Ο κλοιός που είχαν σχηματίσει από νωρίς χθες τα ταξί στην ακτή Ξαβερίου γύρω από το λιμάνι δεν επέτρεψε σε αρκετούς να ξεναγηθούν στην Αθήνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποιοι ταξιδιώτες δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, την Ακρόπολη. Αλλοι δεν πάτησαν καν στη στεριά. Η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, περιελάμβανε αποκλεισμό του λιμανιού στον Πειραιά, αυτοκινητοπομπή μέχρι τη Βουλή, διαπληκτισμούς με πεζούς και χιλιάδες επιβάτες κρουαζιερόπλοιων να αντικρύζουν κίτρινες φάλαγγες από το κατάστρωμα.
Οκτώ κρουαζιερόπλοια με 15.150 τουρίστες έδεσαν χθες στην ακτή Ξαβερίου. Ο κλοιός που είχαν σχηματίσει από νωρίς τα ταξί γύρω από το λιμάνι δεν επέτρεψε σε αρκετούς να ξεναγηθούν στην Αθήνα. «Νέκρωσαν την πόλη», λέει ο Ντίνος Μήτσιου, πρόεδρος του ταξιδιωτικού οργανισμού «Αμφιτρύων». Χθες είχε στην αναμονή 120 λεωφορεία. Ομως οι 2.500 επιβάτες αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου, οι οποίοι είχαν προαγοράσει ημερήσια πακέτα για τους Δελφούς, το Σούνιο ή το αθηναϊκό Κέντρο, ακύρωσαν τις κρατήσεις. Η αμερικανική εταιρεία τούς απαγόρευσε να κατέβουν στο λιμάνι, φοβούμενη για την ασφάλειά τους. Δεν ήταν το μόνο κρουαζιερόπλοιο που άλλαξε σχέδια. Κάποιες ταξιδιωτικές εταιρείες μετέθεσαν τις ξεναγήσεις για αργότερα. Αλλες αντί για τον Παρθενώνα επέλεξαν πεζή περιήγηση στον Πειραιά. Τα πακέτα ξενάγησης κοστίζουν συνήθως 60 - 150 ευρώ ανά άτομο. «Αυτό που μετράει όμως δεν είναι πόσα χρήματα χάθηκαν, αλλά η δυσφήμηση για την πόλη μας», λέει ο Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών Γραφείων.
Οσοι ταξιδιώτες πάτησαν τελικά στο λιμάνι αντίκρυσαν έξω από τις πύλες περίπου 2.500 κίτρινα οχήματα να ασθμαίνουν στο ρελαντί. Είχαν στολίσει τις κεραίες τους με μαύρες κορδέλες και στα παρμπρίζ είχαν κολλήσει χαρτιά που έγραφαν «απεργία». Μια περαστική διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν μπορούσαν να περάσουν τα λεωφορεία. «Περπάτα να χάσεις κανένα κιλό», της φώναξε ένας οδηγός.
Οι εκπρόσωποι του σωματείου τους έφεραν στο πέτο καρτελάκια με τη λέξη «περιφρούρηση». Αυτούς ρωτούσαν κάθε τόσο οι ταξιτζήδες για τις επόμενες κινήσεις τους. Μέχρι να λάβουν οδηγίες κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα ότι φτάνει η Αστυνομία για να ξηλώσει πινακίδες. Τότε κάποιοι ιδιοκτήτες είπαν ότι θα τις βγάλουν μόνοι τους. Λίγο πριν από τις δώδεκα δόθηκε σήμα από τους εκπροσώπους τους για πορεία μέχρι τη Βουλή. Αρκετοί διαφώνησαν. «Στο λιμάνι είναι ο αγώνας μας», είπαν. «Ακυρώθηκαν τα προγράμματα των πρακτορείων. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε εδώ», απάντησαν άλλοι. Τελικά ο κίτρινος στόλος ξεκίνησε με κορναρίσματα την πορεία του προς το Σύνταγμα.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Στη Λεωφόρο Αμαλίας η αυτοκινητοπομπή συνάντησε αστυνομικό μπλόκο από έναν γερανό της Τροχαίας. Επειτα από διαπραγματεύσεις τα ταξί προχώρησαν μέχρι την Οθωνος όπου παρέμειναν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι παίζοντας από τα ηχεία το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Παρά τη συμφωνία με την Τροχαία να μείνει ελεύθερη μία λωρίδα κυκλοφορίας, τα ταξί έπιασαν όλο το οδόστρωμα. Ηταν τόσο πολλά, που ήταν αδύνατο να βρεθεί χώρος. «Δεν μπορούν να δοθούν άλλες άδειες. Δεν χωράνε άλλα ταξί», είπε ο Γιάννης Παναράς, ο οποίος αγόρασε την άδεια το 1997 για 40 εκατομμύρια δραχμές. «Είναι σαν να σου παίρνουν το σπίτι. Κανονικά οι άδειες έπρεπε να είναι αμεταβίβαστες. Στήθηκε όμως ένα εμπόριο και κάποιοι κερδοσκόπησαν», είπε ο Αριστείδης Κριάρης, ένας από τους οδηγούς που συμμετείχε χθες στην απεργία.
Άλλα άρθρα από Χριστιάννα Λούπα