Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Spiegel: «Η Ελλάδα σκέφτεται σοβαρά να φύγει από το ευρώ» - Μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο!

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Spiegel: «Η Ελλάδα σκέφτεται σοβαρά να φύγει από το ευρώ» - Μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο!

«Νέα δραματική τροπή παίρνει η κρίση χρέους της Ελλάδας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Spiegel Online ότι η Αθήνα μελετά την έξοδό της από την ευρωζώνη», ισχυρίζεται στην εισαγωγή του το εμπρηστικό δημοσίευμα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.


Το πλήρες άρθρο του Spiegel Οnline έχει ως εξής:

Νέα δραματική τροπή λαμβάνει η κρίση χρέους της Ελλάδας. [Γερμανικές] κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο SPIEGEL ONLINE ότι η Αθήνα μελετά την έξοδό της από την ευρωζώνη. Υπουργοί της κοινής νομισματικής περιοχής και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μυστική συνάντηση για τη διαχείριση της κρίσης στο Λουξεμβούργο

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια, με τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης να είναι σχεδόν καθημερινές. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου νιώθει προφανώς ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Το SPIEGEL ONLINE έχει στην κατοχή του πληροφορίες από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, που είναι σε γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην Αθήνα, και οι οποίες υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου σκέφτεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα.

Ολόκληρο το άρθρο του Spiegel: «Η Ελλάδα σκέφτεται σοβαρά να φύγει από το ευρώ»

Θορυβημένη από τις προθέσεις των Αθηνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, το βράδυ της Παρασκευής. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στον Πύργο Σένινγκεν (Château de Senningen), τόπο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου για επίσημα συμβούλιά της.

Στην ατζέντα της συνάντησης, πλέον της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την νομισματική ένωση, βρίσκεται και μία γρήγορη αναδιάρθρωση του χρέους της. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα καθοριστικότατο, ενδεχομένως, σημείο καμπής για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση –άσχετα με την επιλογή που τελικά θα προκριθεί για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων της Ελλάδας.

Δεδομένης της τεταμένης κατάστασης, η συνάντηση του Λουξεμβούργου έχει κριθεί ως εξαιρετικά εμπιστευτική και ως εκ τούτου σε αυτή έχουν επιτραπεί να συμμετάσχουν μόνον υπουργοί της ευρωζώνης και κορυφαίοι αξιωματούχοι. Εκ μέρους της Γερμανίας παρίστανται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γιοργκ Ασμούνσεν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Σημαντική υποτίμηση»
Πηγές του SPIEGEL ONLINE αναφέρουν ότι ο Σόιμπλε προσπαθεί να αποτρέψει την Ελλάδα από το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν αυτό είναι δυνατό. Έτσι, κομίζει στη συνάντηση του Λουξεμβούργου «εσωτερικό» έγγραφο που συνέταξαν τεχνοκράτες του υπουργείου του και το οποίο προειδοποιεί για τις πιθανά επώδυνες συνέπειες που θα είχε η εγκατάλειψη του ευρώ εκ μέρους των Αθηνών.

«Θα οδηγούσε σε μία σημαντική υποτίμηση του νέου (ελληνικού) εγχωρίου νομίσματος έναντι του ευρώ», αναφέρει το έγγραφο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το [νέο] νόμισμα θα μπορούσε να χάσει έως και 50% της αξίας του, οδηγώντας σε δραστική άνοδο του ελληνικού δημοσίου χρέους. Οι τεχνοκράτες του Σόιμπλε έχουν υπολογίσει ότι το χρέος θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ ύστερα από μια τέτοια υποτίμηση. «Η αναδιάρθρωση του χρέουθς θα ήταν αναπόφευκτη» προειδοποιούν οι τεχνοκράτες στο κείμενό τους. Με άλλα λόγια: η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε.

Παραμένει νομικώς διαφιλονικούμενο κατά πόσον η Ελλάδα είναι δυνατόν να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι, προκειμένου να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, θα είναι απαραίτητο να αποδεσμευτεί επίσης πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτοχρόνως, παραμένει άγνωστο εάν άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης αρνηθούν να αποδεχθούν μια μονομερή έξοδο της κυβέρνησης των Αθηνών από την ευρωζώνη.

Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι το μέτρο θα έχει καταστροφική επίπτωση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η αλλαγή του νομίσματος θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων» αναφέρεται στο έγγραφο. Και η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να σταματήσει την εκροή τους. «Αυτό θα αντίκειται στις θεμελιώδεις ελευθερίες που ισχύουν στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», αναφέρει το έγγραφο. Επιπλέον, η χώρα θα αποκοπεί από τις αγορές για πολλά χρόνια.

Επίσης, η αποχώρηση της χώρας από το κοινό νόμισμα «θα βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της ευρωζώνης», συνεχίζει το έγγραφο. Οι διεθνείς επενδυτές αναγκαστικά θα σκεφτούν την πιθανότητα και άλλα μέλη της ευρωζώνης να αποχωρήσουν στο μέλλον. «Αυτό θα οδηγήσει σε μετάδοση της μόλυνσης στην ευρωζώνη».

Οι τράπεζες σε κίνδυνο
Επιπλέον, εάν η Αθήνα γυρίσει την πλάτη της στην ζώνη του κοινού νομίσματος, θα υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές για τον ήδη ασταθή τραπεζικό τομέα, ειδικά στην ίδια την Ελλάδα. Η αλλαγή του νομίσματος «θα κατασπαράξει ολόκληρη την κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος και οι τράπεζες της χώρας θα χρεοκοπήσουν ακαριαία». Οι μη ελληνικές τράπεζες θα υποστούν επίσης συνέπειες. «Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στην Γερμανία και άλλες χώρες θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντικές απώλειες στα μεγάλα τους χρέη», αναφέρει το έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αισθανθεί και αυτή τις συνέπειες. Θα αναγκαστεί «να διαγράψει μια σημαντική ποσότητα των απαιτήσεών της ως αναξιόχρεες. Πέραν του βαθμού της έκθεσής [των ομολόγων της] προς στις τράπεζες, η ΕΚΤ κατέχει επίσης μεγάλα ποσά Ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία αγόρασε τους τελευταίους μήνες. Αξιωματούχοι στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν την συνολική τους αξίας σε τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ. «Με δεδομένο το 27% της συμμετοχής της στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, η Γερμανία θα επωμισθεί την πλειονότητα των απωλειών», αναφέρει το έγγραφο.

Εν ολίγοις, μια ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη και ακόλουθη εθνική χρεοκοπία θα είναι ακριβή για τις χώρες της ευρωζώνης και τους φορολογουμένους τους. Μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη υποσχεθεί 110 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Αθήνα – η μισή από την οποία έχει ήδη πληρωθεί.

«Εάν η χώρα χρεοκοπήσει», αναφέρει το έγγραφο, «οι χώρες της ευρωζώνης θα υποχρεωθούν να αποκηρύξουν μέρος των απαιτήσεών τους».

ΕΘΝΟΣ

Ακολουθεί το άρθρο της Spiegel Online:


Pläne für eigene Währung

Griechenland erwägt Austritt aus der Euro-Zone


Die Schuldenkrise in Griechenland spitzt sich zu. Die Regierung des Landes überlegt nach Informationen von SPIEGEL ONLINE, die Euro-Zone zu verlassen. Die Finanzminister der Währungsunion und Vertreter der EU-Kommission treffen sich am heutigen Freitagabend zu einer geheimen Krisensitzung.

Berlin - Die wirtschaftlichen Probleme Griechenlands sind gewaltig, fast täglich protestieren Bürger gegen die Regierung. Nun sieht Ministerpräsident Georgios Papandreou offenbar keine andere Möglichkeit mehr: Nach Informationen von SPIEGEL ONLINE überlegt seine Regierung, den Euro aufzugeben und wieder eine eigene Währung einzuführen.

 

Alarmiert durch die Bestrebungen hat die EU-Kommission für den Freitagabend zu einem Krisentreffen nach Luxemburg geladen. Das Treffen findet im Château de Senningen statt, das von der luxemburgischen Regierung für offizielle Termine genutzt wird. Neben dem möglichen Austritt Griechenlands aus der Währungsunion steht auch eine baldige Umschuldung des Landes auf der Tagesordnung. Ein Jahr nach Ausbruch der Griechenland-Krise bedeutet dies für die Europäische Währungsunion einen existentiellen Wendepunkt - unabhängig davon, für welche Variante sie sich entscheidet.

Wegen der angespannten Lage wurde für das Treffen in Luxemburg höchste Vertraulichkeit verordnet, nur die Finanzminister und je ein enger Mitarbeiter dürfen kommen. Für Deutschland nehmen Finanzminister Wolfgang Schäuble (CDU) und Finanzstaatssekretär Jörg Asmussen teil.

Schäuble will die Griechen unter allen Umständen vom Euro-Austritt abhalten. Eine interne Vorlage seines Ministeriums, die er mit nach Luxemburg nahm, warnt vor den Folgen. "Es wird zu einer erheblichen Abwertung der neuen Inlandswährung gegenüber dem Euro kommen", heißt es darin. Schätzungen zufolge sei mit einem Kursverlust von bis zu 50 Prozent zu rechnen. Dadurch wachse die Verschuldung Griechenlands drastisch an. Schäubles Fachleute rechnen damit, dass die Staatsschuld nach der Abwertung auf rund 200 Prozent des Bruttoinlandsprodukts steigen würde. "Eine Umschuldung wäre unumgänglich", warnen sie. Im Klartext: Griechenland wäre pleite.

Massive Auswirkungen für die Wirtschaft in Europa

Zwar ist umstritten, ob ein Euro-Austritt Griechenlands juristisch überhaupt möglich wäre - nach Ansicht von Rechtsexperten müsste das Land dafür gleichzeitig auch die Europäische Union insgesamt verlassen. Allerdings ist fraglich, ob die anderen Mitglieder der Währungsunion der Regierung in Athen einen einseitigen Austritt aus der Euro-Zone tatsächlich verwehren würden.

Fest steht: Die Maßnahme hätte nach Einschätzung der Schäuble-Beamten massive Auswirkungen auf das Wirtschaftsleben in Europa. "Die Währungsumstellung würde eine Kapitalflucht auslösen", schreiben sie. Griechenland könnte sich gezwungen sehen, Kapitalverkehrskontrollen einzuführen. "Dies wäre mit den Grundfreiheiten des europäischen Binnenmarkts nicht in Einklang zu bringen." Zudem wäre das Land für viele Jahre vom Kapitalmarkt abgeschnitten.

Darüber hinaus würde der Austritt eines Landes aus der Währungsunion "das Vertrauen in das Funktionieren der Euro-Zone schwer beschädigen", heißt es weiter. Internationale Investoren müssten damit rechnen, dass künftig weitere Euro-Mitglieder austreten wollten. "Dies würde zu Ansteckungseffekten in der Euro-Zone führen."

Die deutschen Steuerzahler käme der Schritt teuer zu stehen

 

Schwere Auswirkungen hätte ein Ausscheren Griechenlands auf den noch immer angeschlagenen Bankensektor, vor allem im eigenen Land. Durch den Währungsschnitt "wäre das gesamte Eigenkapital des Bankensystems aufgezehrt, die Banken des Landes wären schlagartig insolvent". Doch auch die Banken in anderen Ländern hätten zu leiden. "Deutsche und ausländische Kreditinstitute müssten mit erheblichen Verlusten auf ihre Forderungen rechnen", heißt es in dem Papier.

Auch die Europäische Zentralbank (EZB) wäre betroffen. Sie müsste "einen wesentlichen Teil ihrer Forderungen als uneinbringlich abschreiben". Zu den Krediten an Banken kämen noch die Bestände an griechischen Staatsanleihen hinzu, welche die EZB in den vergangenen Monaten aufgekauft hat. Ihr Volumen schätzen die Schäuble-Beamten auf mindestens 40 Milliarden Euro. "Deutschland müsste entsprechend seinem EZB-Kapitalanteil von 27 Prozent den größten Teil der Verluste tragen."

Unter dem Strich käme ein Austritt Griechenlands mit anschließender Staatspleite die Euro-Staaten und ihre Steuerzahler noch teurer zu stehen. Zusammen mit dem Internationalen Währungsfonds haben sie dem Land Hilfen in Höhe von 110 Milliarden Euro bewilligt - von denen rund die Hälfte bereits ausgezahlt wurde. "Die Euro-Staaten müssten nach der Insolvenz des Landes auf einen Teil ihrer Forderungen verzichten."

Αποστολή άρθρων: Δημήτρης Κεφαλίδης (Γερμανία)

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...

Μεγάλο σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία Ελλάδος με ξέπλυμα μαύρου χρήματος

24 Οκτωβρίου 2024, 13:32
 Καθολική Εκκλησία Ελλάδος: Ιερείς διακινούσαν μαύρο χρήμα προς νυχτερινά κέντρα - Υπεξαίρεσαν 3 εκατ. ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0