Πομακοχώρια: Η κατάργηση της Βιβλιοθήκης της Μύκης - της Χριστιάννας Λούπα
Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα την απόφαση του ελληνικού κράτους να κλείσει τη μοναδική ελληνόφωνη βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και της Ροδόπης, που εδρεύει στο χωριό Μύκη.
Πράγματι, στα πλαίσια της πολιτικής οικονομικών περικοπών, πρόκειται να καταργηθεί ο “Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών”, μη κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Ανάμεσα στις υπό κατάργηση βιβλιοθήκες είναι και η συγκεκριμένη – νευραλγικής σημασίας θα λέγαμε – η οποία ιδρύθηκε το 2004 και αριθμεί επτά χιλιάδες βιβλία.
Το 1981 η Annette Schlumberger ίδρυσε την Εταιρία Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, που εγκατέστησε σε 22 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας βιβλιοθήκες για παιδιά και εφήβους, με στόχο όχι μόνο τον απλό δανεισμό βιβλίων και τη συσσώρευση γνώσεων, αλλά κυρίως την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Κεντρικό στοιχείο στη λειτουργία των βιβλιοθηκών ήταν η ενσωμάτωση των παιδιών σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα, όπου θα καλλιεργείται η άμιλλα, η φαντασία και το χιούμορ. Το έργο της εταιρίας υπήρξε εξαιρετικά γόνιμο, γι’ αυτό και μετά το θάνατο της Annette Schlumberger το κράτος ανέλαβε τη συνέχισή του, ιδρύοντας τον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Τώρα όμως, το ίδιο το κράτος τινάζει στον αέρα όλο το έργο της Schlumberger, κατά την προσφιλή του συνήθεια, αφού οτιδήποτε καταλήγει σε κρατικά χέρια είναι καταδικασμένο σε θάνατο.
Εκτός όμως από κέντρο ανάγνωσης, η Βιβλιοθήκη της Μύκης αποτελεί και πόλο έλξης για τα Πομακόπουλα, αφού εκεί γίνονται μαθήματα ζωγραφικής, παραστάσεις κουκλοθέατρου, θεατρικές παραστάσεις και γενικότερα διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Μέχρι και «Όρνιθες» του Αριστοφάνη ανέβασαν τα παιδιά. Με έναν τέτοιο διττό ρόλο που έχει επιφορτιστεί η Βιβλιοθήκη σε μια πολύ «ιδιαίτερη» περιοχή της ελληνικής επικράτειας, η κατάργησή της μπορεί επιεικέστατα να χαρακτηριστεί ως αβλεψία εκ μέρους της πολυάσχολης κυβέρνησης και τέτοια θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι. Γι αυτόν το λόγο και πέρα από εθνικιστικές κορόνες και υπερβολές, ζητούμε άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας να ξανασκεφτεί τη βαρύτητα της απόφασης αυτής και να ανασκευάσει πάραυτα. Είναι ευκαιρία άλλωστε, τώρα που ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Θράκη και έκανε αυτοψία για την επικρατούσα εκεί κατάσταση, να αναλογιστεί τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, συνειδητοποιώντας πως η κυβέρνησή του – όπως και όλες οι προηγούμενες άλλωστε – είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, από το Ορμένιο ως τη Γαύδο και από το Καστελόριζο ως την Κέρκυρα.
Παράλληλα οι τουρκόφωνες βιβλιοθήκες στην περιοχή πολλαπλασιάζονται, με αποκορύφωμα την πρόσφατα ανεγερθείσα πολυτελέστατη βιβλιοθήκη στο χωριό Κένταυρος.
Πολύ εύστοχα γράφει ο δημοσιογράφος Κεμάλ Φαρζλή στην πομάκικη εφημερίδα «Ζαγάλισα»:
«Αναρωτιόμαστε: μεγαλοσχήμονα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, όπως ο Ξανθιώτης υπουργός κ. Σωκράτης Ξυνίδης, πάτησαν ποτέ το πόδι τους στη βιβλιοθήκη, ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι και να αξιολογήσουν το παραγόμενο έργο;
Ποιοι θα κρίνουν τι πραγματικά συμβαίνει; Άνθρωποι που ούτε το κτίριο όπου στεγάζεται δεν γνωρίζουν;
Φυσικά, την ίδια στιγμή, θλιβερά μπουλούκια χριστιανών υποψηφίων παντός πολιτικού χρώματος, περιφέρονται από Πομακο-χωρίου εις Πομακο-χώριον, περιβεβλημένοι με βλακώδη χαμόγελα και εμετική διαχυτικότητα, χωρίς να τους καίγεται καρφί για την ορεινή Ροδόπη, την οποία παραδίδουν αμαχητί στη σφαίρα της πολιτικής και πολιτισμικής επιρροής της Άγκυρας.
Αμφιβάλλουμε αν γνωρίζουν καν τι συμβαίνει εκεί πάνω.
Όλοι τους επιβεβαιώνουν τον Θεμελιώδη Νόμο της Ανθρώπινης Βλακείας (Θ.Ν.Α.Β.), σύμφωνα με τον οποίο οι Βλάκες είναι πιο επικίνδυνοι και από τους Κακοποιούς».
Εμείς απλά θα θυμίσουμε την επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης προς τον Γιώργο Παπανδρέου και την Άννα Διαμαντοπούλου, της 17ης Μαρτίου 2010, με την οποία ο Σύλλογος ζητούσε την ίδρυση δημόσιων, μη μειονοτικών σχολείων στα Πομακοχώρια, ώστε να μην αναγκάζονται οι μαθητές να μαθαίνουν την τουρκική, μια γλώσσα ξένη προς αυτούς.
Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση καταργεί και τις ελληνόφωνες βιβλιοθήκες!
Αιδώς, Αργείοι! Αιδώς!
Χριστιάννα Λούπα
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα