Επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης στο Φανάρι
Ιστορική επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Bülent Arınç, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Φανάρι και την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ιδιαίτερα θετικό κλίμα κατά τη συνάντηση
Ο Bülent Arınç έφτασε στο Πατριαρχείο γύρω στις 09:00 ώρα Ελλάδας και η συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο διήρκεσε συνολικά μία ώρα και διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Arınç δήλωσε: «Η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιείται για δύο λόγους. Αφενός για να εκφράσω τις ευχές μου στον Πατριάρχη, με αφορμή τη νέα χρονιά, και αφετέρου για να εκπληρώσω την υπόσχεση που του είχα δώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι θα τον επισκεπτόμουν. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν επιμέρους θέματα, όπως το ζήτημα με τα βακούφια».
Ως προς το θέμα αυτό, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «ως κυβέρνηση έχουμε καθήκον να ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας που ζουν εκατοντάδες χρόνια σε αυτή τη χώρα».
«Τα βακούφια και οι άνθρωποι με διαφορετικά θρησκεύματα οφείλουν και πρέπει να ζουν άνετα και ειρηνικά, ευτυχισμένοι και μέσα σε κλίμα ευημερίας. Αυτή είναι η ευχή μας» επεσήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Arınç υπενθύμισε ότι ο νέος νόμος για τα βακούφια ρυθμίζει σημαντικές εκκρεμότητες ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και είπε ότι οι προσπάθειες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Deniz Baykal για την ακύρωσή του έπεσαν στο κενό, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε σχετικό αίτημά του. «Θεωρούμε καθήκον μας να εκπληρώσουμε τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας που ζουν εκατοντάδες χρόνια στη χώρα αυτή. Διαθέτουμε έναν πολιτισμό που διακρίνεται για τον σεβασμό των διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων και πάνω σε αυτή τη βάση κινούμαστε».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τόνισε: «Εμείς δεν δώσαμε τίποτα, αλλά κάναμε αυτό που επιβάλλει ο νόμος. Για τα υπόλοιπα θέματα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε, υπάρχουν κάποια εμπόδια αλλά και αυτά θα τα ξεπεράσουμε, γιατί η Δικαιοσύνη το επιβάλλει να δοθούν πίσω τα δικαιώματα στους συνανθρώπους μας».
«Η Τουρκία κάνει ανοίγματα Δημοκρατίας»
Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας για την επίσκεψή του στο Φανάρι και επανέλαβε την ευχή για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. «Σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που έκλεισε η Σχολή. Αναμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση και νέα βήματα για το άνοιγμά της» δήλωσε ο Πατριάρχης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ιδρυμάτων που βρίσκονται στην κυριότητα του Πατριαρχικού Θρόνου αλλά και των βακουφίων, είπε: «Οι νέες ρυθμίσεις για τα βακούφια μπορεί να μη μας ικανοποιούν στο 100%, αλλά μας δίνουν νέες δυνατότητες. Είμαι ευτυχής και ευγνώμων για την επίσκεψή σας, κύριε αντιπρόεδρε. Αυτά τα ανοίγματα της κυβέρνησή σας δεν είναι για τους Ρωμιούς και του Αρμένιους, αλλά πρόκειται για πραγματικά ανοίγματα Δημοκρατίας. Με αυτά τα βήματα η Τουρκία γίνεται ακόμα πιο δυτική και βάσει αυτών θα πρέπει να νιώθουν ευτυχισμένοι όσοι διαβιούν στη χώρα αυτή».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2010 περιήλθε και πάλι στην κυριότητα του Φαναρίου ο τίτλος ιδιοκτησίας του παλαιού Ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο. Με αυτόν τον τρόπο, έκλεισε ο κύκλος μιας διαμάχης που είχε ξεκινήσει το 1897 με την κατασκευή του κτηρίου, τη μετατροπή του σε ορφανοτροφείο, το κλείσιμο του τελευταίου από τις τουρκικές Αρχές το 1964 και την αμφισβήτηση, αρχικά, και αφαίρεση στη συνέχεια, του τίτλου ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου, την περίοδο 1999-2005.
1952: Ο Adnan Menderes στον Πατριάρχη
Η επίσκεψη του Bülent Arınç στην έδρα του Πατριαρχείου δεν είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Τούρκος αξιωματούχος στο Φανάρι. Το 1952, ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Adnan Menderes, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, προκειμένου να συζητήσουν για θέματα που άπτονταν των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος και τον θρόνο.
Στις 27 Μαΐου 1960, ο Menderes συνελήφθη μαζί με άλλους 37 αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, κατηγορούμενος για απόπειρα πραξικοπηματικής κατάληψης της εξουσίας. Καταδικάστηκε σε θάνατο από την τότε χουντική κυβέρνηση, για παραβίαση του Συντάγματος και εσχάτη προδοσία και εν τέλει οδηγήθηκε στην αγχόνη, όπου και εκτελέστηκε στο νησί Imrali στις 17 Σεπτεμβρίου 1961.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα