Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Παναγούλης - Φαλάτσι στη μεγάλη οθόνη

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | Παναγούλης - Φαλάτσι στη μεγάλη οθόνη

 

Ο μεγάλος έρωτας του Αλέκου Παναγούλη με την Οριάνα Φαλάτσι θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

 

(Φωτο:Ο έρωτας του Αλέκου Παναγούλη και της Οριάνα Φαλάτσι γεννήθηκε σε μια συνέντευξη το 1973 και κράτησε τρία χρόνια)

 

 

Ο Ιταλός παραγωγός Ντομένικο Προκάτσι αγόρασε αυτές τις μέρες, σύμφωνα με το «Variety» και την «Κοριέρε ντελα Σέρα», τα δικαιώματα του βιβλίου «Ενας άντρας» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τον «Εξάντα») της Οριάνα Φαλάτσι.

Το έγραψε όταν ο Αλέκος Παναγούλης σκοτώθηκε το 1976, σε ηλικία 37 χρόνων, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, που πολλοί -ανάμεσά τους και η Φαλάτσι- θεώρησαν προμελετημένη δολοφονία. Σε διάθεση πένθους, αλλά με τη φλόγα του έρωτά της για αυτόν να καίει ακόμα, παρ' όλο που είχαν χωρίσει, η συγγραφέας έδωσε στη δημοσιότητα ένα ντοκουμέντο της προσωπικής τους σχέσης, που αποτελεί όμως και μια πολιτική βιογραφία του Παναγούλη, τόσο για την αντίστασή του στη χούντα όσο και για την ασυνθηκολόγητη στάση του στα βασανιστήρια.

«Αρχισα ήδη να ψάχνω για διεθνές καστ και σκηνοθέτη πρώτου μεγέθους», ανέφερε ο Προκάτσι. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ διεκδικούσαν τα δικαιώματα του βιβλίου επί χρόνια. Τα κέρδισε αυτός, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από ταινίες, όπως το «Γομορρα» του Ματέο Γκαρόνε, με θέμα τη Μαφία, και «Το τελευταίο φιλί» του Γκαμπριέλε Μουτσίνι. Αυτές τις μέρες, ο Ιταλός παραγωγός βρίσκεται στο Φεστιβάλ της Βενετίας με αρκετές ταινίες, ανάμεσά τους και η κωμωδία του Κάρλο Ματσακουράτι, «Το πάθος».

Ο Αλέκος Παναγούλης γνώρισε την Οριάνα Φαλάτσι το 1973, όταν ο Παπαδόπουλος έδωσε αμνηστία και βγήκε από τη φυλακή, όπου κρατούνταν για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα στις 13 Αυγούστου του 1968. Η Φαλάτσι έσπευσε στην Αθήνα για να του πάρει συνέντευξη. Ο έρωτάς τους γεννήθηκε με τη διάσημη φράση του Παναγούλη: «Δεν επεδίωξα να σκοτώσω. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω άνθρωπο. Επεδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο».

Λόγω της σχέσης του με τη Φαλάτσι, η δικτατορία επέτρεψε στον Παναγούλη να βγει εκτός Ελλάδος. Πήγε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Ρώμη. Εζησαν έναν έρωτα αντισυμβατικό, που μυθοποιήθηκε όσο και οι πρωταγωνιστές του: ο μεν Παναγούλης ως σύμβολο αντίστασης, η δε Φαλάτσι ως η τολμηρή και οργισμένη Ιταλίδα δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια, που μίλησε με όλους τους μεγάλους ηγέτες του 20ού αιώνα: Ιντιρα Γκάντι, Γιάσερ Αραφάτ, Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, Χένρι Κίσινγκερ, Μοαμάρ Καντάφι κ.ά.

Κρίμα, ωστόσο, που η Φαλάτσι στο τέλος της ζωής της υιοθέτησε αντιαραβικές και αντιισλαμικές θέσεις στο πιο εμπορικό της βιβλίο, «The Rage and The Pride»· εκδόθηκε λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και θεωρήθηκε ότι υποδαυλίζει το μίσος εναντίον των μουσουλμάνων. Η Φαλάτσι έζησε από κοντά την πτώση των Δίδυμων Πύργων, καθώς ζούσε στη Νέα Υόρκη. Πέθανε το 2006, σε ηλικία 77 χρόνων, από καρκίνο.

Πολύ περισσότερο από τη ζωή τους, απόλυτα κινηματογραφικό ήταν το τέλος του τρίχρονου έρωτά τους. Είχαν ήδη χωρίσει όταν ο Παναγούλης σκοτώθηκε στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στον Αγιο Δημήτριο. Το μοιραίο «Mirafiori» ήταν το αυτοκίνητο που του είχε αγοράσει η ίδια...

 

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η Παλμύρα την εποχή του Γκαίτε

29 Φεβρουαρίου 2016, 21:25
H Παλμύρα που βρίσκεται σήμερα στο έλεος του ΙΚ ενέπνευσε την ευρωπαϊκή τέχνη. Ο ...

Στον «δικό μας» Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

09 Οκτωβρίου 2014, 17:44
Από τη Θεσσαλονίκη η καταγωγή του Γεννήθηκε το 1945 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ...

Ελληνικά «διαμάντια» θάμπωσαν το Λονδίνο

28 Απριλίου 2013, 15:59
Μπορεί το καλοκαίρι να είναι στο κατώφλι στην Ελλάδα, όμως στο Λονδίνο -και πιο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0