Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Για μια μπούρκα αδειανή, για μια Καμίλια - Της Μαρίας Καρχιλάκη

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Για μια μπούρκα αδειανή, για μια Καμίλια - Της Μαρίας Καρχιλάκη

Η Καμίλια Σεχάτα είναι, αναμφίβολα, η πλέον περιζήτητη γυναίκα στην Αίγυπτο. Ίσως και σε ολόκληρο τον αραβοϊσλαμικό κόσμο. Η Καμίλια είναι μια όμορφη 25πεντάχρονη που τη διεκδικούν εκατομμύρια άντρες. Μόνο που κανείς δεν τη θέλει για την ομορφιά της. Όλοι τη θέλουν για μια δήλωση. Για την ακρίβεια, για μια δήλωση πίστης.

 

Για χάρη της έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι, έχουν ανατιναχθεί εκκλησίες στη Βαγδάτη και την Αλεξάνδρεια, έχουν πολιορκηθεί καθεδρικοί ναοί και τζαμιά στο Κάιρο, έχουν οργανωθεί μαχητικές διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις από Κόπτες και Μουσουλμάνους σε όλη την Αίγυπτο, έχουν εκτοξευτεί απειλές από την Αλ Κάιντα, ενώ είχε κατατεθεί και μήνυση εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ λίγους μήνες πριν μάθουμε όλοι το όνομα της κεντρικής πλατείας του Καΐρου.

Με την Καμίλια έχουν ασχοληθεί το CNN, το BCC, οι Los Angeles Times, το Αλ Τζαζίρα, η Αλ Αχράμ, ενώ δεκάδες αραβικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της έχουν αφιερώσει εκπομπές ολόκληρες. Οι μνηστήρες της Καμίλια δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά από το facebook, όπου υπάρχουν ήδη δύο αντιμαχόμενα γκρουπ υπερασπιστών της.

Οι συγκρούσεις το Σαββατοκύριακο έξω από εκκλησία στη συνοικία Ιμπάντα του Καίρου, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μουσουλμάνους και κόπτες, ήταν το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο έπος της Καμιλιάδας. Και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα είναι, δυστυχώς, το τελευταίο.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο όταν η νεαρή Καμίλια εγκατέλειψε τον σύζυγο της, τον Κόπτη ιερέα Τάντρος Σαμαάν, εφημέριο του ναού του Αγίου Μάρκου στην πόλη Αλ Μίνια, 250 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Από τότε δεν την έχει δει κανείς.

Σύμφωνα με τη μία εκδοχή, η Καμίλια γοητευόταν τις Παρασκευές από τη φωνή του τοπικού μουεζίνη και είχε αποφασίσει να αλλαξοπιστήσει. Επικοινώνησε με κάποιον ιεροκήρυκα, τον Μουφτάχ Μοχάμεντ, γνωστό ως Αμπού Γιαχγία, και του ζήτησε να την πάει στο Αλ Αζχάρ, το ιστορικό τζαμί του Καΐρου, για να δηλώσει και τυπικά την προσχώρηση της στην πίστη του μουεζίνη με τη γοητευτική φωνή.

Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή, η Καμίλια δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση. Απλά είχε τσακωθεί με τον παπά σύζυγο της και είχε βρει καταφύγιο για λίγες μέρες σε κάποιο φιλικό σπίτι στο Κάιρο. Εκεί έπεσε στα δίκτυα κάποιου σαλαφιστή ιεροκήρυκα που την υπέβαλε σε πλύση εγκεφάλου και την έπεισε να πάνε μαζί στο Αλ Αζχάρ για τα περαιτέρω.

Στις 20 του περασμένου Ιουλίου, τη μέρα που η Καμίλια θα πήγαινε στο τζαμί με τον Αμπού Γιαχγία για να φορέσει το νικάμπ, οργισμένοι Κόπτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Αλ Αζχάρ απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση της. Η Κρατική Ασφάλεια του Μουμπάρακ, θέλοντας να αποφύγει θρησκευτικές ταραχές, διέκοψε την τελετουργία, συνέλαβε την Καμίλια και την παρέδωσε στην Κοπτική εκκλησία η οποία έκτοτε την κρατά κλεισμένη σε κάποιο μοναστήρι.

Τώρα ήταν η σειρά των Μουσουλμάνων να ξεκινήσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απαγωγή και την ομηρία της «μουσουλμάνας αδελφής μας Καμίλια».

Από τότε η ιστορία της Καμίλια άρχισε να παίρνει μεγάλες και ανησυχητικές διαστάσεις.

Τον Αύγουστο, τρεις Αιγύπτιοι δικηγόροι καταθέτουν μήνυση εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ καλώντας τον να ακυρώσει την απόφαση του Κόπτη Πατριάρχη Σενούντα για τον εγκλεισμό της «μουσουλμάνας» Καμίλια σε μοναστήρι. Λίγες μέρες μετά εμφανίζεται σε διάφορες ιστοσελίδες Κοπτών ένα βίντεο με την Καμίλια να δηλώνει ότι ουδέποτε ασπάστηκε το Ισλάμ. Οι σαλαφιστές απαντούν στις δικές τους ιστοσελίδες δημοσιεύοντας σειρά φωτογραφιών της Καμίλια από την εφηβεία της μέχρι σήμερα για να αποδείξουν ότι η γυναίκα στο βίντεο δεν είναι η Καμίλια, αλλά κάποια σωσίας της. Μερικές, εφημερίδες, μάλιστα δημοσιεύουν φωτογραφία της Καμίλια φορώντας μαντίλα. Οι Κόπτες μιλούν για φωτομοντάζ.

Τον Σεπτέμβρη μεγάλες διαδηλώσεις στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση. «Λευτεριά στην Καμίλια!» έγραφαν τα πανό. Οι οργισμένοι σαλαφιστές απαιτούσαν να εμφανιστεί η Καμίλια αυτοπροσώπως στις τηλεοράσεις και να δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν έγινε μουσουλμάνα. «Μόνο έτσι θα το πιστέψουμε,» έλεγαν στους ρεπόρτερ των διεθνών δικτύων. Η Καμίλια, όμως, άφαντη. Η έκρηξη πλησίαζε.

Τον Οκτώβρη χύθηκε το πρώτο αίμα. Η πρώτη επίθεση έγινε σε εκκλησία στο κέντρο της Βαγδάτης με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. «Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ», παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη εκτοξεύοντας απειλές εναντίον της Κοπτικής εκκλησίας της Αιγύπτου, με αίτημα την απελευθέρωση της Καμίλια. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο, ένοπλοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας έξι Κόπτες έξω από εκκλησία στο Νάγκι Χαμάντι, κοντά στο Κάιρο. Οι ταραχές που ακολούθησαν κόπασαν μόνο όταν Μουσουλμάνοι και Κόπτες άρχισαν να κατεβαίνουν μαζί στην πλατεία Ταχρίρ, σε μια επίδειξη εθνικής ενότητας απέναντι στους ισχυρισμούς του Μουμπάρακ ότι μετά από αυτόν έρχεται το χάος.

Η προσχώρηση Κοπτών στο Ισλάμ δεν είναι κάτι πρωτοφανές για την Αίγυπτο. Συνήθως πρόκειται για άντρες που το βρίσκουν ως τη μόνη λύση για να ξαναπαντρευτούν, αφού η Κοπτική εκκλησία απαγορεύει αυστηρά το διαζύγιο. Με αυτούς δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς. Η περίπτωση της Καμίλια όμως διαφέρει. Άλλο να επιλέγεις το Ισλάμ τυπικά για ένα δεύτερο γάμο, κι άλλο να το κάνεις από αγνή πίστη στον Αλλάχ. Λαχείο η Καμίλια για τους σαλαφιστές. Γυναίκα παπά. Η καλύτερη διαφήμιση.

Στη μετα-Πλατεία Ταχρίρ εποχή όλοι σκέφτηκαν ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ιστορία, και έτσι την περασμένη βδομάδα η Κοπτική εκκλησία έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της Καμίλια να κάθεται ευτυχισμένη δίπλα στον παπά σύζυγο της και τον μικρό τους γιο. Στην ανακοίνωση που τη συνόδευε, η Καμίλια δήλωνε ότι δεν σκοπεύει να εμφανιστεί στις τηλεοράσεις και ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος της θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα στα δικαστήρια. Οι καχύποπτοι σαλαφιστές θεώρησαν ότι υποχρεώθηκε από τους παπάδες να ποζάρει για την οικογενειακή φωτογραφία και επιμένουν να τη δουν στα κεντρικά δελτία. Και κάποιος εισαγγελέας θεώρησε σοφό να την καλέσει ενώπιον του για να καταθέσει σε ποιο θεό πιστεύει.

Στην μετα-Μουμπάρακ Αίγυπτο το πολιτικό τοπίο είναι θολό. Οι στρατηγοί κάνουν ασκήσεις δημοκρατίας επί χάρτου και είναι προβληματισμένοι κι ανήσυχοι. Κατάφεραν να αποφύγουν τις διεθνείς συμπληγάδες και να έχουν πόλεμο για μια γυναίκα; Είναι δυνατόν; Έλα ντε.

aixmi.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ιράν: Αγνοείται η τύχη της 25χρονης Τουρκάλας που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά

15 Νοεμβρίου 2024, 19:58
- Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ   Φωτό: Pixabay.com Βίντεο δείχνει έναν άνδρα ντυμένο με στρατιωτική στολή ...

Χτύπησαν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων, για πρώτη φορά από την πυρκαγιά του 2019

08 Νοεμβρίου 2024, 14:41
Λίγο πριν τις 10:30 το πρωί, οι καμπάνες χτύπησαν μία προς μία, προκαλώντας συγκίνηση ...

Τραμπ: Πώς θα πορευτεί στην εξωτερική πολιτική

08 Νοεμβρίου 2024, 00:06
– Οι 10+1 βασικές αρχές Υπάρχουν προβλέψιμες τάσεις πίσω από τον φαινομενικώς «απρόβλεπτο» Ρεπουμπλικανό ηγέτη; 5' ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0