Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης - Του Λεωνίδα Τούμπανου (φωτογραφίες)

Αρχική | Ομογένεια | Ομογένεια Ευρώπης | Η Ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης - Του Λεωνίδα Τούμπανου (φωτογραφίες)







Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών τρία ιστορικά σχολεία που ανήκουν στην Ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης. Τα κτίρια θα μπορέσουν πλέον να αξιοποιηθούν με πολύ καλύτερο τρόπο από τους Έλληνες της Πόλης. Εδώ και πολλά χρόνια η Ελληνική κοινότητα απευθυνόταν στις αρχές για το θέμα των σχολείων, ζητώντας τους να τα κλείσουν αφού δεν υπήρχαν καθόλου μαθητές. Η τουρκική κυβέρνηση όμως έλεγε "όχι", υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να κλείσουν τα σχολεία, καθώς σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης, που υπεγράφη το 1923, οι αρχές έπρεπε να προστατέψουν την ελληνική μειονότητα.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε, όμως, το 2008 για την ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων, επιτρέπει στα ιδρύματα να αξιοποιήσουν την περιουσία που έχουν. Το αίτημα της Ελληνικής κοινότητας έγινε τελικά δεκτό και τα ιδιωτικά σχολείο στο Σισλί, στο Μπεσίκτας και το Ιωακείμιο Λύκειο, στο Φατίχ, τελικά θα κλείσουν.

Μόνο εννέα ελληνικά σχολεία λειτουργούν ακόμα, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ επισημαίνει ότι το 1870 λειτουργούσαν 40.

Ο αριθμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, μειώνεται συνεχώς. Το 1950 υπήρχαν (περίπου) εκατό χιλιάδες. Σήμερα, η Eλληνική μειονότητα με δυσκολία αριθμεί τις τρεις χιλιάδες.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους Έλληνες που εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, αλλά πιστεύεται ότι ο αριθμός τους είναι μικρός, ενώ παρατηρείται μια τάση αύξησης.

Όπως λένε κάποιοι αναλυτές, πιθανόν η άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, σε αντίθεση με την οικονομική άνθηση της Τουρκίας, να δίνει κίνητρο και προορισμό, σε πολλούς Έλληνες που ζητούν μια διέξοδο.

Άλλωστε η ονομασία “Ισταμπούλ” προέρχεται από την ελληνική, που θα πει πηγαίνω “Εις την Πόλη”

protagon.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Βούπερταλ: Σοκαριστικό βίντεο από τη βίαιη σύλληψη του Έλληνα μετανάστη – Πέθανε λίγο μετά στα κρατητήρια

09 Νοεμβρίου 2021, 15:02
Το βίντεο σοκ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δείχνει τη βίαιη σύλληψη του Έλληνα ...

Βουλιαράτες: Αλβανοί αστυνομικοί άρπαξαν πανό της οικογένειας Κατσίφα

28 Οκτωβρίου 2019, 21:34
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο νεκροταφείο των πεσόντων, οι γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ...

Λονδίνο: Βρέθηκε άγρια δολοφονημένη η 22χρονη ομογενής που είχε εξαφανιστεί

28 Δεκεμβρίου 2017, 22:23
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ   Φωτογραφία: social media   Δολοφονημένη σε πάρκο του βόρειου Λονδίνου βρέθηκε η Iuliana Tudos, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0