Γυναίκα καταδικάστηκε σε ισόβια για γενοκτονία και βιασμούς
Σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία και συμμετοχή στην απαγωγή και το βιασμό γυναικών και κοριτσιών Τούτσι καταδικάστηκε γυναίκα, πρώην υπουργός, στη Ρουάντα. Είναι η πρώτη φορά που γυναίκα κρίνεται ένοχη για γενοκτονία από διεθνές δικαστήριο.
Η πρώην υπουργός οικογενειακών υποθέσεων Πολίν Νιραμασουχούκο, 65 ετών, ο γιος της-που επίσης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη- και άλλοι τέσσερις πρώην αξιωματούχοι βρέθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην περιοχή Μπουτάρε της Ρουάντα κατά τη σφαγή του 1994. Η δίκη κράτησε 10 χρόνια και έγινε γνωστή ως «Η δίκη Μπουτάρε». Οι ποινές των αξιωματούχων κυμαίνονται από 25 χρόνια σε ισόβια.
Στο Μπουτάρε ζούσαν οι δύο βασικές φυλές οι Χούτου και οι Τούτσι και υπήρχε αντίσταση στην εφαρμογή των εντολών της κυβέρνησης της οποίας η Νιραμασουχούκο ήταν μέλος. Ο πλέον ανώτατος περιφερειακός αξιωματούχος διαφωνούσε με τη γενοκτονία. Έκτοτε, δεν τον ξαναείδε κανείς. Αντικαταστάθηκε και άρχισαν οι σφαγές.
«Το δικαστήριο καταδικάζει την Πολίν Νιραμασουχούκο για συνομωσία με στόχο τη γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξόντωση, βιασμό, διώξεις και…», έλεγε η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα. Η Νιραμασουχούκο, δεν έδειξε κανένα συναίσθημα, όταν την άκουσε.
Η πρώην υπουργός κατηγορήθηκε επίσης γιατί συμμετείχε στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ομάδες με στόχο την εξόντωση του πληθυσμού Τούτσι, με συνοπτικές διαδικασίες. Μαζί με το γιο της, ο οποίος ήταν λίγο μετά τα 20 εκείνη την περίοδο, κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε την απαγωγή και το βιασμό γυναικών και κοριτσιών Τούτσι.
«Είναι σοκαριστικό. Αυτή η μητέρα και πρώην κοινωνική λειτουργός που εκπαιδεύτηκε για να προστατεύει τη ζωή είναι υπεύθυνη για τόσο τρομακτικά εγκλήματα», δήλωσε ο Φρέντι Μουτανγκούλα, ο διευθυντής της οργάνωσης Aegis για την αποτροπή της γενοκτονίας.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, η Νιραμασουχούκο και ο γιος της, πολλές φορές, ανάγκαζαν τους ανθρώπους να γδύνονται πριν τους μεταφέρουν με φορτηγά στον τόπο της εξόντωσής τους.
Μετά τη γενοκτονία, η πρώην υπουργός κατέφυγε στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (το τότε Ζαίρ). Συνελήφθη στην Κένυα το 1997 και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, αν και είναι η μοναδική γυναίκα που δικάστηκε και καταδικάστηκε για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, πολλές άλλες γυναίκες καταδικάστηκαν για γενοκτονία σε δικαστήρια της χώρας. Δύο καλόγριες βρέθηκαν ένοχες για συμμετοχή στη γενοκτονία από δικαστήριο στο Βέλγιο.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα