Τσίπρας: Βγαίνουμε από την κρίση, με σοβαρές πληγές – Μέρκελ: Δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου
«Το νέο όνομα δίνει σαφήνεια και δυνατότητα στη «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» υπογράμμισε η καγκελάριος
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοινές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η καγκελάριος ήρθε σε μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή της προηγούμενης επίσκεψής της, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο. Τότε η χώρα βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας, με ένα εκατομμύριο άνεργους και διαλυμένες δομές προστασίας των αδύναμων.
Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα πολλές φορές ακατανόητα από τους πολίτες και συχνά άδικα, συμπλήρωσε. Σήμερα είμαστε σε τελείως διαφορετική φάση. Εξερχόμαστε οριστικά από την κρίση, με σοβαρές πληγές που επουλώνουμε σταδιακά και την έννοια στους ευάλωτους.
Σημείωσε ότι η χώρα είναι πρωταθλητής σε μείωση ανεργίας αλλά και σε μεταρρυθμίσεις που έχουν πλέον την συναίνεση της κοινωνίας γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δίνουν προοπτική.
«Οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, υπήρξαν δύσκολες στιγμές που με πολύ προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα, στην Ελλάδα του αυταρχικού Γερμανού και στην Γερμανία του τεμπέλη Ελληνα».
Όπως είπε, συζήτησε με την κ. Μέρκελ μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μεταναστευτικό, την προσφυγική κρίση και την ανάγκη αναθεώρησης για το άσυλο και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στην αναζήτηση λύσεων στο προσφυγικό με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στην ατζέντα διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια συζητήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών που είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την περιοχή. «Εγώ πιστεύω ότι είναι ένα μοντέλο για πιθανές συμφωνίες και αποδεκτές λύσεις στο μέλλον, χωρίς επιβολή».
Όπως είπε τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για την διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια πάντα στη βάση της τήρησης του Ευρωπαίκού Κεκτημένου. Στηρίζουμε την ένταξη της Αλβανίας αλλά υπάρχουν θέματα κρίσιμα όπως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας που είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Δηλώσεις Μέρκελ
Πράγματι κλείνει ένας κύκλος με την επίσκεψη μου, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως στην πρώτη τους συνάντηση τα πράγματα ήταν δύσκολα, ωστόσο, με εμπιστοσύνη και δουλειά -όπως είπε- έγινε προσπάθεια να βρέθει λύση.
«Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα, αλλά δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως» πρόσθεσε.
Όπως τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, «προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προσφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών», αναφέροντας ότι «οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι».
Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ τόνισε πως το νέο όνομα δίνει σαφήνεια και δίνει τη δυνατότητα στη «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. «Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω».
Νωρίτερα, υποδεχόμενος την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση. Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή».
Επέμεινε δε, ότι η Ελλάδα σιγά σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης, καθώς είναι πυλώνας σταθερότητας.
«Έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα χρόνια, ωστόσο μετά από προσπάθειες ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα κατάφερε παρά τις δυσκολίες, καθώς και για όσα προσφέρει.
«Ήρθα για να συζητήσω διάφορα θέματα, πέρασαν δύσκολα χρόνια αλλά ενισχύσαμε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Ο ελληνικός λαός πέρασε από μια δύσκολη φάση και ευχαριστώ την Ελλάδα για όσα προσφέρει ακόμα και σήμερα στα Βαλκάνια. Είναι μια σημαντική χρονική στιγμή για να εξετάσουμε αυτά τα θέματα» είπε η Μέρκελ.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα