Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Εντάξει, είναι καλυμμένο το μαγαζί...»

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | «Εντάξει, είναι καλυμμένο το μαγαζί...»

Αποκαλυπτικές συνομιλίες για τη δράση υψηλόβαθμων αστυνομικών που κατηγορούνται για εκβιασμούς καταστηματαρχών

Του Γιάννη Σουλιώτη

 

Ακρως αποκαλυπτικά για τον τρόπο δράσης των προφυλακισθέντων αστυνομικών που κατηγορούνται για εκβιασμούς σε βάρος καταστηματαρχών είναι τα αποσπάσματα απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, τα οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Σε αυτά περιλαμβάνονται νέα στοιχεία που αφορούν την πιθανότητα εμπλοκής στην υπόθεση και άλλων αξιωματούχων της ΕΛ. ΑΣ., ενδεχόμενο που άλλωστε αφήνει ανοικτό η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στη σχηματισθείσα δικογραφία. Τα πλέον χαρακτηριστικά αποσπάσματα που επιδέχονται μάλιστα πολλών και διαφορετικών ερμηνειών αφορούν τηλεφωνικές επικοινωνίες του ενός εκ των κατηγορουμένων, αστυνομικού διευθυντή που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου, με τον «σκιώδη» ιδιοκτήτη παράνομης χαρτοπαικτικής λέσχης, στο Μοναστηράκι. Στις αλλεπάλληλες μεταξύ τους συνομιλίες, ο τελευταίος (Π. Χ.) επιχειρεί ρωτώντας επίμονα τον αστυνομικό (Ι. Κ.) να διασταυρώσει εάν η λέσχη είναι πράγματι «καλυμμένη» από το ενδεχόμενο ενός αιφνίδιου αστυνομικού ελέγχου.

Ι. Κ.: «Αυτό που θέλω να ξέρεις είναι ότι είστε καλυμμένοι αυτή τη στιγμή από αυτούς. Μου το είπε κάθετα ο φίλος μου αυτός ο επικεφαλής, ότι είναι καλυμμένο μου λέει». Σε άλλο σημείο, ο αστυνομικός διευθυντής ακούγεται να λέει απευθυνόμενος στον ιδιοκτήτη της παράνομης λέσχης: «Με το Λεσχών (σ. σ: αναφέρονται σε τμήμα της Ασφάλειας) την βρήκα την άκρη, έμαθα ακριβώς πώς γίνεται, τι γίνεται είμαστε εντάξει», ενώ λίγα λεπτά αργότερα επαναλαμβάνει: «μέχρι τη μέρα που μιλήσαμε εγώ σου λέω εντίμως και στο λόγο της τιμής μου, μου είπε ο … (γίνεται αναφορά στο όνομα ανώτερου αξιωματικού της Ασφάλειας) αυτό το παιδί που μιλάω, ο διευθυντής ότι είναι καλυμμένο το μαγαζί». Στην ένορκη κατάθεσή του πάντως ο εν λόγω αστυνομικός διευθυντής αρνείται οποιαδήποτε σχέση και γνωριμία με τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ενδείξεις διαφθοράς προκύπτουν από συνομιλία του Ι. Κ. με άγνωστο άτομο, πιθανόν αστυνομικό, ονόματι «Κώστα». Ο τελευταίος ακούγεται να λέει: «Αν τα ’χουνε δώσει (σ. σ: τα χρήματα) δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να τους την κάνουν (σ. σ έφοδο), εάν όμως είναι στο μιλητό θα τους την πέσουνε έτσι απλά». Ακολούθως ο Κώστας ενημερώνει τον Ι. Κ. ότι το βράδυ των εγκαινίων της παράνομης λέσχης είναι προγραμματισμένη γενική αστυνομική εξόρμηση. Εκείνη τη νύχτα το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας πράγματι πραγματοποίησε έφοδο στη λέσχη, ενώ το ίδιο είχε συμβεί στις 30 Απριλίου και στις 2 Μαΐου και επαναλήφθηκε στις 3 και στις 6 Ιουνίου. Ως προς το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σημειώνει στη δικογραφία ότι «η διερεύνηση των συγκεκριμένων πληροφοριακών στοιχείων δεν κατέστη χρονικά εφικτό να πραγματοποιηθεί» και συμπληρώνει παρακάτω ότι «απαιτείται άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της υπ’ αριθμόν 6944… (αντιστοιχεί στις κλήσεις από και προς το άτομο με το όνομα «Κώστας») σύνδεσης».

 

Νυχτερινά κέντρα

 

Μεγάλος αριθμός από τις υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ του αστυνομικού διευθυντή Ι. Κ. και του αστυνόμου Α΄, διοικητή του τμήματος Ελληνικού Γ. Κ. (και οι δύο βρίσκονται σήμερα προφυλακισμένοι) φέρεται να αποδεικνύουν εκβιασμούς καταστηματαρχών της παραλιακής από τους οποίους εισέπρατταν σημαντικά χρηματικά ποσά. Ο διάλογος που ακολουθεί αφορά την έναρξη λειτουργίας (αρχές Μαΐου) νυχτερινού κέντρου της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Ι. Κ.: «Λοιπόν σκέψου πώς θες να το κάνω, να στείλω καμιά περιπολία να τους κάνει… Να σου πω εξονυχιστικό έλεγχο, άδειες εργασίες, καθίσματα, να τους τρενάρω, να τους φοβίσω λίγο». Σε ορισμένες περιπτώσεις οι δύο παρεμβαίνουν προκειμένου να αποτρέψουν τη σφράγιση νυχτερινών κέντρων σε βάρος των οποίων εκκρεμούν μηνυτήριες αναφορές. Ο Ι. Κ. μάλιστα, διοικητής τότε τμήματος, φέρεται να καλεί τον δήμαρχο της περιοχής λέγοντάς του: «εάν μπορούμε τη σφράγιση του … αντί να την κάνουμε αύριο, να την κάνουμε τη Δευτέρα, μόνο αυτό, τίποτε άλλο, τη Δευτέρα κανονικά». Το άτομο που ο αστυνομικός αποκαλεί νωρίτερα «δήμαρχε» απαντά: «Εγώ δεν έχω αντίρρηση καμιά, μόνο να μπορεί η υπηρεσία να το κάνει, είναι η κυρία Γωγώ υπεύθυνη, αν μπορούμε να το κάνουμε εγώ δεν έχω αντίρρηση».

 

Καταθέσεις «καίνε» τους επιόρκους

 

Σε ένορκη κατάθεσή του, ο ιδιοκτήτης επιχείρησης στο ολυμπιακό συγκρότημα του Αγίου Κοσμά ο οποίος κατήγγειλε τους δύο αστυνομικούς λέει συγκεκριμένα την 6η Ιουνίου:

«Από τον Μάιο του 2010 που ξεκίνησε να λειτουργεί, ο Παναγιώτης (σ. σ: αναφέρεται σε συνέταιρό του) με ενημέρωσε για κάποια ενόχληση που είχε από τον διοικητή αστυνομικού τμήματος, καθώς και από κάποιον αστυνομικό από το αρχηγείο και συγκεκριμένα ότι του ζητάνε χρήματα για τη διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία δεν έχει άδεια για λόγους οικονομικούς και όχι ουσιαστικούς (…) Στις αρχές Μαΐου συναντήθηκα με τον Ι. Κ. και καταλήξαμε να τους καταβάλουμε σε δύο δόσεις κάθε πρώτη και δεύτερη Δευτέρα του μήνα το ποσό των 2.000 ευρώ συνολικά». Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι και η κατάθεση μιας γυναίκας αστυνομικού η οποία συμμετείχε στην παρακολούθηση των επίορκων συναδέλφων της. Να τι λέει σχετικά με την επίσκεψη ενός εκ των κατηγορουμένων στην επιχείρηση του Αγίου Κοσμά:

«Περί ώρα 18.00 ήλθε ο αστυνομικός διευθυντής (…) και τον οδήγησαν στο πίσω μέρος του καταστήματος, πίσω από δύο ψυγεία ώστε οι πελάτες να μην έχουν οπτική επαφή μαζί τους (…)

Εκεί, ένας εκ των ιδιοκτητών έβγαλε ένα μάτσο χαρτονομίσματα και αφού μέτρησε μερικά κατευθύνθηκε στον χώρο όπου τον περίμενε ο αστυνομικός διευθυντής».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0