Ιωάννης Μανωλεδάκης - Του Γιάννη Μακρή*
makris.io@dsthe.gr
Εφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Ιωάννης Μανωλεδάκης: ένας από τους τελευταίους μεγάλους που σφράγισαν την εποχή του, το πανεπιστήμιο, την πνευματική και πολιτική ζωή της πόλης μας.
Σε όσους είχαμε την τύχη να μας διδάξει ποινικό δίκαιο, κατά τα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές του '80, σφράγισε την όποια νομική μας κατάρτιση με το σύγχρονο τρόπο που αντιλαμβανόταν αυτός και η Σχολή που δημιούργησε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ τη θεωρία και την πράξη του ποινικού δικαίου, κάτω από το πρίσμα πραγματικής προοδευτικής αντιμετώπισης και απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη και κυρίως των δικαιωμάτων του κάθε κατηγορουμένου, αφού είναι δική του η ρήση πως και ο πιο στυγερός εγκληματίας έχει απόλυτο δικαίωμα υπεράσπισης.
Οσοι πάλι είχαμε την τιμή, εκτός από το να τον έχουμε δάσκαλο, να συνεργαστούμε μαζί του κατά την περίοδο των φοιτητικών κινητοποιήσεων του Ν. 815/78, της προετοιμασίας ενός νέου και προοδευτικού τότε νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ, γνωρίσαμε την πλευρά του διανοούμενου με τη συγκροτημένη πολιτική σκέψη, που παρεμβαίνει στις εξελίξεις, που ενδιαφέρεται για τα διοικητικά του πανεπιστημίου, με σκοπό την άνοδο του επιπέδου των σπουδών και της ορθής και σύγχρονης εφαρμογής της μεταρρύθμισης που έγινε τότε στα πανεπιστήμια.
Η θητεία του επί δεκαετίες ως επιστημονικού διευθυντή του περιοδικού «Αρμενόπουλος» του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και η συνεργασία του με δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς για τα θέματα του δικαίου και της εφαρμογής του ήταν μία άλλη πλευρά του δασκάλου Ιωάννη Μανωλεδάκη.
Πάντοτε πρόθυμος για το ζωντανό επιστημονικό διάλογο και την προαγωγή της επιστήμης, ο καθηγητής διακόνησε τις αξίες του είτε από τη θέση του προέδρου του επιστημονικού σωματείου της Εταιρείας Νομικών Β. Ελλάδας, με δεκάδες εισηγήσεις του, ανταποκρίθηκε πάντοτε είτε ως πρόεδρος είτε ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις του δικηγορικού συλλόγου και όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του με τέτοιες ευκαιρίες πάντοτε θα θυμόμαστε το μειλίχιο, κριτικό και αδογμάτιστο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τις διαφορετικές απόψεις.
Δείγμα της ανεξάρτητης σκέψης και δράσης του ήταν και η άρνησή του να καταλάβει θέσεις εξουσίας, παρά τις προτάσεις που δεχόταν.
Ο καθηγητής αποτελούσε για όλους μας αυτό που λείπει στη δύσκολή σημερινή εποχή μας: το παράδειγμα.
*Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ είναι δικηγόρος
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα