Μαξ Σμέλλιγκ: Ο τραυματισμός του διάσημου πυγμάχου στη Μάχη της Κρήτης - Του Τάσου Κοντογιαννίδη*
Πώς τραυματίσθηκε στη Μάχη της Κρήτης ο παγκόσμιος πρωτοπυγμάχος και πρωτοπαλίκαρο του Χίτλερ, Μάξ Σμέλλιγκ
Στις 21 Μαΐου 1941, πριν απο εβδομήντα χρόνια ακριβώς, παρά τη λυσσαλέα αντίσταση των Κρητών και των βρετανών συμμάχων, οι Γερμανοί καταλαμβάνουν με βαρύ τίμημα το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Και στο 10ήμερο που θα ακολουθήσει παρά τις γενναίες μάχες, το νησί θα πέσει στα χέρια τους.
Τα μεταγωγικά «Γιούγκερς» το ένα μετά το άλλο έριχναν τους αλεξιπτωτιστές στα Χανιά και οι κρητικοί, άλλοι με όπλα, άλλοι με μαχαίρια και αξίνες έδιναν έναν άνισο αγώνα για να αμυνθούν.
Ανάμεσα στους αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στη μάχη της Κρήτης, ήταν και το καμάρι του Χίτλερ και των Γερμανών, ο παγκόσμιος πρωτοπυγμάχος Μάξ Σμέλινγκ, του οποίου οι πυγμαχικοί αγώνες με τον αμερικανό Τζόε Λιούϊς προπολεμικά έχουν μείνει στην ιστορία.
Ο Σμέλινγκ έδωσε στις 19 Ιουνίου 1936, στο κατάμεστο από φιλάθλους γήπεδο των Γιάνκις αγώνα με τον Λιούϊς. Στον 11ο γύρο ο Σμέλινγκ έβγαλε νοκ άουτ τον αντίπαλο του και βύθισε τις ΗΠΑ σε λύπη αφού κατενίκησε το είδωλο των αμερικανών, επειδή έσπασε το αήττητο του. Βεβαίως δυο χρόνια μετά στο ίδιο στάδιο, ο Λιούϊς θα πάρει τη ρεβάνς…
Όταν ο Σμέλινγκ μετά τον θρίαμβο του γύρισε στη Χαϊδελβέργη, τον υποδέχτηκαν χιλιάδες Γερμανοί ως εθνικό ήρωα. Το ναζιστικό κόμμα τον αγκάλιασε, ο πόλεμος πλησίαζε και η προπαγάνδα έπρεπε απροκάλυπτα να περάσει το μήνυμα. Ο Σμέλινγκ κατατάχτηκε στους Αλεξιπτωτιστές, πόζαρε σε μεγάλα λαϊκά περιοδικά για να προσελκύσει και άλλους να μπουν στο σώμα. Και το κατάφερε… Το ίδιο έκανε και ο Λιούϊς που κατατάχτηκε στον αμερικανικό Στρατό.
Ο Σμέλινγκ εκπαιδεύτηκε, και στάλθηκε με τον μονάδα του να καταλάβουν την Κρήτη. Η γερμανική επίθεση στην Κρήτη οργανώθηκε και σχεδιάστηκε με μεγάλη ακρίβεια. Προηγήθηκε σφοδρός βομβαρδισμός του Μάλεμε. Στόχος του Χίτλερ ήταν να καταστήσει την Κρήτη αεροπορική βάση και ορμητήριο της Λουφτβάβε προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Αίγυπτο.
Μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό σμήνη μεταγωγικών ρίχνουν στο νησί χιλιάδες αλεξιπτωτιστές τους οποίους αντιμετωπίζουν με μεγάλη γενναιότητα οι κρητικοί, με αξίνες, ρόπαλα και πέτρες, πρίν προλάβουν να πατήσουν το χώμα της πατρίδος τους.
Ο Σμέλινγκ – όπως διαδόθηκε- τραυματίζεται και μεταφέρεται στην Αθήνα για να νοσηλευθεί στο Αρσάκειο στην Πανεπιστημίου, που είχε μετατραπεί από τους Γερμανούς σε νοσοκομείο. Δεν διευκρινίστηκε τι ακριβώς είχε. Κάποιοι είπαν ότι προσβλήθηκε από τη «νόσο των τροπικών», ενώ οι εφημερίδες έγραψαν οτι ο Σμέλινγκ μετά λυσσώδη μάχη με τους Άγγλους, έχασε την επαφή με τους άνδρες του αποσπάσματος του. Περιπλανήθηκε μόνος επι πολλές ώρες σε χωράφια και μονοπάτια, ώσπου έπεσε πάνω σε Άγγλους στρατιώτες, τους αιχμαλώτισε, αφού προηγουμένως έδωσε σκληρή μάχη και τραυματίσθηκε ελαφρά. Τον τραυματισμό του θα πληροφορηθεί και θα έλθει στην Αθήνα για να τον επισκεφθεί η διάσημη γερμανίδα ηθοποιός και σύζυγός του ΄Αννυ ΄Οντρα ( παντρεύτηκαν 6-7-1933) την οποία γνώριζαν οι Αθηναίοι από τις ταινίες της στον κινηματογράφο. Μία από αυτές είχε τίτλο «Διαγωγή Μηδέν»…
Ήταν τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα για «το έκπαγλον κάλλος της», αφού ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος μέχρι τραγούδι έγραψε γι αυτήν: «Στης Άννυς Όντρα θ’ ανεβώ, τα ολόχρυσα παλάτια, τ’ άστρο να δώ του σινεμά, με τα μεγάλα μάτια».
Σμέλινγκ και Λιούϊς διατήρησαν πολύ καλές σχέσεις και συναντήθηκαν σε μια τηλεοπτική εκπομπή το 1948 «Αυτή είναι η ζωή σου» αφιερωμένη στον νέγρο πυγμάχο. Και όταν ο Λιούϊς πέθανε πάμφτωχος το 1981, ο Μάξ κάλυψε τα έξοδα της κηδείας του. Ο Μάξ ( πλήρες όνομα: Μαξιμίλιαν ΄Αντολφ Ότο Ζίγκφριντ Σμέλινγκ) πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 2005 σε ηλικία 99 ετών!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News της 22-5-2011
*Ο κ. Τάσος Κοντογιαννίδης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα