Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη: "Βιώνουμε μία Ελλάδα, η οποία καταρρέει"

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Κινηματογράφος | Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη: "Βιώνουμε μία Ελλάδα, η οποία καταρρέει"

Του Θέμη Καλλού

Η βραβευμένη ελληνική ταινία «Attenberg», που έχει αποσπάσει βραβεία και επαινετικές διεθνείς κριτικές, προβλήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σϊδνεϊ.
Το έργο έχει σκηνοθετήσει η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, η οποία βρίσκεται στην πόλη μας για να παραστεί στις δύο προβολές ενώ έδωσε και μία ομιλία.
Η σκηνοθέτης μάς παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη:

- Ο τίτλος της «Attenberg», είναι ένα λογοπαίγνιο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και έτσι;
Είναι μία παράφραση του ονόματος του Άγγλου κινηματογραφιστή Sir David Attenborough που κάνει ταινίες τεκμηρίωσης για τη φύση και τα ζώα. Τα ντοκιμαντέρ του τα παρακολουθεί η πρωταγωνίστρια του ««Attenberg» προκειμένου να κατανοήσει τη φύση, και μέσα από τη φύση των ζώων κατανοεί και την ανθρώπινη φύση.

Μιας και αναφερθήκατε στην πρωταγωνίστρια να μας πείτε εν ολίγοις ποια είναι η υπόθεση.
Το βασικό πρόσωπο της ταινίας είναι η Μαρίνα που μεγαλώνει με τον αρχιτέκτονα πατέρα της σε μια μικρή παραθαλάσσια βιομηχανική πόλη. Ο πατέρας της είναι ετοιμοθάνατος. Ουσιαστικά, είναι η ιστορία ενηλικίωσης αυτής της κοπέλας, η οποία αποφασίζει για πρώτη φορά να γνωρίσει τον έρωτα και ταυτόχρονα να συμφιλιωθεί με την αναχώρηση του γονιού της.

Οι  προβολές  στην Ελλάδα, πώς πήγαν;
Μπορώ να πω αρκετά καλά, λαμβανομένης υπόψη και της κρίσης που πλήττει τον κόσμο και η οποία επηρεάζει τις εξόδους του.

Η ταινία καταπιάνεται με επίμαχα θέματα (καύση νεκρών, αντιμετώπιση του καρκίνου, ενηλικίωση, γνωριμία με τον έρωτα και άλλα). Ποιες ήταν οι αντιδράσεις στον τρόπο με τον οποίο εσείς τα προσεγγίσατε με τον φακό σας;
Συμφωνώ ότι είναι επίμαχα. Το έργο συζητήθηκε πολύ και συζητιέται ακόμη. Σε άλλους άρεσε, σε άλλους όχι. Επειδή ήταν η πρώτη μου ταινία στην Ελλάδα, ήθελα να μιλήσω για κάτι το οποίο για μένα και για τα κορίτσια της δικής μου γενιάς είναι ουσιαστικό. Η σχέση ανάμεσα σε μια κόρη και τον πατέρα της είναι θεμελιώδης, κι όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, η σχέση της κοπέλας με το περιβάλλον της. Σε μία Ελλάδα η οποία η οποία την αποξενώνει. Είναι κάτι που συμβαίνει πολύ έντονα αυτή τη στιγμή στον τόπο μας. Βιώνουμε μία Ελλάδα, η οποία καταρρέει. Οπότε είναι και κυριολεκτική η ιστορία, αλλά ταυτόχρονα υποδηλώνει τον θάνατο μιας ολόκληρης εποχής στην Ελλάδα. Ο πατέρας εκπροσωπεί μια γενιά η οποία προσπάθησε να φέρει την Ελλάδα σε μία εποχή ευημερίας και στην ουσία προδόθηκε από το κράτος, από τους ομοϊδεάτες τους, από την εποχή του…

Η πρωταγωνίστρια, Ariane Labed, είναι Γαλλίδα;

Ναι. Μιλούσε ελάχιστα ελληνικά όταν την πήρα στην ταινία. Ζούσε στην Ελλάδα για περίπου ένα χρόνο. Αρχικά, έμαθε το ρόλο της φωνητικά και σιγά-σιγά μπήκε στο πετσί του χαρακτήρα της.

Να μιλήσουμε και για ένα δικό μας, τον Βαγγέλη Μουρίκη, που έχει ζήσει και στην Αυστραλία;
Ο Βαγγέλης παίζει τον καρκινοπαθή πατέρα και είναι συγκλονιστικός στο ρόλο του (σ.σ. σ’ αυτό συνηγορούν και οι πλείστοι των κριτικών που ασχολήθηκαν με την ταινία).

Ένας άλλος πρωταγωνιστής είναι ο Γιώργος Λάνθιμος, ο σκηνοθέτης του (υποψήφιου για Όσκαρ) «Κυνόδοντα». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες (σκηνοθετικές-θεματικές-ερμηνευτικές) μεταξύ του «Attenberg» και του «Κυνόδοντα»;
Ναι. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Και λόγω της στενής συνεργασίας που έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά και γενικότερα υπάρχει μια κοινή θεματική στο σινεμά από τους ανθρώπους της γενιάς μου αυτή τη στιγμή. Τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες τις μοιραζόμαστε γιατί είναι πολύ ισχυρές γύρω μας.
Η ταινία «Attenberg», έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου η πρωταγωνίστρια Ariane Labed πήρε το πρώτο βραβείο ερμηνείας. Ακολούθως προβλήθηκε σε περίπου 30 φεστιβάλ διεθνώς. Στην Ελλάδα βγήκε στους κινηματογράφους τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η Αθηνά Τσαγγάρη άρχισε να ασχολείται με τον κινηματογράφο στη Νέα Υόρκη όπου στο ομώνυμο πανεπιστήμιο της πόλης πραγματοποίησε τις σπουδές της. Επίσης έκανε μεταπτυχιακά μαθήματα στην Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο του Τέξας. Εκεί ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της «The slow business going» (στα Αγγλικά). Στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε επίσης ντοκιμαντέρ. Με την ολοκλήρωση των σπουδών και την επιστροφή στην Ελλάδα, έγινε μέλος στην Δημιουργική Ομάδα για την Τελετή Έναρξης της Ολυμπιάδας του 2004. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου. Το «Attenberg» είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε στην Ελλάδα.

Νέος Κόσμος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

14ο Athens Open Air Film Festival

18 Ιουνίου 2024, 23:16
Δείτε το φετινό πρόγραμμα προβολών σε αγαπημένες και νέες τοποθεσίες της πόλης Άλσος Πετραλώνων, Αμαξοστοιχία ...

Σινεμά: "Οι γέφυρες του Μάντισον" - Κριτική Ελισσαίου Βγενόπουλου *

01 Σεπτεμβρίου 2022, 17:15
Στις όχθες της υποταγής Αν αγαπάς κάποιον όλα γύρω αποκτούν κάποιο νόημα, αν όχι όλα ...

Σινεμά: "Αγέλη προβάτων" - Κριτική Ελισσαίου Βγενόπουλου

06 Ιουλίου 2022, 00:55
Στη Γη της απληστίας  Η επαρχία, έτσι βουβή που πάντα κείτεται, δεν εξιστορεί ποτέ και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0