BBC: Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι στην Ελλάδα στρέφονται στον συντηρητισμό
Αφιέρωμα του BBC για τις ελληνικές εκλογές και τους νέους ψηφοφόρους, που γυρνάνε την πλάτη στην Αριστερά. Γιατί;
ARIS MESSINIS VIA GETTY IMAGES
Οι ευρωεκλογές του Μαΐου, μεταξύ πολλών άλλων, έδειξαν και μια συντηρητικοποίηση των νέων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το πώς ψήφισαν οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών (από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων του κοινού exit poll), πρώτο κόμμα έβγαλαν τη ΝΔ, με ποσοστό 30,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος με 25,6%, ενώ ακολούθησε η Χ.Α. με 13,3%.
Το BBC μίλησε με νέους που ψήφισαν ΝΔ για να αποκωδικοποιήσει αυτή την επιλογή.
Όπως πολλοί άλλοι νέοι, έτσι και ο Τάσος Σταυρίδης, 22 ετών, σκοπεύει να φύγει για το εξωτερικό μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες.
«Η οικονομική κρίση έχει κρατήσει πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε και αυτό είναι εξουθενωτικό», λέει. Άλλωστε, πρόκειται για μια γενιά που βίωσε τη δεκαετή κρίση από μικρή ηλικία.
Με την ανεργία των νέων να φτάνει το 40%, έχουν φύγει στο εξωτερικό περίπου 350.000 με 400.000 απόφοιτοι, από το 2010 μέχρι σήμερα.
«Οι περισσότεροι από τους φίλους μου σκοπεύουν να φύγουν και εκείνοι. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση πολύ κακή», λέει.
ASSOCIATED PRESS
Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση, στις 7 Ιουλίου, ο ίδιος και οι φίλοι του δεν σκοπεύουν να στηρίξουν τη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (κόμμα που προτιμούσαν παραδοσιακά οι νέοι), αναφέρει το BBC. Στις Ευρωεκλογές στήριξαν τη ΝΔ, το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα, που αρκετοί θεωρούν συνυπαίτιο για την κρίση που βιώνει η χώρα.
Τι προσφέρει η κεντροδεξιά;
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει υποσχεθεί μείωση των φόρων, μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα και αναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας με τους δανειστές.
«Η αλήθεια είναι ότι τους κατηγορώ και αυτούς για την κρίση», λέει ο Τάσος. «Αλλά πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές. Συμφωνώ με το οικονομικό του πρόγραμμα και πιστεύω ότι θα βοηθήσει να βγούμε από αυτή την κατάσταση», λέει. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον ιδιωτικό τομέα για να τα πάμε καλύτερα στην οικονομία», εκτιμά. «Ο δημόσιος τομέας είναι αναποτελεσματικός και ”τεμπέλικος”».
Χάνουν οι νέοι τον ριζοσπαστισμό τους;
Η εκτίμηση του BBC είναι ότι ο ριζοσπαστισμός της νεολαίας έδωσε τη θέση του στον κυνισμό, αφού είδε ότι η κατάσταση δεν αλλάζει.
«Την τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε την Αριστερά, αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ χειρότερη», λέει η Ζωή Μπαμπαόλου, 19 ετών από τη Θεσσαλονίκη που ψήφισε τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές. «Μου φαίνεται καλύτερο να επιστρέψω σε κάτι πιο ασφαλές», λέει.
LOUISA GOULIAMAKI VIA GETTY IMAGES
Η Ζωή, της οποίας ο πατέρας έχασε τη δουλειά του όταν ξεκίνησε η κρίση, λέει ότι οι γονείς της αισθάνονται «πολύ απογοητευμένοι και προδομένοι» που υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόλο που η ΝΔ είναι οικονομικά φιλελεύθερη, αναφέρει το BBC, η στάση της στα κοινωνικά θέματα είναι συντηρητική. «Οι πολιτικοί του κόμματος προβάλουν το τρίπτυχο ”πατρις-θρησκεία-οικογένεια” και ο κ. Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στην ακροδεξιά με την υπόσχεση να σταματήσει την μετανάστευση», αναφέρει το BBC. «Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμους υπέρ της LGBT κοινότητας και εργάστηκε για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας».
Γιατί τώρα κεντροδεξιά;
Δεδομένου ότι υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι οι νέοι της Ελλάδας είναι περισσότερο φιλελεύθεροι κοινωνικά από άλλες γενιές, γιατί στηρίζουν ΝΔ;
«Δεν είμαι περήφανος για τις κοινωνικές τους πολιτικές, για να είμαι ειλικρινής, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι αν προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την οικονομία μας, τότε ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θα μπορεί πιο εύκολα να εφαρμοστεί στο μέλλον», λέει ο Τάσος Σταυρίδης.
Και η Ζωή Μπαμπαόλου προσθέτει: «Ψηφίσαμε βάσει ιδεολογίας το 2015 και δεν είδαμε αλλαγές. Οπότε με νοιάζουν περισσότερο τα οικονομικά μέτρα».
«Αυτή η αίσθηση του κυνισμού είναι έντονη όταν μιλάμε σε νέους», γράφει το BBC. Έξω από ένα καφέ της Κηφισιάς, ο 19χρονος Γιάννη Ρέκλος λέει ότι ψηφίζει τη ΝΔ γιατί είναι «η καλύτερη από τους χειρότερους».
«Δεν είμαι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, και οποιοδήποτε μικρό κόμμα θα πάρει μόλις το 1% οπότε θα μπορεί να κάνει τίποτα», λέει.
Ωστόσο, ο ίδιος και οι φίλοι του παραμένουν επιφυλακτικοί για τη στήριξη στη ΝΔ και ο λόγος είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης προέρχεται από μια από τις παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες της χώρας.
Αυτό δεν είναι καλό για μια χώρα όπου η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας είναι οι δύο βασικοί λόγοι που στρέφουν τους νέους στη μετανάστευση. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα», λέει.
Η Ζωή παραδέχεται ότι γενικά στην παρέα της υπάρχει περισσότερο το αίσθημα της έλλειψης ενδιαφέροντος, παρά της ελπίδας.
«Βλέπω πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα τι να ψηφίσουν ή προς τα πού κλίνουν», λέει. «Βλέπουν τις οικογένειές τους να καταστρέφονται οικονομικά... και αισθάνονται ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».
Πηγή: BBC
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα