Θέατρο: Agatha Christie, "Ο Απρόσκλητος Επισκέπτης" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*
«Ο Απρόσκλητος Επισκέπτης» της Agatha Christie
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Σκηνικό - Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά, Στάθης Λαγκάδας
Μακιγιάζ: Άννα - Μαρία Μπάμπη
Κομμώσεις: Γρηγορία Τζήβα
Φωτογραφίες: Αναστασία Λουκρέζη
Artwork: Λουκάς Μελάς
Video art: “Ra’s Eye”
Προβολή - Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – “We Will”
Παραγωγή: Ιωάννης Ρουμελιώτης – «Θέατρο ELIART»
Ερμηνείες, με σειρά εμφάνισης: Νίκος Ορφανός, Σοφία Μανωλάκου, Αννέτα Παπαθανασίου, Σαράντος Γεωγλερής, Κώστας Ζέκος, Νίκος Καϊνός και ο Γιώργος Φρατζεσκάκης
Φιλική συμμετοχή: Ιλιάς Λαμπρίδου
Οδηγώντας μέσα στο νυχτερινό σκοτάδι και την πυκνή ομίχλη, ο Μάικλ Σταρκβέντερ χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέφτει σε ένα χαντάκι, κάπου στην εξοχή. Αναζητώντας βοήθεια μπαίνει σε μια βίλα, από την ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, όπου και αντικρίζει έναν νεκρό στο αναπηρικό καροτσάκι του. Εκεί και η τρομαγμένη, από την είσοδο του απρόσκλητου επισκέπτη, σύζυγος του θύματος, Λόρα Γουόρικ, με το περίστροφο στο χέρι, η οποία δεν αργεί να ομολογήσει πως είναι η δολοφόνος. Ο εισβολέας, γοητευμένος από τη νεαρή και πάμπλουτη χήρα, αποφασίζει να τη βοηθήσει, επιχειρώντας να κατασκευάσουν από κοινού ένα ακλόνητο άλλοθι, μα στα έργα τής Αγκάθα Κρίστι (1890 – 1967) τίποτα δεν είναι έτσι όπως δείχνουν οι πρώτες εντυπώσεις, και το κουβάρι μπλέκεται περισσότερο, με τον αριστοτεχνικό – μαθηματικό τρόπο τής μαιτρ τού είδους, σε έργα μυστηρίου, όπου η συγγραφέας φλερτάρει και με το «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε». Ο «Απρόσκλητος επισκέπτης» γράφτηκε το 1957 για το Θέατρο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την επόμενη χρονιά. «Αστυνομικό» με δυνατούς χαρακτήρες και ανατροπές μέχρι το τελευταίο λεπτό, καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται και οι υπόλοιποι που διαμένουν ή μπαινοβγαίνουν στο σπίτι όπου διαπράχτηκε το έγκλημα, ενώ υπάρχει και η περίπτωση συγκάλυψης του αληθινού ενόχου.
Η Αννέτα Παπαθανασίου και ο Γιώργος Φρατζεσκάκης συνεχίζουν την παρουσίαση πετυχημένων παραστάσεων, βασισμένων σε έργα μυστηρίου, όπως το κλασικό «Ο απρόσκλητος επισκέπτης», σε ωραία μετάφραση του γνωστού και καταξιωμένου Αντώνη Γαλέου, που αποδίδει ατόφια την εικόνα τής επαρχιακής Βρετανίας των μεγαλοαστών (υπηρετικό προσωπικό, αποκλειστικός νοσοκόμος κ.λπ.). Ο κύριος Φρατζεσκάκης σκηνοθετεί ένα έργο αξιώσεων, προσφέροντας στο κοινό μια παράσταση «σαν το παλιό – καλό κρασί», όπου ερμηνεύει ιδανικά και τον κομβικής σημασίας ρόλο τού Επιθεωρητή, ενώ έχει κάνει και την ωραία μουσική επιμέλεια. Βοηθοί σκηνοθέτη: η ηθοποιός Ελένη Βουτυρά και ο Στάθης Λαγκάδας. Το λιτό σκηνικό τού Αλέξανδρου Κομπόγιωργα παραπέμπει σε εξοχική βίλα, ενώ στον ίδιον «οφείλονται» και τα όμορφα κουστούμια των πρωταγωνιστών. Οι υποβλητικοί φωτισμοί, στοιχείο μεγάλης σημασίας σε έργα μυστηρίου, είναι του Παναγιώτη Μανούση. Τέλειο το μακιγιάζ των ηθοποιών από την Άννα –Μαρία Μπάμπη, όπως και οι κομμώσεις τής Γρηγορίας Τζήβα. Η Ιλιάς Λαμπρίδου σφραγίζει τον ρόλο της (αρχόντισσα μητέρα - πεθερά - μητριά) με το στέρεο αλλά και μεστωμένο ταλέντο της. Ο Νίκος Ορφανός, καλός Μάικλ (απρόσμενος επισκέπτης). Η Αννέτα Παπαθανασίου, πάντοτε άριστη (οικονόμος). Η Σοφία Μανωλάκου, σωστή (Λόρα - άπιστη σύζυγος του θύματος). Ο Σαράντος Γεωγλερής, ιδανικός (εραστής τής Λόρα). Ο Κώστας Ζέκος, χαμηλών τόνων δόλιος υπηρέτης. Ο Νίκος Καϊνός αποδίδει πειστικά τον «ειδικών αναγκών» γιο και προγονό. Οι θεατές απόλαυσαν μια ωραία παράσταση, με την αγωνία τού ποιος είναι ο δολοφόνος να κρατάει ως το τελευταίο λεπτό, κάτι που προσθέτει στην απολαυστική βραδιά, που έκλεισε εν μέσω πολλά και θερμών χειροκροτημάτων προς όλους τούς συντελεστές. (Διάρκεια: 90 λεπτά, με διάλλειμα)
Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.15 και 21:00, Κυριακή: 18.15 Θέατρο «ELIART»
Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός,
Τηλέφωνο: 210 3477677
Δεκέμβριος 2019
Άγκαθα (ή Αγκάθα) Κρίστι (1890 - 1976): Αγγλίδα συγγραφέας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «βασίλισσα» των έργων μυστηρίου. Πρώτα παντρεύτηκε τον Συνταγματάρχη Archibald Christie, κι απέκτησαν μια κόρη, αλλά χώρισαν δέκα χρόνια μετά. Έγραψε πολυάριθμα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα αλλά και βιβλία με ρομαντικές ιστορίες (με το ψευδώνυμο Mary Westmacott) που μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες τού κόσμου και υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα. Εξ αυτών, γνωστότερα είναι: «Ποντικοπαγίδα, Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές, Ραντεβού με τον Θάνατο, Τραγικό Ιντερμέτζο, Έγκλημα στον Νείλο, Το Κυνήγι των Κατασκόπων, Στην Κόψη τού Φεγγαριού, Το Πάρτυ, Ταξίδι προς το Άγνωστο, Η Πύλη τού Πεπρωμένου, Αυλαία, Νέμεσις, Σύντροφοι στο Έγκλημα, Οι Άγγελοι δεν Φλυαρούν, Στον Αστερισμό τής Παρθένου, Ραντεβού στη Βαγδάτη». Η φαντασία της, μεταξύ άλλων, δημιούργησε τον Ηρακλή Πουαρό, έναν μικρόσωμο και πανέξυπνο ντετέκτιβ, και τη Μις Τζέιν Μαρπλ, πρόσωπα που υπήρξαν πασίγνωστοι ήρωες σε κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεταινίες και θεατρικά έργα. Συμμετείχε, επίσης, σε πολλές αρχαιολογικές αποστολές, στη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσε ο δεύτερος σύζυγός της, γνωστός αρχαιολόγος Sir Max Mallowan. Το 1971 τιμήθηκε με τον τίτλο τής Λαίδης τού Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Dame Commander of the British Empire, DBE). (Βικιπαίδεια)
*Νίκος Μπατσικανής, συγγραφέας, ποιητής, κριτικός Θεάτρου
(μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών -
Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν, Ελληνικά κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου - Χορού)
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα