Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ερντογάν και Κυπριακό - Της Χριστιάννας Λούπα

Αρχική | Απόψεις | Ερντογάν και Κυπριακό - Της Χριστιάννας Λούπα

Ιούλιος 1974: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σχεδόν 4 χιλιάδες νεκροί, 1.619 αγνοούμενοι, 200 χιλιάδες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιούλιος 2011: Διχοτομημένη Κύπρος, η παράνομη κατοχή συνεχίζεται, στρατός κατοχής σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (!), περιουσίες Ελληνοκυπρίων χαμένες και καταπατημένες, αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

«Το χρέος μας είναι να αναζητήσουμε λύση, όχι την οποιαδήποτε λύση με οποιοδήποτε περιεχόμενο», αλλά «μια λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λύση που θα επανενώσει το νησί και θα επανενώσει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς που είναι πέρα από τις αντοχές του ευρύτερου Ελληνισμού».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Θάνο Μπεγλίτη, ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, σχετικά με το Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν - ο οποίος παρεμπιπτόντως, βρίσκεται στη Μεγαλόνησο με συνοδεία 2.000 αστυνομικών, ενώ ακροβολιστές έχουν αναπτυχθεί σε σπίτια και μιναρέδες, (γιατί άραγε;) - απείλησε ότι θα διακόψει ακόμη και τις διπλωματικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, εάν μέχρι το 2012, που θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία η Κύπρος, δεν έχει λυθεί το Κυπριακό. Οι δηλώσεις του δε αυτές, σημειωτέον ότι προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Milliyet» ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Το θεωρούμε όνειδος να καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με μια χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Δεν θα έχουμε λοιπόν καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία και οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα παραμείνουν 'παγωμένες' για έξι μήνες» προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού ούτε επιστροφής της Αμμοχώστου και της Μόρφου.

«Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σκύψουν και να αναλύσουν αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι για τον τούρκο πρωθυπουργό, παρά τα επικοινωνιακά παίγνια, τα πρόσφατα και τα παρελθόντα, ένα ισχύει: ότι δεν θέλουν να λύσουν το Κυπριακό», επισήμανε σχετικά ο κ. Μπεγλίτης.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες της Κύπρου, κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου, αποφάσισαν να ξεκινήσουν στις 25 Ιουλίου «εντατικές συνομιλίες», οι οποίες προβλέπεται να εξελιχθούν σε 19 ολοήμερες συναντήσεις από τα τέλη Ιουλίου ως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, αν η τουρκική πλευρά ακολουθήσει αυτή τη γραμμή, τότε «δεν θα υπάρξει πιθανότητα για την παραμικρή πρόοδο στις συνομιλίες».

Ο κ. Ερντογάν εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι μετά την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση, η οικονομία των Ελληνοκυπρίων, «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» και συμπλήρωσε ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν κατέρρεε πλήρως η οικονομία της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «όπως ακριβώς συνέβη», σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, «και στην Ελλάδα».

Πώς προτείνει τέλος πάντων να λυθεί το Κυπριακό, ο κύριος Ερντογάν;

Ιδού πώς: «Πρέπει να γίνει αποδεκτή μία λύση με δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη. Αν δεν το δεχθούν, αυτό είναι δικό τους θέμα. Ο χρόνος πιέζει. Η Βόρεια Κύπρος τήρησε το λόγο της. Στο δημοψήφισμα η Βόρεια Κύπρος είπε “ ναι” με 65% και οι Ελληνοκύπριοι “ όχι” με 75%».

Αλαζονείας δε, οιήσεως και κομπορρημοσύνης ουκ έστι τέλος, αφού ο πρωθυπουργός της γείτονος συνεχίζει: «Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στον Βορρά υπάρχει ένα τουρκικό κράτος και στον Νότο εκείνοι». Η εισβολή του 1974 «διασφάλισε την υπόσταση, την ασφάλεια, τα δικαιώματα και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Βεβαίως, κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες για να δει κανείς ένα ζήτημα, το να στρουθοκαμηλίζει όμως, να σπρώχνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να κατεβάζει ρολά, να υψώνει τοίχους ή να εκτοξεύει απειλές, μάλλον δεν βοηθά καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων, αντίθετα μάλιστα τα παγιώνει. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέτε θα κλάψει για πολύ αν διακόψετε τις διπλωματικές σχέσεις; Ή μήπως πρέπει να σας θυμίσουμε ότι εσείς καίγεστε να καταλάβετε μια θέση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια; Τα νταηλίκια και τα τσαμπουκαλίκια λοιπόν, καλό είναι να τα αφήσετε κατά μέρος, γιατί μας φέρνουν στη μνήμη  γεγονότα θλιβερά, που δεν σας συμφέρει να θυμόμαστε. Ας ξεκινήσουμε επομένως πρώτα με κάτι πολύ απλό: Κάθε φορά που φλερτάρετε με τη Γηραιά Ήπειρο ή συνομιλείτε με κάποια χώρα της, αφήστε το χαντζάρι έξω από την πόρτα, παρακαλώ. Διαφορετικά, είστε persona non grata.

Χριστιάννα Λούπα





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0