Την Παρασκευή η ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών
Εν μέσω σφοδρών "πυρών" απο τους αρχηγούς και πρώην Πρωθυπουργούς συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια.
“Ώρα μηδέν” για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Το μεσημέρι της Παρασκευής στις 14:30 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων. Αιτία της μετάθεσης της ψηφοφορίας ειναι το πλήθος των βουλευτών που έχουν ζητήσει να λάβουν τον λόγο και να τοποθετηθούν επί της διαδικασίας. Όπως ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διακοπεί γύρω στις 01:30 μετά τα μεσάνυχταμ απόψε και θα συνεχιστεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ... χτύπησε “κόκκινο” κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Εθνική ήττα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής και διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ», δικαίωμα το οποίο δεν πρόκειται να το απεμπολήσει.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Mε τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουμε νέες πληγές γιατί παραμένει ανοιχτή η ρίζα του αλυτρωτισμού τόνισε, από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Αποκαλύψεις για τον “θάνατο” της ΚΟ του Ποταμιού προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού «με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος από τους γείτονες μας».
«Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Κι αυτό είναι ιστορική αλήθεια», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, Τόνισε ότι η Ελλάδα υποχωρεί σε όλα και δίνοντας στα Σκόπια και ονομασία και γλώσσα και εθνότητα, νομιμοποιώντας παράλληλα τον αλυτρωτισμό στη γειτονική χώρα.
Δήλωση-παρέμβαση με αιχμές κατά της Κυβέρνησης έκανε ο Κώστας Καραμανλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη δήλωσή του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην Πρωθυπουργός κάνει λόγο για «διαπραγμάτευση υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης», ενώ αφήνει σαφείς αιχμές, σημειώνοντας πως «άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε, όμως, όχι η Ελλάδα».
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ότι καλύτερο για την Ελλάδα καθώς με αυτή εξαλείφθηκε κάθε ιδέα αλυτρωτισμού από τους γείτονες, τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, διερωτήθηκε: «Την FYROM τη θέλουμε με την Τουρκία ή με εμάς;» και σημείωσε πως «η κυβέρνηση της FYROM πήρε γουρούνι στο σακί».
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Έλενα Κουντουρά στον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται η ίδια και η οικογένειά της. Η Υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για κατ’ επανάληψη στοχοποίησή της από τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος όπως είπε δίνει πολιτική κάλυψη σε φασιστικά στοιχεία.
Αν και απέφυγε να πει ξεκάθαρα το «ναι», η Κατερίνα Παπακώστα, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, άφησε να εννοηθεί πως θα στηρίξει με την ψήφο της τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν την πιστώνεται η Κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά την πιστώνεται η πάγια εθνική θέση της χώρας. Είναι υποχρεωμένη η Κυβέρνηση να συνεχίσει την εθνική γραμμή», ανέφερε στην ομιλία της και πρόσθεσε πως θα λάβει την απόφαση έως το βράδυ, που θα συνεδριάσει το κόμμα που ηγείται, η Νέα Ελληνική Ορμή.
«Σήμερα είναι μια πολύ κακή μέρα για τον ελληνισμό», υποστήριξε ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας πως κατά την ψηφοφορία θα κριθούν η αξιοπιστία, οι αρχές, οι αξίες και τα “πιστεύω” του κάθε βουλευτή.
«H Κυβέρνηση χρησιμοποίησε το ζήτημα του ονόματος γιατί ήθελε να προκαλέσει εσωτερική ρήξη στη ΝΔ, υποταγή του ΚΙΝΑΛ, διά μέσου πρόθυμων συνοδοιπόρων, εξαέρωση του Ποταμιού. Μεταχειρίστηκε δε ο κ. Τσίπρας τον κ. Καμμένο, όπως αρμόζει στη σχέση δύο πολιτικών συνενόχων που αλληλοκαρφώνονται. Η μεταχείριση του κ. Καμμένου είναι πολύ διδακτική και προειδοποιητική για τους νέους συνοδοιπόρους», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών και εκλογές ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης, χαρακτηρίζοντας ασταθές το πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. «Να μην μείνει η Kυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης, να καταλάβει ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές. Να επιταχύνουμε την κατεύθυνση προς εκλογές», είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «συμμετέχει στον αχρείαστο ανώφελο εθνικό διχασμό». Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία, σημείωσε πως έχει θετικό κεντρικό άξονα ως προς την ονομασία και συμπλήρωσε πως οι μόνοι προβληματισμοί αφορούν την ιστορική ανθεκτικότητα της Συμφωνίας.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα