Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Βάιολετ Τζέσσοπ (Violet Jessop):Επέζησε από τον Τιτανικό, τον Βρεταννικό και τον Ολυμπιακό! - Μια απίστευτη ιστορία! - της Χριστιάννας Λούπα

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Βάιολετ Τζέσσοπ (Violet Jessop):Επέζησε από τον Τιτανικό, τον Βρεταννικό και τον Ολυμπιακό! - Μια απίστευτη ιστορία! - της Χριστιάννας Λούπα
 

Ευχαριστώ τον Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Σταύρο Παπαμαρινόπουλο, για την ενημέρωση.

Violet Jessop4

 

Violet jessop3

Η Βάιολετ Κόνστανς Τζέσσοπ (1887 – 1971) ήταν συνοδός σε υπερωκεάνεια κρουαζιερόπλοια και εθελόντριαViolet_jessop_titanic νοσοκόμα στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Έγινε γνωστή γιατί επέζησε του ναυαγίου του Τιτανικού και του αδελφού του πλοίου Βρεταννικού, ενώ επέβαινε και στον Ολυμπιακό όταν συγκρούστηκε με αγγλικό πολεμικό πλοίο.

Γεννήθηκε στην Αργεντινή από γονείς Ιρλανδούς μετανάστες. Είχε άλλα οκτώ αδέλφια, από τα οποία επέζησαν τα έξι, ενώ η ίδια κατάφερε να επιβιώσει από τη φυματίωση, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των γιατρών. Όταν πέθανε ο πατέρας της επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία με την υπόλοιπη οικογένειά της.

Στις 20 Οκτωβρίου 1910, σε ηλικία 23 ετών, επιβιβάζεται στο πολυτελές επιβατηγό πλοίο Ολυμπιακός ,(Olympic), το μεγαλύτερο της εποχής, ως συνοδός. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1911 όμως, το πλοίο συγκρούστηκε με το βρετανικό πολεμικό Hawke και μολονότι υπέστη μεγάλη ζημιά , κατάφερε να πλεύσει μέχρι το λιμάνι του Σάουθαμπτον.

Violet jessopΣτις 10 Απριλίου 1912 η Βάιολετ, ως συνοδός, ξεκινά το καινούριο ταξίδι της με τον μοιραίο Τιτανικό, (Titanic) και τέσσερις μέρες αργότερα θα αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Ιστορίας, καθώς το υπερπολυτελές υπερωκεάνειο θα συγκρουστεί με παγόβουνο και θ’ αρχίσει να βυθίζεται. Όπως εξιστορεί η ίδια στο βιβλίο που θα εκδώσει αργότερα, της δόθηκε εντολή να επιβιβαστεί στη σωσίβια λέμβο 16, όπου ένας αξιωματικός του πληρώματος της έβαλε στην αγκαλιά ένα μωρό. Την επόμενη μέρα οι επιζήσαντες περισυνελέγησαν από το πλοίο Καρπάθια (Carpathia). Εκεί, μια γυναίκα της άρπαξε το μωρό από την αγκαλιά κι εξαφανίστηκε. Στο βιβλίο της αναφέρει πως πολλά χρόνια αργότερα, μια βροχερή νύχτα - παρ’ όλο που δεν είχε αναφέρει σε κανέναν το γεγονός με το μωρό - δέχθηκε ένα τηλεφώνημα κατά το οποίο μια γυναίκα της είπε πως εκείνη ήταν το μωρό που είχε σώσει κάποτε.

Κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Βάιολετ υπηρέτησε ως νοσοκόμα στο Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό. Το 1916, βρισκόταν πάνω στο Βασιλικό Πλωτό Νοσοκομείο Βρεταννικός, (Britannic), που είχε επιταχθεί από την βρετανική κυβέρνηση και εκτελούσε την έκτη αποστολή του, (είχε ήδη μεταφέρει 15.000 τραυματίες στην Αγγλία), όταν το πλοίο προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντα στη Τζια. Δεν θα είχε χαθεί κανείς, αφού μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, τα πλοία είχαν εξοπλιστεί με πολύ καλά σωστικά μέσα, αν από λάθος οι σωσίβιες λέμβοι δεν είχαν κατέβει πριν την ώρα τους και ενόσω λειτουργούσαν ακόμα οι μηχανές του πλοίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τριάντα άτομα, αφού οι λέμβοι παρασύρθηκαν από τη δίνη που δημιουργούσαν οι προπέλες. Η Βάιολετ, τυχερή για μια ακόμη φορά, πήδηξε εγκαίρως από τη λέμβο, παρασύρθηκε όμως από μια προπέλα και χτύπησε στο κεφάλι. Τελικά διασώθηκε από τα πλοία που έσπευσαν για βοήθεια. Αυτό που θυμάται είναι ότι πρόλαβε να αρπάξει την οδοντόβουρτσά της, πριν μπει στη λέμβο, γιατί αυτή ήταν που της είχε λείψει περισσότερο στο ναυάγιο του Τιτανικού!!

Μετά τον Πόλεμο, η Τζέσσοπ, απτόητη συνέχισε να εργάζεται σε μεγάλα υπερατλαντικά κρουαζιερόπλοια. Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου είχε κάνει έναν άσχημο γάμο σύντομης διάρκειας και δεν απέκτησε παιδιά. Το 1950 αποσύρθηκε στο Great Ashfield του Suffolk, όπου και πέθανε 21 χρόνια αργότερα.

Πώς θα μπορούσε άραγε να χαρακτηρίσει κανείς τη ζωή αυτής της γυναίκας, που αναμφίβολα είχε την εύνοια της τύχης;
Είναι άραγε η ζωή μας προκαθορισμένη από τη μέρα που γεννιόμαστε;
"Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον", ή όλα είναι θέμα συμπτώσεων και τύχης;
Μήπως εκεί ψηλά, σε κάποιο αστέρι, είναι όλα γραμμένα;
Ο σοφός λαός πάντως το λέει ξεκάθαρα: "Όποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει"!

(Πηγές:

Encyclopedia Titanica

Wikipedia)



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



christiannaloupa την 12 Ιανουαρίου 2010, 02:09
Σχόλιο από christiannaloupa
Πολύ χρήσιμη η επισήμανσή σας, κ. Μιχαηλάκη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιστοσελίδα σας. Δεν ήξερα ότι υπήρχαν τέσσερις τάφοι στο νεκροταφείο της Δραπετσώνας. Παραθέτω εδώ την ιστοσελίδα, για όποιον θέλει να μάθει οτιδήποτε σχετικά με το ναυάγιο και την τοποθέτησα ήδη στο Blogroll του Blog μου.
Πώς όμως έτυχε να ασχοληθείτε με τον Βρεταννικό;

http://www.hospitalshipbritannic.com/
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Μιχάλης Μιχαηλάκης την 11 Ιανουαρίου 2010, 13:45
Σχόλιο από Μιχάλης Μιχαηλάκης
Μια μικρή διόρθωση. Πράγματι η Violet Jessop είχε εκπαιδευτεί ως νοσοκόμα και ήταν μελος της εθελοντικής οργάνωσης νοσηλευτριών Voluntary Aid Detachment (VAD). Στο τελευταίο ταξίδι όμως βρισκόταν στο πλοίο με την παλιά της ιδιότητα, δηλαδή της συνοδού/καμαριέρας (stewardess).

Μιχάλης Μιχαηλάκης
CEO "Βρετανικός Α.Ε"
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
christiannaloupa την 18 Ιουνίου 2009, 23:07
Σχόλιο από christiannaloupa
Σας ευχαριστώ πολύ.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Σταύρος Π.παπαμαρινόπουλος την 17 Ιουνίου 2009, 10:51
Σχόλιο από Σταύρος Π.παπαμαρινόπουλος
Χαίρομαι που την βρήκατε.
Δεν εγνώριζα ότι είχε και ένα ακόμη τρίτο ναυτικό ατύχημα και με τον Ολυμπιακό!

Στο μέλλον θα σας αναφέρω δύο ακόμη ιστορίες πάνω σε παρόμοιο σκηνικό.

Φιλικά,


Σταύρος Π. Παπαμαρινόπουλος
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 4 | προβολή: 1 - 4

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0