Ο στρατηγός Γεώργιος Αϋφαντής στο Ράδιο Σύμπαν
ΡΑΔΙΟ ΣΥΜΠΑΝ
στο Ράδιο Σύμπαν στην εκπομπή του
Δημήτρη Συμεωνίδη
ΒΙΒΛΙΟ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου και ώρα 8.00μμ ώρα Αυστραλίας
και 12.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος
Ο Στρατηγός Γεώργιος Γεωργίου Αϋφαντής
συγγραφέας πολλών βιβλίων
Θα μιλήσει στο Ράδιο Σύμπαν
Για τον αδελφοκτόνο αγώνα
του
1946-1949
Μερικά από τα βιβλία του Στρατηγού
Γεώργιου Αϋφαντή
Γιώργος Αϋφαντής
Ο αποχαιρετισμός της Μάνας
Έτος 1944, είμαι μαθητής ΣΤ' Τάξεως τού Γυμνασίου Λαμίας. Με τις διακοπές τού Πάσχα επήγα στο χωριό και έκανα Πάσχα με την μάνα μου ΕΛΕΝΗ, ό πατέρας μου είχε πεθάνει λίγες ήμερες αφ' ότου γεννήθηκα δη" αυτό έχω το όνομα του, άλλα αδέλφια δεν υπάρχουν, ήμουν το πρώτο παιδί.
Την Κυριακή τού Θωμά το βράδυ, φορτωμένος με τρόφιμα και τα ρούχα μου, πηγαίνω εις τον Σιδ. Σταθμό Κύφαιρα διά να φύγω την νύκτα με την "πόστα" διά Λαμία. Ή πόστα έχει καθυστερήσει, δεν ήλθε την νύκτα, με τα χαράματα βλέπω μια ανθρώπινη σκιά να πλησιάζει προς τον σταθμό (την νύκτα απηγορεύετο ή κυκλοφορία από τους Γερμανούς), ήτο ή Μάνα μου.
"Μάνα γιατί ήλθες, πώς ήξερες ότι δεν πέρασε ή πόστα (το χωριό είναι 20' λεπτά μακριά τού σταθμού), πέρασαν δέκα τραίνα..." "Παιδί μου ή Μάνα γνωρίζει το τραίνο πού θα πάρει το παιδί της."
Γενική κατάσταση την Άνοιξη τού 1944: οι σύμμαχοι έχουν ελευθερώσει σχεδόν ολόκληρη την Ιταλία, ή απόβαση εις την Γαλλία αναμένεται από στιγμής εις στιγμήν, και ή απελευθέρωσης της Ελλάδος υπολογίζεται να γίνει σε λίγους μήνες. Το ΕΑΜ έχει αποφασίσει να εξόντωση με κάθε τρόπο όλους τους αντιφρονούντος συντηρητικούς και οι διωγμοί, τα βασανιστήρια και οι απάνθρωπες εκτελέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Ή τρομοκρατία μόνο με την μεσαιωνική μπορεί να συγκριθεί, διά τους αντιφρονούντος φυσικά, οι οπαδοί του και επί πτωμάτων να πατούσαν δεν τολμούσε όχι να μιλήσει κάποιος, άλλα ούτε να δείξει ότι το είδε. Όλοι οι αντιφρονούντες διά να γλυτώσουν λίγο την πίεση γράφτηκαν εις την οργάνωση τού ΕΑΜ, ζητωκραύγαζαν εις τις δημόσιες συγκεντρώσεις και εμφανίσεις τους υπέρ τού ΕΑΜ ή οι πιο σκληροί δεν μιλούσαν καθόλου.
Ή Μάνα μου μόνη εις ολόκληρη την Φθιώτιδα μιλούσε δημοσίως κατά τού κομμουνισμού και σε κάθε ευκαιρία επετίθετο κατά των στελεχών αυτού και τα κατέκρινε διά τας ατασθαλίας και εγκλήματα των. "Έκανε ανοικτή και ξεκάθαρη αντικομουνιστική πολιτική και υπεστήριζε δημοσίως ότι αυτοί οι άνθρωποι θα καταστρέψουν κάθε είδος ηθικής και αρετής, θα καλλιεργήσουν την τεμπελιά την ανηθικότητα και ασέβεια εις την κοινωνία και την οικογένεια, θα ευνοήσουν την κλεψιά και την εγκληματικότητα. Και θα μάς κυβερνούν οι αργόσχολοι, οι ανίκανοι, οι κλέφτες και οι εγκληματίες.
Ενώ, συνομιλούσαμε ακούσθηκε ή "πόστα" πού ερχόταν σφυρίζοντας, τότε ή Μάνα μου βάζει το αριστερό της χέρι στον δεξιό ώμο μου, με κοιτάζει στα μάτια με βλοσυρό βλέμμα και με σταθερή και αποφασιστική φωνή: "Άντε παιδί μου στο καλό και αν μάθεις πώς με σκότωσαν Μην κλάψεις." Ταράχθηκα, βούρκωσαν τα μάτια μου και με παρακλητική φωνή: "Μάνα μη μιλάς, δεν βλέπεις τί κάνουν οι άλλοι για να γλυτώσουν την Κόκα;" "Παιδί μου δεν μετράω τί κάνουν οι άλλοι, άλλα Εγώ τί κάνω. Δεν μπορώ να ζήσω στην βρωμιά και αδικία της σημερινής κοινωνίας". Μού σφίγγει τον ώμο με το χέρι της. "Άντε στο καλό και ποτέ να μη μετράς τί κάνουν οι άλλοι, άλλα εσύ τί κάνεις". Με φίλησε στο μέτωπο και χωρίσαμε, δεν την ξαναείδα πια. Ήταν το δεύτερο φιλί πού μου έδωσε εν ζωή ή Μάνα μου, με είχε φιλήσει στο μέτωπο άλλη μια φορά μόνον, σε δύσκολη στιγμή και τότε.
Μετά λίγες ήμερες την συνέλαβαν και την οδήγησαν εις την εκκλησία ενός εγκαταλελειμμένου χωριού της Παλαιοκάϊτσας, εκεί είχαν πάρα πολλούς, αντιφρονούντος και τους βασάνιζαν. Σώθηκαν ελάχιστοι. Ένας απ' αυτούς, από το χωριό Θαυμακός, όταν συναντηθήκαμε μου είπε: "Γιώργο, τη Μάνα σου την βασάνισαν πολύ σκληρά, είχε πρησθεί το κορμί της τόσο πού δεν ξεχώριζε το κεφάλι της από τους ώμους- όλο το κορμί της αιμορραγούσε, οι σάρκες της είχαν αποσυντεθεί και επειδή ήταν καλοκαίρι μυρίζανε άσχημα και δυνατά, ενώ ήτο ακόμα ζωντανή. Την ήμερα της Παναγίας, τον Αύγουστο, ήλθαν τα χαράματα δύο Ελασίτες από το χωριό σας, έβγαλαν έξω από την Εκκλησία, σέρνοντας με τριχιά την Μάνα σου, δεν μπορούσε να σταθεί όρθια, και τον Κ. Αναγνωστάκη τον Πρόεδρο τού χωριού σας, ήτο και αυτός κατάκοιτος, τους κτύπησαν με τις γκλίτσες τους στο κεφάλι, τους αποτελείωσαν κι εφώναξαν εμάς και μαζέψαμε πέτρες και τους σκεπάσαμε να μην φαίνονται. Δεν άνοιξαν λάκκο να τους βάλουν διά να μη φαίνεται ό λάκκος και τρομάξουν οι προσκυνητές πού θα έρχονταν διότι γιόρταζε ή εκκλησία την ήμερα αυτή και εμάς τους πιο γερούς μας κρύψανε στο δάσος μέχρι να φύγουν οι προσκυνητές.
"Αυτούς τους νέους από το χωριό μου πώς τους έλεγαν;" "Από ότι άκουσα από τους άλλους χωριανούς σας συγκροτούμενους και αν θυμάμαι καλά, τον έναν Απ. Κ. και τον άλλον Χρ. Παπαδονίκο". Ό μεν Απ. Κ. σκοτώθηκε αργότερα με άλλους ένοπλους πού είχαν συλληφθεί στην αρχή τού συμμοριτοπολέμου, μετά από απόφαση του Στρατοδικείου Λαμίας. Ό δε άλλος ό Χρ. Παπαδονίκος ζει σήμερα στο χωριό μας χωρίς να εργάζεται (ουδέποτε ειργάσθει εν Ελλάδι) με την σύνταξη πού τού δίδει το Ελληνικό κράτος ως ΑΓΩΝΙΣΤΗ" δηλαδή είχε σκληρό κεφάλι ή Μάνα μου και κουράστηκε να το σπάσει και πρέπει τώρα να τον πληρώνω Εγώ διά τον κόπο του όσο ζω, διά να ζει χωρίς να εργάζεται.
Ναι, αγαπητοί μου, εγώ τον πληρώνω. Δεν πληρώνω φόρους, και βαρβάτους μάλιστα, στο κράτος μας; Και δεν είμαι μόνον εγώ, είναι πολλοί αυτοί πού πληρώνουν διά να ζουν οι δολοφόνοι των γονέων των.
-
Μπορείτε να ακούσετε το πρόγραμμα από το διαδίκτυο στην παραπάνω διεύθυνση
καθώς και από άλλες συχνότητες στην Αυστραλία
επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες μου
για βιβλία
http://hellenicbookclub.blogspot.com
για νομικά θέματα
http://nomika-themata.blogspot.com
και διάφορα ενδιαφέροντα άρθρα στην ιστοσελίδα μου
http://dsymeonidis.blogspot.com
για προσωπική επικοινωνία
Δημήτρης Συμεωνίδης
Dimitri Symeonidis
Sydney Correspondent
International Hellenic News Agency
Ανταποκριτής του
Ομογενειακού Πρακτορείου Ειδήσεων της Ελλάδος
Σύδνεϋ Αυστραλίας
Πρόεδρος Επιτροπής Επί των Εθνικών Θεμάτων
Στην Αυστραλία
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα