Persona non grata: Απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα
Έληξε το τελεσίγραφο του Υπ.Εξωτερικών και πλέον ο διπλωμάτης θεωρείται «persona non grata».
ESAM AL-FETORI / REUTERS
Την απέλαση του Λίβυου πρέσβη αποφάσισε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για κορυφαίας σημασίας κίνηση αν και όπως διευκρινίζεται δεν συνιστά και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τρίπολη αλλά αυστηρή προειδοποίηση για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών.
Την ίδια στιγμή σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπ.Εξωτερικών αναφέρει πως η «δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών. Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.
Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».
72 ώρες διορία
Ο Λίβυος διπλωμάτης μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα το πρωί καθώς έληξε το τελεσίγραφο που του είχε απευθύνει ο Νίκος Δένδιας ζητώντας του να παραδώσει το κείμενο του Μνημονίου μεταξύ Τρίπολης και Άκγυρας. Διαφορετικά επρόκειτο να χαρακτηριστεί ως «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο).
Ο πρέσβης δεν το έπραξε ενώ το κείμενο που είδε τη Πέμπτη το φως της δημοσιότητας περιήλθε στην κατοχή του Υπ.Εξωτερικών από άλλες πηγές και αφού κατατέθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση η οποία μάλιστα χθες το κύρωσε.
«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».
Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος τον Σεπτέμβριο είχε διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά για το αντίθετο.
Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.
Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμισε.
Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης
Στο μεταξύ, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης επίσης ενέκρινε την Πέμπτη το Μνημόνιο το οποίο όμως δεν κυρώθηκε από την Βουλή της χώρας όπως προβλέπει για τις διεθνείς συμφωνίες το Σύνταγμα της χώρας και απαιτεί και το Μνημόνιο που συνυπογράφουν Τουρκία και Λιβύη.
Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Φαιέζ αλ Σαράτζ παρακάμπτει τη Βουλή των Αντιπροσώπων που έχει ήδη εκφραστεί κατά της συμφωνίας ενώ την ερχόμενη Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Σώματος, Αγκίλε Σαλέχ Ίσα Γκοίντερ αποδεχόμενος πρόσκληση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα.
Ο κ.Δένδιας μάλιστα αναφέρθηκε στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.
Επίσης στην Λιβύη ο Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ (κύριος εκφραστής της αντιπολίτευσης στην Λιβύη και αντίπαλος του Σαρατζ) καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ματαιώσει τα σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν, όπως λέει, στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή» και καταδικάζει το Μνημόνιο που υπεγράφη.
Όπως μεταδίδει η αραβόφωνη ιστοσελίδα «Αawsat», ο Χαφτάρ σε δήλωσή του καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ματαιώσει τα σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».
Ο ίδιος περιέγραψε την κυβέρνηση της Λιβύης ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες.
Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα». «Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης», προειδοποίησε ο Χαφτάρ.
Ο Παυλόπουλος για το Μνημόνιο
«Το λεγόμενο ”Μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι′ αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε, από την Αλεξανδρούπολη, όπου παρευρίσκεται για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι όσο είμαστε αποφασισμένοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Προς τούτο έχουμε, όπως το αποδείξαμε ιστορικώς όταν χρειάσθηκε, και τη βούληση και τη δύναμη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπερασπισθούμε τα σύνορα, την επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι απέναντι στις φαντασιώσεις της Τουρκίας περί του «δικαίου του ισχυρού», που την οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο διεθνές περιθώριο, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι θα φέρουμε, στο ακέραιο, σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα