«Θα ξεχάσουμε ότι η Ευρώπη υπάρχει στο χάρτη» λέει το καθεστώς Άσαντ
Το καθεστώς της Συρίας στρέφεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της επέκτασης των κυρώσεων σε απάντηση της άγριας καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η ΕΕ «θέλει να σπείρει διαίρεση και χάος» στη χώρα, στρέφεται ιδιαίτερα κατά της Γαλλίας και διαμηνύει ότι η χώρα του «θα ξεχάσει ότι η Ευρώπη υπάρχει στο χάρτη». Αρνείται «χείρα βοήθειας» από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στην καταστολή, και «δείχνει» ανάμειξη της Αλ Κάιντα σε δολοφονίες ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Συρία και να συμπεριλάβουν σε αυτές τέσσερις συριακές στρατιωτικές εταιρείες και επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους και τρεις Ιρανούς, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Οι τρεις Ιρανοί κατηγορούνται ότι πρόσφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν το συριακό καθεστώς να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Οι άλλοι τέσσερις είναι Σύροι αξιωματούχοι. Τα ονόματά τους θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
«Ουδείς από την Ευρώπη έχει έλθει να επισκεφθεί τη Συρία. Δεν μας ακούν. Μαθαίνουν για τη Συρία μόνο εκτός εκτός από τη Συρία. Ο κόσμος δεν είναι μόνη η Ευρώπη. Θα ξεχάσουμε ότι η Ευρώπη υπάρχει στο χάρτη» ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Μουαλέμ σε συνέντευξη Τύπου από τη Δαμασκό.
Κατακεραυνώνοντας την ΕΕ για την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του, ο Ουαλίντ Μουαλέμ ανέφερε ότι η Συρία θα αποσυρθεί από την Euromed -η οποία επανασυστάθηκε το 2008 προκειμένου να φέρει κοντά την ΕΕ με τους 16 γείτονές της στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, με ζητούμενο την προώθηση της δημοκρατίας και του ελεύθερου εμπορίου.
Ο Σύρος ΥΠΕΞ έστρεψε τα βέλη του ιδιαίτερα κατά της Γαλλίας και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, λέγοντας ότι «έχει ψευδαισθήσεις πως ακόμη βρισκόμαστε στην εποχή της αποικιοκρατίας».
Ταυτόχρονα κάλεσε την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της μετά το διάγγελμα του Μπασάρ αλ-Άσαντ τη Δευτέρα, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε ανεπαρκές. Ο Σύρος υπουργός επισήμανε ότι η χώρα του θέλει «τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία».
Ανέφερε ακόμη ότι είναι πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει ξένη ανάμειξη στη χώρα του και ότι δε θα επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων.
«Απορρίπτουμε κάθε ξένη ανάμειξη. Εμείς μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινούς παρονομαστές και να γεφυρώσουμε τις διαφορές των απόψεών μας. Δεν υπάρχει κανείς εκτός [της Συρίας] που να μπορεί να μας επιβάλει την άποψή του» υπογράμμισε.
Αρνήθηκε, επίσης, ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ είχαν οποιδήποτε ρόλο στην καταστολή της εξέγερσης στην Συρία.
Πριν από δύο ημέρες ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε δηλώσει ότι σκοτεινές δυνάμεις επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία. Τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος «έδειξε» συγκεκριμένα την Αλ Κάιντα, λέγοντας ότι βρίσκεται πίσω από δολοφονίες ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.
«Δεν μπορώ να αποκρύψω το γεγονός ότι ορισμένες τακτικές που έχουμε δει στις δολοφονίες προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας υποδεικνύουν ότι αυτές οι ενέργειες διαπράχθηκαν από την Αλ Κάιντα» δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Δαμασκό.
Καταλήγοντας κάλεσε τους «σαμποτέρ» στη Συρία να τερματίσουν τη βία και να ενταχθούν στον εθνικό διάλογο, που θα ορίσει το δρόμο για το μέλλον.
Δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας επιτέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην πανεπιστημιούπολη της Δαμασκού, χτυπώντας φοιτητές και συλλαμβάνοντας πάνω από 100 στη διάρκεια διαδήλωσης μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο, όπως δήλωσαν την Τετάρτη αντιφρονούντες.
Οι διαδηλωτές απαιτούσαν να απελευθερωθούν 11 φοιτητές, οι οποίοι είχαν συλληφθεί νωρίτερα στη διάρκεια κινητοποίησης, ανέφερε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, Ραμί Άμπντελ Ραχμάν.
Newsroom ΔΟΛ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα