Στη χώρα του Νείλου - του Ντίνου Αυγουστή
Αίγυπτος: Μια χώρα με χιλιόχρονη, πλούσια και τρισένδοξη ιστορία στην οποία υπήρχε πάντα μια πολύ σημαντική Ελληνική παρουσία που ξεκινά από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φθάνει έως και τις μέρες μας. Σε αυτήν την σπουδαία από κάθε άποψη χώρα, εκτός των εκπληκτικών ιστορικών θησαυρών της, τίποτε άλλο δεν υπάρχει δυστυχώς που να θυμίζει την παλιά της αίγλη. Στην χώρα του Νείλου τα πάντα κυλούν στους δικούς τους ιδιαίτερους, με απίστευτες αντιθέσεις, ρυθμούς. Η φτώχεια είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Με ημερομίσθιο που για την πλειοψηφία των πολιτών κυμαίνεται γύρω στα δύο δολάρια, την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι σου συστήματος, απολαμβάνουν μισθούς που φθάνουν έως και τα εκατό χιλιάδες δολάρια μηνιαίως!
Δεν πάνε πολλά χρόνια που βρέθηκα για λίγες μέρες στην Αίγυπτο. Η είσοδος στην χώρα πραγματοποιήθηκε από το λιμάνι του Πορτ Σάιντ. Με την αρχική ματιά εντυπωσιάζομαι από την ανυπαρξία βουνών. Ο Γιώργος Σεφέρης, περιγράφοντας την άφιξη του, το 1941, λέει: «Η πιο χαμηλή χώρα που είδα ποτέ μου. Κανένα βουνό στον ορίζοντα. Τα ψηλότερα που βλέπεις, καθώς πλησιάζεις είναι τα καράβια και τα σπίτια. Η πόλη ιδρύθηκε Το 1854, όταν άρχισαν οι ανασκαφές για την διώρυγα του Σουέζ και κτίσθηκε στα βόρειά της. Η διώρυγα ένα παγκόσμιας σημασίας έργο (από το Σουέζ μέχρι το Πορτ Σάϊντ) έχει μήκος 162 χιλιόμετρα, το πλάτος φθάνει μέχρι τα 300 μέτρα και βάθος 20 μέτρα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διέρχονται 20.000 σκάφη. Η διώρυγα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για το διεθνές εμπόριο. Μεταφέρει 14% από το συνολικό διαθαλάσσιο φορτίο παγκοσμίως, 26% από τις εξαγωγές πετρελαίου και 41% από το σύνολο των αγαθών προς τα λιμάνια του Περσικού κόλπου. Χάρη στην διώρυγα του Σουέζ μικραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαθαλάσσια απόσταση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.
Η Ιστορία αυτής της χώρας είναι πραγματικά άκρως εντυπωσιακή και από κάθε άποψη αξιοθαύμαστη. Παντού μνημεία Πολιτισμού που παραπέμπουν στο μακρινό παρελθόν και που αναγκάζουν τον καθένα να εντρυφήσει μέσα στον πολιτιστικό πλούτο που η Αίγυπτος πρόσφερε και προσφέρει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μουσείο του Καΐρου το οποίο χρειάζονται μέρες ολόκληρες για να το γνωρίσεις πραγματικά. Και ο Νείλος που έθρεψε κα θρέφει για χιλιάδες χρόνια εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Νείλος που δεν είναι ένα απλό ποτάμι αλλά μια πραγματική ιστορία πολιτισμού που συνδέθηκε με όλα τα μεγάλα γεγονότα της ανθρωπότητας. Πόλεις με ιστορία αιώνων και βιβλιοθήκες με ανεκτίμητα ιστορικά και άλλα συγγράμματα.
Αν στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το δημογραφικό, στην Αίγυπτο είναι ο υπερπληθυσμός των 80 περίπου εκατομμυρίων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες κυρίως περιφερειακά από το Δέλτα του Νείλου. Η εικόνα για τον επισκέπτη είναι αποκαρδιωτική. Ρακένδυτοι και πένητες παντού, με την πραμάτεια τους στο χέρι να παζαρεύουν απίστευτα τις τιμές. Ένα ρολόι, ένας πάπυρος, ένα δερμάτινο που μπορούν να πουληθούν μέχρι και είκοσι φορές κάτω από την αρχική τους τιμή! Αστυνομικοί ντυμένοι σαν παλιάτσοι και πολίτες που προσπαθούν να πουλήσουν διάφορα εμπορεύματα στους επισκέπτες, βρίσκονται σε μια διαρκή αντιπαράθεση που πολλές φορές καταλήγει σε πετροπόλεμο! Γεγονότα που μόνο θλίψη προκαλούν στον κάθε υποψιασμένο επισκέπτη.
Αίγυπτος: Μια χώρα σ’ ένα πραγματικά ομιχλώδες τοπίο παρά την αποχώρηση ενός ακόμα στυγνού δικτάτορα που την κυβέρνησε για κάτι περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Διότι η απομάκρυνση ενός ακόμα δικτάτορα μπορεί να έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα των Αιγυπτίων, ο προβληματισμός, όμως, γα την επόμενη μέρα είναι πολύ έντονος, αφού, το ερώτημα που πλανάται είναι ως προς το ποίων τα εξωτερικά συμφέροντα τελικά θα επικρατήσουν στην χώρα αυτή…. Βλέπε Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Υ.Σ.: Όπως γράφει ο Mark Kertis στο βιβλίο του "Secret affairs: Britain's collusion with radical Islam", οι σχέσεις του Λονδίνου με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και η κρυφή χρηματοδότησή της ξεκίνησαν από την δεκαετία του 1940, με την οποία την δεκαετία του 1950 το Λονδίνο διαβουλευόταν μυστικά την δολοφονία του Νάσσερ (καθώς και την ανατροπή των εθνικιστικών κυβερνήσεων στη Συρία).
Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα