση του κ. Τσίπρα να τον αφήσει ακάλυπτο έναντι του κ. Π. Καμμένου, αλλά και τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις ανάμεσα στο Μαξίμου και τον τέως υπουργό Εξωτερικών δεν ήταν ιδανικές.
Το τελευταίο παράδειγμα αφορά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα. Αν και η απέλαση, όπως και η απόφαση για τη δημοσιοποίησή της, ήταν κοινή απόφαση των κ. Τσίπρα και Κοτζιά, ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε με τη διαχείριση του ζητήματος που ακολούθησε από τον υπουργό Εξωτερικών, ιδίως μέσω των δημόσιων δηλώσεών του. Το συγκεκριμένο ζήτημα προκάλεσε αναταράξεις και κατά τη διοργάνωση του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα, όπως είναι γνωστό, τη Μόσχα θα επισκεφθεί και ο κ. Καμμένος, γεγονός που ενόχλησε τον κ. Κοτζιά, καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εμφανιζόταν να εμπλέκεται διαρκώς και επιμόνως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Επίσης, ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε προ ολίγων ημερών την Ουάσιγκτον, σε μια σειρά επαφών η οποία δημιούργησε αρκετές συζητήσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε να μιλάει «τη γλώσσα των Αμερικανών», με την έννοια ότι οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ενθουσιάστηκαν από το επίπεδο της δέσμευσης του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.
Στο Προεδρικό
Ακολούθως, ο κ. Κοτζιάς (ο οποίος προχθές το βράδυ πέρασε και από το Προεδρικό Μέγαρο για να συζητήσει με τον Πρ. Παυλόπουλο για τις τελευταίες εκκρεμότητές του) έχει ήδη αποφασίσει να κρατήσει την έδρα του, αλλά και να προωθήσει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες την κατάθεση πρότασης νόμου για τον έλεγχο των απόρρητων κονδυλίων όλων των υπουργείων. Μάλιστα, αυτό το ανέφερε και κατά τη διάρκεια του υπουργικού προχθές, ζητώντας να περιληφθεί σε αυτό και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Τα επόμενα βήματα του κ. Κοτζιά θα γίνουν εν πολλοίς και στο πλαίσιο της κίνησης «Πράττω», της οποίας είναι επικεφαλής. Περιλαμβανομένου του κ. Κοτζιά, το «Πράττω» διαθέτει τέσσερις βουλευτές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σήμερα θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος, ενώ τη Δευτέρα ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στο Ηράκλειο Κρήτης προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από το «Πράττω», η τελευταία εξέλιξη μπορεί να σηματοδοτήσει νέες συνεργασίες και σε πολιτικό επίπεδο, δίχως, πάντως, να διευκρινίζουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Εκείνο που δεν αναμένεται, επίσης, να μειωθεί είναι η ένταση της αντίθεσης ανάμεσα στους κ. Κοτζιά και Καμμένο.
Διαρροές
Ηδη χθες ξεκίνησαν ορισμένες διαρροές περί μυστικών κονδυλίων, στις οποίες πηγές προσκείμενες στον κ. Κοτζιά ανέφεραν ότι στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Μητράκος (ο στενότερος σύμβουλος του κ. Κοτζιά) «δεν συμμετέχει σε καμιά επιτροπή που διαχειρίζεται πόρους, προμήθειες ή απόρρητα κονδύλια. Η σχετική επιτροπή απαρτίζεται πάντοτε από τρεις ανώτατους διπλωματικούς υπαλλήλους. Η επιτροπή αυτή εισηγείται στη Βουλή, η οποία είτε εγκρίνει είτε απορρίπτει τη σχετική εισήγηση».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Έντυπη
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα