Στο καθαρτήριο - της Μαρίας Χούκλη
Tu proverai sì come sa di sale
lo pane altrui, e come è duro calle
o scendere e 'l salir per l'altrui scale ...
DANTE ALIGHIERI *
Λίγο πολύ ολοι κάτι έχουμε ακούσει για τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Το όνομά του βεβαία συνήθως συνοδεύει τον όρο Κόλαση, αλλά ο μεγάλος Ιταλός περιέγραψε εξίσου αριστουργηματικά και το επόμενο στάδιο στο δρόμο προς τον Παράδεισο. Το Καθαρτήριο. Και πώς το θυμήθηκα: η απόφαση των 17 της Ευρωζώνης μπορεί εντός συνόρων να “διαβάστηκε” ως σωτηρία της χώρας από τους εταίρους, εκτός συνόρων θεωρείται μάλλον ως είσοδος μας στο καθολικό Purgatorio.
Για να μας δοθεί η θεία χάρη να εισέλθουμε στον Παράδεισο της Διάσωσης, πρέπει οι ψυχές μας, λένε, να περάσουν από μια κατάσταση κάθαρσης, πρέπει η Ελλάδα να “πονέσει” για τα “αμαρτήματα” του παρελθόντος. Στα περισσότερα άρθρα των ξένων εφημερίδων και δη των σοβαρών γερμανικών, επισημαίνεται ότι το χέρι βοηθείας που μας δόθηκε μπορεί αργά η γρήγορα να μας αφήσει. Και τότε αντί να ανεβούμε έστω με δυσκολία τις σκάλες προς την Εδέμ να ξανακυλήσουμε στο Inferno. Στο χέρι μας είναι να συντομεύσουμε τα στάδια του Καθαρτηρίου (επτά είναι κατα τον Δάντη), να βελτιώσουμε τις συνθήκες ιδίως για όσους θα πληγούν από τον Κατακλυσμό και να επιταχύνουμε την έξοδό μας. Άλλωστε για να παρηγορηθούμε ας ακούσουμε το Βοκάκιο «Δεν υπάρχει τίποτε σταθερό σ’ αυτόν τον κόσμο και αν υπάρχει κάτι που αλλάζει εύκολα, αυτό είναι η ζωή μας».
*Πρόχειρη μετάφραση “..Θα ανακαλύψεις πόσο αρμυρό είναι το ψωμί του άλλου και πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος να κατεβαίνεις τις σκάλες του άλλου....”
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα