Η Ελλάδα θα σωθεί από τον πλούτο της γης της
Της Σοφίας Πακαλίδου
Ο Θεόφιλος Τουλκερίδης, διάσημος γεωλόγος, ηφαιστειολόγος, ειδικός στη Γεωχημεία των ισοτόπων και σε θέματα φυσικών καταστροφών (τσουνάμι), με πολλές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, δεν έζησε ποτέ στην Ελλάδα. Παιδί Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, δηλώνει Θεσσαλονικιός και ΠΑΟΚτσής. Οσοι δεν γνωρίζουν την καταγωγή του την αντιλαμβάνονται γρήγορα, όταν ακούν το κινητό του να χτυπά στους ήχους του «Ζορμπά».
Από το Εκουαδόρ (Ισημερινός) -όπου ζει τα τελευταία χρόνια ως διευθυντής του Κέντρου Γεωλογίας Ηφαιστειολογίας και Γεωδυναμικής- μία εξαιρετικά σεισμογενή χώρα, με τουλάχιστον ένα σεισμό την εβδομάδα κοντά στους πέντε βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, δηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση με τις δικές δυνάμεις αξιοποιώντας τον πλούτο της γης της, που συνίσταται σε σπάνια -παγκοσμίως- χημικά στοιχεία και πολύτιμους λίθους.
«Η Ελλάδα επιβίωσε χιλιάδες χρόνια, αντιμετωπίζοντας εχθρούς ισχυρότερους και καταστάσεις από τις οποίες μόνο να χάσει θα περίμενε κανείς. Ηταν όμως σε θέση να προσαρμοστεί στα δεδομένα και όχι μόνο να νικήσει, αλλά και να βγει ενισχυμένη. Μπορεί τώρα να βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να τη μετατρέψει σε ευκαιρία. Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι Ελληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα, ήδη έχουμε αρχίσει να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε να την υποστηρίξουμε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Γιατί είναι η πατρίδα μας και δε λείπει από την καρδιά και τη σκέψη μας. Ετσι βλέπω τον εαυτό μου. Γεννήθηκα και θα πεθάνω Ελληνας. Μπορεί να ακούγεται αξιολύπητο, αλλά αυτός είμαι», δηλώνει ο κ. Τουλκερίδης που γνώρισε την Ελλάδα μόνο μέσα από ολιγοήμερες διακοπές τα καλοκαίρια, από τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη που είχαν οι γονείς του, από τα κλασικά εικονογραφημένα, που του έστελνε η γιαγιά του από τη Θεσσαλονίκη, στα δέματα που έρχονταν από την Ελλάδα.
«Η ιδέα να σπουδάσω Γεωλογία ήρθε μέσα από ένα άρθρο εφημερίδας που διάβασε η μητέρα μου. Η Ελλάδα, έγραφε, είχε ανάγκη από ωκεανολόγους και γεωλόγους. Ηθελε να γυρίσω πίσω και να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα. Η Γεωλογία, που ήταν αρχικά ένα ''σκαλοπάτι'' για την Ωκεανογραφία, απορρόφησε τελικά το ενδιαφέρον μου», τονίζει. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάινς, έρευνες στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, στη Γαλλία, επιπλέον σπουδές στη Γεωχημεία, την Ηφαιστειολογία και την Παλαιοντολογία. Προσπάθησε να έρθει στην Ελλάδα. Του είπαν ότι θα έπρεπε να έχει γνωστούς για να προχωρήσει. Προτίμησε να συνεχίσει την έρευνα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Βραζιλία. Σ' ένα ταξίδι προς το Εκουαδόρ γνώρισε τη σύζυγό του Λίσι και από τότε ζουν μαζί με την κόρη τους, Κατερίνα, στην πρωτεύουσα Κίτο, ενώ εργάζεται ως διευθυντής του Κέντρου Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Σαν Φραντσίσκο. Μιλάει άπταιστα έξι γλώσσες, ενώ ξεχωριστή θέση στην καρδιά του έχουν τα αρχαία ελληνικά, τα οποία, όπως λέει, του έμαθαν να σκέπτεται λογικά. Εστιάζει τις έρευνές του στον τομέα της προστασίας των ανθρώπινων ζωών από τις φυσικές καταστροφές και τη γεωδυναμική, ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε διεθνή επιθεώρηση η ανακάλυψη -μαζί μ' ένα Γερμανό συνάδελφό του- μίας γεωλογικής πλάκας, ίχνη της οποίας εντοπίζονται στις Ανδεις αλλά δεν υπάρχει πλέον στον κόσμο. Παράλληλα, μελετά τα ηφαίστεια στα νησιά Γκαλαπάγκος, στην Κολομβία, το Περού και ασφαλώς στον Ισημερινό. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει, βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω της γεωλογίας του εδάφους της, ενώ τον ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ως σεισμογενής χώρα δεν έχει ισχυρές αντισεισμικές κατασκευές.
Ελληνικός «θησαυρός»
«Ο ελλαδικός χώρος έχει μεγάλο πλούτο, αλλά η χώρα δεν έχει την τεχνογνωσία για να τον αναδείξει. Εκτός από πολύτιμα μέταλλα, όπως το χρυσό και το αλουμίνιο στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτει ένα μοναδικό θησαυρό στο βυθό του Αιγαίου, όπου εντοπίζονται σπάνια σε παγκόσμιο επίπεδο χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές της σύγχρονης Τεχνολογίας. Ο βυθός κρύβει Λανθάνθιο, Σαμάριο, Υττέρβιο, Ευρώπιο, Ολμιο, Θόριο και άλλα στοιχεία που βρίσκονται σε ελάχιστες περιοχές του πλανήτη. Πολύτιμους λίθους έχουμε σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Ηπειρος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης σε μία ζώνη 100 χιλιομέτρων. Η Ελλάδα θα σωθεί μόνο από τον εαυτό της, όταν οργανωθεί. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία χώρα στον κόσμο. Το Εκουαδόρ παράγει το καλύτερο κακάο του κόσμου και όμως δεν έχει καλές σοκολάτες. Το ''κακάο'' της Ελλάδας είναι η γη της, η ομορφιά του τοπίου της, τα προϊόντα της και, ασφαλώς, η Ιστορία και ο πολιτισμός της. Στον τομέα της έρευνας, οι επιστήμες της Γεωλογίας και της Ηφαιστειολογίας έχουν να πάρουν πολλά από τον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα από Σαντορίνη, Μήλο και Νάξο, η οποία διαθέτει σπάνια πετρώματα», υπογραμμίζει. Ονειρό του είναι να ζήσει κάποτε στη Θεσσαλονίκη και να συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Αποστολή: Όλγα Μαρκεζίνη
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα