Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έκκληση Σαρκοζί για τη διάσωση Ελλάδας και ευρώ

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Έκκληση Σαρκοζί για τη διάσωση Ελλάδας και ευρώ

Σπύρος Θεοδωράτος

Έκκληση προς όλους για τη διάσωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος  αλλά και για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης απηύθυνε ο Νικολά Σαρκοζί  με ομιλία του, κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Αγροτικού Φόρουμ στο Παρίσι.

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για άμεση ανάγκη εύρεσης λύσης για την Ελλάδα, τονίζοντας πως «χωρίς σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη για κανέναν». 

Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε:

«Απευθύνω έκκληση σε όλους να επιδείξουν το πνεύμα ευθύνης και συμβιβαστικότητας επί του οποίου οικοδομήθηκε η Ευρώπη.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα και να υπερασπιστούμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ακόμη, μίλησε ανάγκη συμφωνίας «επί της αρχής» για το ελληνικό ζήτημα, δηλαδή στην κοινή πεποίθηση ότι πριν αναζητηθούν τα εργαλεία στήριξης της Ελλάδας, θα πρέπει όλα τα μέλη της ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο – κάτι που όπως είναι γνωστό δεν έχει συμβεί.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αναπτύχθηκε ένας δημόσιος διάλογος επί των τρόπων, αλλά όχι επί της αρχής, υποστήριξης της Ελλάδας.

Ο διάλογος αυτός δεν είναι αθέμιτος και κατανοώ ότι κάθε ένα από τα κράτη μας, κάθε ένας από τους θεσμούς μας θέλει να προβάλλει την άποψή του».

«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα είναι ενότητα. Έχουμε ανάγκη να απομακρυνθούμε από αυτές τις εθνικές φιλονικίες και να ανακτήσουμε το αίσθημα του κοινού μας πεπρωμένου...

Είναι χρέος μας προς όλους να πράξουμε τα πάντα για να υπερασπισθούμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, διότι, χωρίς σταθερότητα, δεν υπάρχει εφικτή ανάπτυξη για τον κάθε έναν από εμάς» επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Πρέπει να τονισθεί πως το ενδιαφέρον του Γάλλου Προέδρου είναι "καυτό", καθότι οι 3 μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες (BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale) είναι έντονα εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα, και ως εκ τούτου στην ελληνική κρίση χρέους. Να σημειωθεί οτι υπήρξαν προειδοποιήσεις του Οίκου Moody's για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τριών αυτών τραπεζών. 

Εξάλλου, για σήμερα, Παρασκευή, είναι κανονισμένη συνάντηση του κ. Σαρκοζί με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σε μία προσπάθεια προσέγγισης των θέσεων των δύο χωρών, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της επομένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση στοχεύει ακριβώς στην εξεύρεση εδάφους για κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία για τις επόμενες κινήσεις ως προς το ζήτημα της Ελλάδας. 

Πρώτα η 5η δόση, μετά η απόφαση για το νέο πακέτο

Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως όλοι έχουν συμφωνήσει ότι «πιστοληπτικό επεισόδιο» με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί αυτήν τη στιγμή. Έτσι φαίνεται η 5η δόση του πρώτου πακέτου προς την Ελλάδα, θα εκταμιευθεί κανονικά, ενώ για τις αρχές Ιουλίου θα μετατεθούν οι οριστικές αποφάσεις για το επόμενο πακέτο στήριξης.   

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Οικονομία, κ. Όλι Ρεν, το Eurogroup θα συζητήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα τους όρους της νέας βοήθειας και τη συμμετοχή των ιδιωτών, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίασή του στις 11 Ιουλίου.

Ο κ. Ρεν επιβεβαίωσε ότι μία λύση σε δύο πράξεις φαίνεται αυτή τη στιγμή η πλέον ενδεδειγμένη , ώστε να διασφαλισθεί η μη χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο, και στο μεταξύ να έχει βρεθεί κοινός τόπος συμφωνίας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας.

Παράλληλα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έλλειψη δυνατότητας συναίνεσης εντός της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι  «οι προσπάθειες που απαιτούνται για την αποφυγή χρεοκοπίας, η οποία θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα, είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Την ίδια, στιγμή, και η γερμανική πλευρά ακολουθεί την ίδια γραμμή πλεύσης. Όπως δήλωσαν χθες πηγές από κυβερνήσεις και τράπεζες της Ε.Ε., η γερμανική κυβέρνηση θέλει η προθεσμία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα να αναβληθεί ως το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πηγή της Ε.Ε που μίλησε στο Ρόιτερ, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάσσονται υπέρ της αναβολής, με το επιχείρημα να είναι απλό αλλά πειστικό: «δεν ξέρουμε τί να κάνουμε, ας κερδίσουμε κι άλλο χρόνο»…

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις πηγές που επικαλείται ο ξένος Τύπος, ούτως ή άλλως, μέχρι τις 11 Ιουλίου θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς είναι η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές.

Το ΔΝΤ θα καταβάλει την 5η δόση θεωρούν στην Ευρωζώνη


Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς, Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να καταβάλει χωρίς καθυστέρηση την επόμενη δόση στην Ελλάδα προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στην ΕΕ να οριστικοποιήσει το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Ωστόσο, προαπαιτούμενο αποτελεί το να έχει υπάρξει ως τότε  ρητή δέσμευση από τους Ευρωπαίους ότι «θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουν την Ελλάδα»
Ανώτατη πηγή από κυβέρνηση της Ευρωζώνης διαβεβαιώνει ότι ανάλογη απόφαση και δέσμευση έχει ήδη ληφθεί.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι η επείγουσα ανάγκη συμφωνίας για νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο με τη συμβολή των ιδιωτών έχει περιορισθεί μετά το μήνυμα που έστειλε το ΔΝΤ ότι είναι έτοιμο να στηρίξει την καταβολή της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου.

Εξάλλου, στην εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ (Financial Stability Review), που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης χρέους της Ελλάδας στον τραπεζικό τομέα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει ένα αποτέλεσμα ντόμινο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, κατά την παρουσίασή της, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί κάποιο πιστωτικό γεγονός.

«Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εναντίον κάθε μορφής χρεοκοπίας με "κούρεμα" και εναντίον κάθε μορφής συμμετοχής ιδιωτών» ανέφερε χαρακτηριστικά
Ελεύθερη Ζώνη





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0