Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η αυστριακή βουλή έκοψε το Μαουτχάουζεν του Θεοδωράκη

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Η αυστριακή βουλή έκοψε το Μαουτχάουζεν του Θεοδωράκη
Η πρόεδρος του Σώματος επικαλέστηκε τις «επανειλημμένες αντισημιτικές δηλώσεις» του συνθέτη


Έκπληξη και πολλά ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, να ματαιώσει την προγραμματισμένη παρουσίαση του έργου Μαουτχάουζεν του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στη χθεσινή τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, με την ευκαιρία της 66ης επετείου της απελευθέρωσης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

Όπως μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία (και το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ), αναφερόμενη στην τελετή μνήμης η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής αιτιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις «επανειλημμένες αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη τα προηγούμενα χρόνια, με τις οποίες ο ίδιος άφησε άσχημες εντυπώσεις». Τελικά, το Μαουτχάουζεν αντικαταστάθηκε από άλλα μουσικά έργα.

Απόφαση-προσβολή

Δημοσιογραφικοί κύκλοι στη Βιέννη, έκαναν το απόγευμα λόγο για απόφαση-προσβολή στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη του οποίου το όνομα, όπως σημείωναν, ταυτίστηκε, με τον, χωρίς εθνικές ή άλλες διακρίσεις, αγώνα του ανθρώπου για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Ο ίδιοι επισήμαναν επιπλέον, πως με τη ματαίωση της παρουσίασης του συγκεκριμένου έργου, προσβάλλεται και η μνήμη του Έλληνα συγγραφέα, ποιητή και Ακαδημαϊκού, Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος πέθανε πρόσφατα και είναι αυτός που έγραψε τα ποιήματα του Μαουτχάουζεν. Ο Καμπανέλλης υπήρξε κρατούμενος στο ομώνυμο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η Ημέρα Μνήμης, που τιμήθηκε την Πέμπτη από την αυστριακή Εθνοσυνέλευση παρουσία του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, καθιερώθηκε και γιορτάζεται από το 1997 και μετά, κάθε χρόνο την 5η Μαΐου, επέτειο απελευθέρωσης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν όπου στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 122.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες, θανατώθηκαν από τους Ναζιστές.

Στο ελληνικό μνημείο

Η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ πρόκειται να ηγηθεί της αυστριακής αντιπροσωπείας με συμμετοχή μελών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στις τελετές μνήμης που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 8 Μαΐου στις πρώην εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης.

Στις τελετές αναμένονται δεκάδες αντιπροσωπείες με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, των οποίων πολίτες μαρτύρησαν στο στρατόπεδο, ανάμεσά τους και ελληνική η οποία θα τιμήσει με τρισάγιο, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων και παρουσίαση του έργου Μαουτχάουζεν από το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες», τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τελετή στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 66 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης, θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας - με επικεφαλής τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία Παναγιώτη Ζωγράφο - των ελληνικών μαζικών φορέων και πολλά μέλη της Ομογένειας από ολόκληρη την Αυστρία.

Πρώτη φορά το 1988

Ο Μίκης Θεοδωράκης, έχοντας δίπλα του τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το μελοποιημένο το 1966, μνημειώδες έργο του Μαουτχάουζεν σε ποίηση Καμπανέλλη στον τόπο του μαρτυρίου στο Μαουτχάουζεν το Μάιο του 1988, σε μια ιστορική συναυλία του με την Μαρία Φαραντούρη, την Ελινόαρ Μοάβ-Βιντιάδη και την Ανατολικογερμανίδα Γκίζελα Μάι, παρουσία του τότε καγκελάριου της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι και δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ευρώπη.

Το συγκλονιστικό του μυθιστόρημα-χρονικό Μαουτχάουζεν, το οποίο βασίζεται στις εμπειρίες του από την τραγική ζωή στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, Μαουτχάουζεν, όπου ο ίδιος έμεινε κρατούμενος από το καλοκαίρι του 1943 μέχρι το τέλος του πολέμου, έγραψε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης το 1965, για να κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα σε τριάντα εκδόσεις στα ελληνικά και σε δεκάδες ξένες γλώσσες.

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τραμπ: Πώς θα πορευτεί στην εξωτερική πολιτική

08 Νοεμβρίου 2024, 00:06
– Οι 10+1 βασικές αρχές Υπάρχουν προβλέψιμες τάσεις πίσω από τον φαινομενικώς «απρόβλεπτο» Ρεπουμπλικανό ηγέτη; 5' ...

Χτύπησαν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων, για πρώτη φορά από την πυρκαγιά του 2019

08 Νοεμβρίου 2024, 14:41
Λίγο πριν τις 10:30 το πρωί, οι καμπάνες χτύπησαν μία προς μία, προκαλώντας συγκίνηση ...

Έκρηξη στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας – Αναφορές για βομβιστή αυτοκτονίας

23 Οκτωβρίου 2024, 16:32
Τουρκία      Συναγερμός σήμανε σήμερα (23.10.2024) στην Τουρκία, καθώς σημειώθηκε έκρηξη και ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στις ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0