Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Συνέντευξη της κ. Έλλης Στάη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο - Του Παύλου Καρκανίδα - Αυστραλία

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Συνέντευξη της κ. Έλλης Στάη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο - Του Παύλου Καρκανίδα - Αυστραλία

-Η συνέντευξη διεξήχθη ομαλά και σφαιρικά επί σχεδόν όλων των θεμάτων που αφορούν την εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με την οικονομική κρίση που βρίσκεται η χώρα μας.

-Οι απαντήσεις του κυρίου Ιερώνυμου στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου κυρίας Έλλης Στάη, ήταν κατά το πλείστον λογικές και έγιναν σε ήρεμο κλίμα.

-Η κυρία Στάη δεν πρόσεξε να παρατηρήσει ένα βασικό στοιχείο, στο οποίο θα μπορούσε να αμφισβητήσει, η, ακόμη και να ανατρέψει το σπουδαιότερο των επιχειρημάτων του κυρίου Ιερώνυμου.

-Το βασικό ερώτημα της δημοσιογράφου Έλλης Στάη που ήθελε να εκμαιεύσει από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, δεν ήταν το αυτονόητο της πνευματικής βοήθειας προς τον κάθε έχοντα αυτής ανάγκην, αλλά στην υλική βοήθεια που έχει ανάγκη η οικονομική δυσπραγία της πατρίδας μας.

Η ερώτηση της κ. Στάη:

-Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η εκκλησία ανελάμβανε να πληρώνει τους μισθούς των ιερωμένων και όχι να πληρώνονται από το κράτος, λόγω των δύσκολων καταστάσεων που βρίσκεται η οικονομία της χώρας μας.

Η απάντηση του κ. Ιερώνυμου:

-O κ. Ιερώνυμος στην απάντησή του, αναφέρεται στη συμφωνία με το κράτος το 1834 και στα περιουσιακά ποσοστά εκκλησίας εκχωρημένων προς το κράτος που προέκυψαν από αυτήν την συμφωνία την εποχή εκείνη της μικρής σε έκταση Ελλάδας και είπε”:

-To έτος 1834 υπεγράφη συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους, κατά την οποίαν η εκκλησία έδωσε το 96% της περιουσία της στο κράτος, το δε κράτος ανέλαβε να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών.

-Η κ. Στάη ικανοποιήθηκε από αυτήν την απάντηση του κ. Ιερώνυμου. Ενώ θα έπρεπε να διαφωνήσει με τα εξής λογικά επιχειρήματα, και να πει:

Πρώτη λύση:

-Κύριε Ιερώνυμε το 1834 η Ελλάδα όλη κι’ όλη ήταν η Πελοπόννησος, η Αττικοβοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια και οι Κυκλάδες νήσοι. Η δε εκκλησιαστική περιουσία σας που παρόλο μετριόταν ως εκεί, ήταν σημαντική. Σήμερα η Ελλάδα του 2011 έχει σε έκταση σχεδόν υπέρ-τετραπλασιαστεί. Εξάλλου από το 1834 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 177 χρόνια κατά τα οποία έχετε ξαναποκτήσει αξιόλογη περιουσία. Επομένως λόγω δυσπραγίας της Ελλάδας, λογικό θα είναι και ηθικό-χριστιανικό και εθνικό καθήκον της εκκλησίας να προσυπογράψει και πάλι μία συμφωνία με το κράτος την ίδια σαν αυτή που κάνατε το 1834. Δεν θα πτωχεύσει η εκκλησία. Το 4% που θα σας απομείνει είναι και πάλι αρκετό και δυνατό για να βοηθάτε αυτούς που δεν έχουν ούτε τα αναγκαία για να σιτίζονται. Άλλωστε τα αφιερώματα και τα κληροδοτήματα θα συνεχίσουν να σας έρχονται και επομένως η εκκλησιαστική περιουσία θα είναι αυξητική χρόνο με χρόνο.

Δεύτερη λύση:

-Όπως και εσείς το είπατε κ. Ιερώνυμε.

Να γίνει καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων της εκκλησίας, ήτοι ακινήτων, δασικών εκτάσεων, αγροτεμαχίων, σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς και τραπεζικών καταθέσεων, μετοχών κ.τ.λ. και όχι μόνο στις Ελληνικές τράπεζες, αλλά και σε τράπεζες στο εξωτερικό, πχ, στην Ελβετία.

- Περαιτέρω όμως κ. Ιερώνυμε πρέπει:

Να αξιολογηθεί όλη η εκκλησιαστική περιουσία από ειδικούς εμπειρογνώμονες, και σε συνεργασία της εκκλησίας με το κράτος, ώστε να γίνει κατά το μέγιστο δυνατό, παραγωγική και εκμεταλλεύσιμη.

Το παραγόμενο χρήμα από την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα πρέπει να καλύπτει οικονομικές ανάγκες πολιτών που βρίσκονται στη δυσμενέστερη οικονομική θέση, και όχι μόνο. Μπορεί να διατεθούν για ανέγερση ενός γηροκομείου, η, και ενός ορφανοτροφείου, η, και ενός νοσοκομείου, και ακόμη στην ανέγερση ενός μπλοκ διαμερισμάτων για να στεγαστούν οι έχοντες ανάγκη στέγης. Ακόμη μπορεί να διατεθεί ένα ποσό για την ανέγερση ενός κτιρίου για εργοστάσιο κατασκευής βιομηχανικών προϊόντων, έτσι ώστε κάποιοι άνεργοι να πάψουν να είναι άνεργοι αφού θα βρουν δουλειά εκεί.

-Μπορούν όλα αυτά που ανέφερα να γίνουν από τα κέρδη που αποφέρει η εκκλησιαστική περιουσία, ενώ συγχρόνως μπορείτε να συνεχίζετε να προσφέρετε και ένα πιάτο φαγητό σε μερικές χιλιάδες άπορους και άνεργους και επομένως πεινασμένους. Chinese Proverb

Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime. Σε αυτό το σοφιστικό μπορούμε μεταφορικά να πούμε: “Δώσε σε κάποιον ένα πιάτο φαγητό και τον τρέφεις για μια μέρα. Δώσε του δουλειά να εργαστεί και τον τρέφεις για όλη του τη ζωή”.

-Κύριε Ιερώνυμε, δεν είναι μόνο οι μισθοί που πληρωνόσαστε από το κράτος. Είναι πολλά τα εισοδήματα της εκκλησίας και από πολλές άλλες πηγές στις οποίες έχω προαναφερθεί. Θα αναφέρω ακόμη, ότι για κάθε τελετουργία (βαπτίσεις, γάμοι, κηδείες) πληρωνόσαστε. Επί πλέον αυξάνονται τα περιουσιακά σας στοιχεία χρόνο με τον χρόνο, από αφιερώματα και κληροδοτήματα, μετοχές και τόκους.

-Κύριε Ιερώνυμε αυτά που γράφω σε αυτό το άρθρο μου, είναι περίπου μια άτυπη συνέχεια και συμπλήρωση της ελλιπούς συνέντευξης που είχε μαζί σας η δημοσιογράφος κ. Έλλη Στάη.

Τέλος κ. Ιερώνυμε θα ήθελα να σας κάνω και κάποιες ακόμη ερωτήσεις.

-Είπατε στην κ. Στάη ότι έχετε στην εκκλησιαστική περιουσία κάποια δασική έκταση στη Βουλιαγμένη, κάτι σαν πάρκο στον χώρο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καθώς και τον Λυκαβηττό, και πως αυτά δεν έχουν καμία χρηματική αξία.

Ερώτηση πρώτη: Αυτά τα αναφέρατε σαν παραδείγματα; Έχετε και άλλα τέτοια σε όλη την ελληνική επικράτεια, ή, είναι μόνο αυτά;

Ερώτηση δεύτερη: Είπατε ότι αυτά δεν έχουν καμία αξία. Αφού δεν έχουν για σας καμία αξία, γιατί δεν τα αποδεσμεύετε από την εκκλησιαστική περιουσία σας;

Ερώτηση τρίτη: Αυτά που αναφέρατε, δεν μπορεί να προέκυψαν ούτε από κληροδότημα ιδιώτη, αλλά ούτε και από παραχώρηση του ελληνικού κράτους. Τότε δυο τινά είναι τα ενδεχόμενα. Ή, η εκκλησία παρανόμως τα καταπάτησε, ή, είναι τουρκική προσφορά προς την εκκλησία στα χρόνια της κατοχής της πατρίδας μας από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όποιο και από τα δυο ενδεχόμενα και να είναι, είναι μεμπτά, αντεθνικά, ανήθικα, αντιχριστιανικά και προσβλητικά για την εκκλησία. Για αυτό ασυζητητί, πρέπει να τα αποδεσμεύσετε από την εκκλησιαστική περιουσία και να γίνουν δημόσιοι χώροι που να ανήκουν στο ελληνικό κράτος.

Ερώτηση τετάρτη και συμπέρασμα:

Με τα όσα αναφέρθηκα συνοπτικά σε αυτό το άρθρο μου κ. Ιερώνυμε, έχω συμπεράνει ότι οι κληρικοί σας κατά κανόνα αγαπούν το Χρήμα και όχι τον Χριστό. Εσείς σαν πρώτος στην ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος σκοπεύετε να διορθώσετε αυτή την αντιχριστιανική εκτροπή των ιερωμένων; Χρήμα και Χριστός δεν συμβιβάζονται. Ή το Χρήμα θα διαλέξετε, ή, τον Χριστό.

Ο Χριστός για κείνους που θέλουν τον υλικό πλούτο και όχι τον πνευματικό, είχε πει:

“Όσο δύσκολο είναι να περάσει μια κάμηλος (χοντρή κλωστή - καραβόσκοινο) στην οπή βελόνας, τόσο δύσκολο είναι να περάσει ένας πλούσιος στον παράδεισο”.

Παύλος Καρκανίδας 9 Ιουλίου 2011

“Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΡΑΣΟΦΟΡΩΝ”

 

Υ.Γ. – Σχόλιο - Ας δούμε τι λέει για την περιουσία της ορθοδόξου ελληνικής εκκλησίας, ίσως ουχί αδίκως, ένας άθρησκος. Δεν γνωρίζω κατά πόσον αληθεύουν αυτά στα οποία αναφέρεται. Μπορεί και να υπερβάλλει. Ούτε επικροτώ ούτε συμφωνώ για κάτι το οποίο δεν γνωρίζω. Αλλά ακόμη και τα μισά απ’ όσα λέει αν αληθεύουν, η περιουσία της εκκλησίας είναι αυτή τη στιγμή σημαντική και σχεδόν καθόλου αποδοτική, και ανεπαρκώς ωφέλιμη για την ελληνική κοινωνία.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0