Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το χρέος και οι ξένοι: Μια ιστορία από τα παλιά...

Αρχική | Ιστορία | Το χρέος και οι ξένοι: Μια ιστορία από τα παλιά...

Οι Έλληνες δεν χρειάζεται να κοιτάξουν πολύ πίσω για να δουν την ξένη παρέμβαση στις υποθέσεις τους.

 

Μπορεί οι Νεοέλληνες να υποφέρουν από το βάρος του δημόσιου χρέους αλλά, εδώ που τα λέμε, δεν πρόκειται για μια καινούρια εμπειρία. Προτού αφοσιωθεί στην εκστρατεία κατά των Περσών, ο μεγάλος Αθηναίος πολέμαρχος Kαλλίμαχος υποσχέθηκε ότι θα θυσιάζει ένα νεαρό πρόβατο στους Θεούς για κάθε εχθρό του οποίου θα αφαιρούσε τη ζωή.

Ωστόσο, όπως όλοι οι μοντέρνοι Έλληνες ηγέτες, ο Kαλλίμαχος μάλλον υποτίμησε αυτό που χρειαζόταν για να πετύχει τις δεσμεύσεις. Τα στρατεύματά του έσφαξαν περίπου 6.400 εισβολείς ενώ την ίδια στιγμή οι Αθηναίοι δεν είχαν τόσα νεαρά πρόβατα. Έτσι, αναγκάστηκαν να επιμηκύνουν την «αποπληρωμή»· ο μύθος λέει ότι πήρε σχεδόν ένα αιώνα για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Καλλίμαχου.

Οι Έλληνες δεν χρειάζεται να κοιτάξουν πολύ πίσω για να δουν την ξένη παρέμβαση στις υποθέσεις τους -είτε ήταν από τους Πέρσες, τους Οθωμανούς, τους Γερμανούς ή ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί αυστηρά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι αυτό του Μαραθώνα, το όνομα του οποίου δόθηκε στον διάσημο πλέον αγώνα αντοχής, αφού ένας δρομέας έφερε την είδηση της νίκης κατά των Περσών εισβολέων στη μάχη του Μαραθώνα. Γενικότερα, οι Έλληνες κατηγορούν για τη σημερινή κατάσταση την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά και από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα – σε μία φάση που η ανεργία διογκώνεται ταχύτατα και οι αγορές δείχνουν να απομακρύνονται.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει μια περιφρόνηση για την ξένη παρέμβαση στις εθνικές υποθέσεις, ένα συναίσθημα που ξεκινάει από παλιά, από τη λαϊκή πεποίθηση ότι όλοι επιβουλεύονται την Ελλάδα.

«Θέλουν μερικά από τα νησιά μας», λέει χαρακτηριστικά ο αγρότης Κώστας Δήμας καθώς πίνει το ούζο του σ’ ένα όμορφο καφενείο κοντά στο Μαραθώνα. Αναφερόταν βέβαια στα διάφορα εξώφυλλα που κυκλοφόρησαν σε γερμανικά περιοδικά όπου γινόταν αναφορά για πώληση των ελληνικών νησιών ακόμα και της Aκρόπολης.

Bυζαντινές συνωμοσίες

Σε ένα εστιατόριο εκεί κοντά, ένας κατά τ’ άλλα φιλικός πωλητής του παραδοσιακού πιάτου με σουβλάκι, παραπονιέται όταν μαθαίνει ότι ένας ξένος δημοσιογράφος είναι παρών, ιδίως όταν του λένε πως οι βρετανικές και άλλες ξένες εφημερίδες είναι υπεύθυνες για την διάλυση της εικόνας της χώρας του στο εξωτερικό. «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίς» και άλλα σχετικά…

Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος της αποστροφής των Ελλήνων προέρχεται από την περίοδο που οι Έλληνες ήταν υπό τον Οθωμανικό ζυγό· βέβαια υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν παρεμβάσεις από την εποχή του Διαφωτισμού και των σχετικών πολιτικών διαδικασιών που συνέβαιναν στην Ευρώπη. Ακολουθί η Γερμανική κατοχή, η αποικιακή πολιτική της Βρετανίας και ο ρόλος των ΗΠΑ τόσο κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1944-1949) όσο και κατά την επταετία της Χούντας (1969-1974).

Στη σημερινή εποχή ο ρόλος του ‘ξένου’ παράγονται αντικατοπτρίζεται στο ‘πρόσωπο’ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ένας 20χρονος μαθητής από το Ηράκλειο της Κρήτης σχολίαζε πρόσφατα ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν πείραμα. «Στο πανεπιστήμιο οι καθηγητές λένε ότι η Ελλάδα είναι ένα εργαστηριακό πείραμα», λέει και καταλήγει: «Μας δίνουν μια κρίση και μετά σκέφτονται πώς να βγούμε από αυτήν».

Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλοι την ίδια γραμμή. «Ευχαριστώ τον Θεό που βρίσκονται εδώ», λέει ο έμπορος διαμαντιών Γιάννης Μενδρώνης από τα Φυρά στη Σαντορίνη, αναφερόμενος στην τρόικα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler

03 Ιουνίου 2024, 21:53
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από ...

«Κύριε Οδυσσέα Ελύτη κερδίσατε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας!»

28 Μαρτίου 2024, 23:49
Πώς δέχτηκε ο ποιητής του Αιγαίου το ιστορικό τηλεφώνημα από την Σουηδική ακαδημία   Του Τάσου Κ. ...

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ογδόντα οκτώ χρόνια από το θάνατό του - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

20 Μαρτίου 2024, 23:05
Δημιούργησε την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών και επέζησε μετά από δύο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0