Κι όμως, υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών - του Άγγελου Στάγκου
Το Μνημόνιο λήγει τυπικά το 2013, αλλά ήταν εξαρχής φανερό ότι οι πολιτικές του, ειδικά αυτή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα καθορίζουν τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων και πέρα από την ολοκλήρωσή του. Η πραγματικότητα των αριθμών, η κατάσταση της χώρας και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη δεν άφηναν καμία αμφιβολία, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθούσε να δώσει την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο έτος (το 2013) η Ελλάδα θα ξέφευγε από την επιτήρηση και στη συνέχεια θα αποφάσιζε μόνη της για την τύχη της.
Ο Τομάσο Σκιόπα πριν από μερικούς μήνες και ο Π. Ρουμελιώτης προχθές, μίλησαν για 15ετία σκληρής προσαρμογής, όποια και να είναι η κυβέρνηση… Ετσι εξηγείται γιατί το κράτος θα πρέπει να εξοικονομήσει περί τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία 2012-2015, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει το 2015 στο 2% του ΑΕΠ. Και το θέμα που τίθεται είναι αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο απέναντι στην τρόικα, εφόσον η θητεία της λήγει κανονικά τον Οκτώβριο του 2013, ή αν τη δέσμευση πρέπει να την αναλάβει κυβέρνηση που θα προκύψει έπειτα από εκλογές.
Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα. Ασφαλώς, τον απασχολεί το ερώτημα αν πρέπει και μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2011 ή αν θα βρει έναν τρόπο να αποφύγει το δίλημμα, καταρτίζοντας με την τρόικα το απαραίτητο πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας ώς το 2015, δεσμεύοντας, όμως, με αυτόν τον τρόπο και την επόμενη κυβέρνηση. Η όποια απόπειρα, πάντως, να έλθει σε συνεννόηση με τα αντίπαλα κόμματα μοιάζει καταδικασμένη σε αποτυχία.
Είναι απίθανο να πετύχει ο Γ. Παπανδρέου τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για να δεσμεύσει από τώρα την επόμενη κυβέρνηση σε πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τα κόμματα της Αριστεράς, ακόμη και ο Φ. Κουβέλης, θα απορρίψουν σίγουρα μετά βδελυγμίας μια τέτοια πρόταση, αλλά δεν θα πάρει πράσινο φως ούτε από τον Αντ. Σαμαρά, και πιθανότατα ούτε από τον Γ. Καρατζαφέρη. Μπορεί ο πρώτος να μη θέλει σύντομα εκλογές, αλλά η ρητορική και η στάση που έχει κρατήσει ώς τώρα δεν του επιτρέπουν να φανεί συναινετικός. Ο Γ. Καρατζαφέρης δεν φαίνεται διατεθειμένος να εμφανιστεί άλλη μια φορά με τέτοιο μανδύα. Οπότε μένει η Ντόρα Μπακογιάννη να προσφέρει τη συναίνεσή της, αλλά δεν φτάνει…
Την ολοκληρωμένη εικόνα, πάντως, θα την έχουμε αν και όταν η Ευρωζώνη καταλήξει σ’ ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο γερμανογαλλικός άξονας έχει ήδη δείξει τις διαθέσεις του, παρουσιάζοντας το πλαίσιο ενός Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικό βήμα οικονομικής ενοποίησης με σκληρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εκδηλώθηκαν σοβαρές αντιρρήσεις από άλλους εταίρους και το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν συμβιβασμοί, όπως συνηθίζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, είναι βέβαιο ότι αν υπάρξει συμφωνία ώς το τέλος Μαρτίου, όπως αναμένεται, το ζήτημα της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα θα καλυφθεί πλήρως, όχι απλά μέχρι το 2015, αλλά πολύ πέρα από τότε.
Με την έννοια αυτή, η δέσμευση απέναντι στην τρόικα για εξοικονόμηση 14 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015, για να περιοριστεί το έλλειμμα, θα είναι εκ περισσού, αφού η Ελλάδα θα έχει δεσμευτεί ήδη να το κάνει στο πλαίσιο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, που κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή και θα δεσμεύει όλες τις κυβερνήσεις στο μέλλον. Ωστόσο, και πάλι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προσπαθήσει ο Γ. Παπανδρέου να πάει σε πρόωρες εκλογές. Οσο και να διαψεύδει και ο Γ. Πεταλωτής, αυτή είναι ίσως η μόνη ευκαιρία να τις κερδίσει, υποστηρίζοντας ότι έσωσε οριστικά τη χώρα από τη χρεοκοπία και εξασφάλισε διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των χρεών της, άρα θα πρέπει να είναι οδηγός και στον ανηφορικό και μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη.
Αυτά θα τα «εγγυάται» έμμεσα ή άμεσα το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Δεν σημαίνει όμως ότι δικαιολογούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών!
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα