Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Από 17 έως 28 Ιουνίου η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού - Οδηγίες

Αρχική | Εκπαίδευση | Πανελλαδικές 2011 | Από 17 έως 28 Ιουνίου η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού - Οδηγίες

Της Άννας Ανδριτσάκη

Τα νέα μηχανογραφικά, τα οποία από φέτος θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά, καλούνται να συμπληρώσουν από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου οι φετινοί υποψήφιοι για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αποκλείεται να έχουν ανακοινωθεί και οι βαθμολογίες όλων όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές.

Το νέο σύστημα συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, που είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό αλλά και ιδιαιτέρως πολύπλοκο καθ' ομολογίαν του ίδιου του υπουργείου, από χθες έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Το ενδεχόμενο τεχνικών προβλημάτων λόγω της «εισβολής» των 90.000 υποψηφίων σ' ένα καινούργιο και μη δοκιμασμένο σύστημα αποτελεί πονοκέφαλο για τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για το... αλαλούμ που πολύ πιθανόν να επικρατήσει, σε ό,τι αφορά τον τρόπο συμπλήρωσης του νέου δελτίου, το υπουργείο ζητεί επισήμως βοήθεια απ' όλους. «Η εφαρμογή αυτή είναι ίσως η πολυπλοκότερη που υλοποιήθηκε στη χώρα λόγω της μορφής της. Για το λόγο αυτό και για την επιτυχία της πρώτης εφαρμογής, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των Λυκείων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της καινοτομίας του.

Το λογισμικό, πάντως, του νέου μηχανογραφικού διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως αυτόματη διόρθωση λάθους στη σειρά προτίμησης των σχολών, αντιμετώπιση παραλείψεων, αλλά και τη δυνατότητα αλλαγών μετά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Αλλωστε, οι υποψήφιοι μπορούν να δημιουργήσουν πολλά πρόχειρα μηχανογραφικά -πάντα ηλεκτρονικά-, με διαφορετικά σενάρια προτιμήσεων και συνδυασμών σχολών ή τμημάτων.

Σημειώνεται ότι για την τελική συμπλήρωση του μηχανογραφικού χρειάζεται ένας προσωπικός κωδικός ασφαλείας, τον οποίο θα προμηθευτούν από τα Λύκειά τους στο διάστημα 16-23/6/2011. Ολες οι προθεσμίες είναι αποκλειστικές και δεσμευτικές. Μετά την παρέλευσή τους δεν γίνεται δεκτή καμία υποβολή ή τροποποίηση μηχανογραφικού δελτίου.

Με τη νέα διαδικασία, οι υποψήφιοι δεν απαιτείται να προσκομίσουν απολυτήριο και βεβαίωση πρόσβασης -αφού έχουν καταχωριστεί σε σχετική βάση δεδομένων- αλλά «εξυπακούεται ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι η απόκτηση-κατοχή τίτλου απόλυσης και βεβαίωσης πρόσβασης». Τα βασικά στάδια της ηλεκτρονικής υποβολής (από οποιονδήποτε υπολογιστή, ακόμα και του Λυκείου) είναι:

1. Κάθε υποψήφιος με τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, που είχε κατά τη συμμετοχή του στις πανελλήνιες, και τα αρχικά γράμματα των ονομαστικών του στοιχείων, επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και συμπληρώνει (πρόχειρα) το μηχανογραφικό του δελτίο. Τελειώνοντας, του εμφανίζεται ένας κωδικός δελτίου, τον οποίο πρέπει να σημειώσει. Στην επόμενη επίσκεψή του, με τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον κωδικό δελτίου, μπορεί να τροποποιήσει το (πρόχειρο) μηχανογραφικό που έχει ήδη συμπληρώσει όσες φορές επιθυμεί.

2. Παράλληλα, κάθε υποψήφιος προσέρχεται στο Λύκειό του και δημιουργεί τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), προκειμένου να ταυτοποιηθεί από το ίδιο του το Λύκειο με βάση το αρχείο (βάση δεδομένων υποψηφίων έτους 2011) που έχει καταρτίσει το ΥΠΔΒΜΘ σύμφωνα με τις αιτήσεις-δηλώσεις του Φεβρουαρίου. Οι υποψήφιοι της κατηγορίας 10% μπορούν να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

3. Ο υποψήφιος μπορεί με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) μέσω Διαδικτύου να υποβάλει-οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Πρώτα συμπληρώνονται αναλυτικά τα ατομικά στοιχεία, ύστερα εμφανίζονται τα επιστημονικά πεδία και τέλος οι σχολές-τμήματα.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αντλήσουν αναλυτικές οδηγίες είτε στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση (υπάρχει μέχρι και video) είτε από τις οδηγίες που αποστέλλονται σε όλα τα Λύκεια. Ακόμα, θα λειτουργεί στο υπουργείο Παιδείας κέντρο τηλεφωνικής υποστήριξης (210-3443993 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 με 20.00), καθώς και κέντρο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και εξυπηρέτησης (examshd@minedu.gov.gr).

Προσοχή, σε όσους ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνταν μετεγγραφή, αλλά πλέον (βάσει του νέου συστήματος) γίνεται εισαγωγή καθ' υπέρβασιν. Σε όποια σχολή περάσουν, εκεί και θα μείνουν.

Ελευθεροτυπία





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ανακοίνωση βάσεων για ΑΕΙ - ΤΕΙ από το Υπουργείο Παιδείας - Δείτε τα αποτελέσματα

29 Αυγούστου 2011, 10:51
Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στον παρακάτω σύνδεσμο του Υπουργείου Παιδείας. Απαραίτητος ο οκταψήφιος κωδικός ...

Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ: Η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας

29 Αυγούστου 2011, 11:44
Η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, παρατηρείται στις φετινές βάσεις εισαγωγής για τα ...

Η διαμόρφωση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και σύγκρισή τους με το 2010 (κατηγορία 90%)

29 Αυγούστου 2011, 13:12
Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό πίνακα ανά Σχολή στον παρακάτω σύνδεσμο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=305046 ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0