Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

“Κανόνες στην κίτρινη ζούγκλα” - Του Παύλου Καρκανίδα (Αυστραλία)

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | “Κανόνες στην κίτρινη ζούγκλα” - Του Παύλου Καρκανίδα (Αυστραλία)

Μέρος του ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011 – στα ΝΕΑ online

 

“-Ξεπερνούν τις 15.000 ταξί. Μια πολιτεία οχημάτων στην Αθήνα. Είναι τόσα που αρκούν λίγα λεπτά για να βρεις κούρσα. Ελίσσονται στην κίνηση για να τσιμπήσουν πελάτες.

 

 

-Ωστόσο η Αθήνα έχει μια από τις υψηλότερες αναλογίες ταξί ανά κατοίκους στην Ευρώπη. Πόσα ταξί χωράει τελικά αυτή η πόλη;



-ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αστικών Συγκοινωνιών (UITP) δείχνουν ότι στην Αθήνα αντιστοιχούν 3,9 ταξί ανά χίλιους κατοίκους. Στην Ισπανία και τη Γερμανία, όπου στις μεγάλες πόλεις οι άδειες υπόκεινται σε ποσοστώσεις, οι αναλογίες είναι 2,67 για τη Μαδρίτη και 2,05 για το Βερολίνο. Έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε το 2007 εξετάζει τι συνέβη στις χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά του ταξί. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στον αριθμό των οχημάτων, αλλά και πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.”

 


Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

κ. Γιάννη Ραγκούση.


-Το ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου, για τη μελέτη με στοιχεία, στατιστικές κλπ από ειδικούς επί των συγκοινωνιών, τα λέει σχεδόν όλα. Για αυτό δεν θα τα επαναλάβω, αλλά θα πω τις δικές μου σκέψεις. Δεν είμαι άσχετος, ξέρω τη κατάσταση στην Ελλάδα, και έχω εργασθεί στην Αθήνα, και στο Σύδνευ της Αυστραλίας σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα και με μελέτες/εισηγήσεις, εκτός από τα αεροπορικά.


Ερώτηση: Καταρχήν θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ, για ποιό λόγο θέλετε να αυξήσετε τα ήδη πλεονάζοντα ταξί σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Το θέτω έτσι, διότι εδώ δεν πρόκειται για άνοιγμα του επαγγέλματος, επειδή παντού και πάντοτε καθένας μπορούσε και μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα οδηγού ταξί, αφού περάσει επιτυχώς τις σχετικές εξετάσεις και πάρει το δίπλωμα οδηγού ταξί. Άρα αφού το επάγγελμα ήταν ανοιχτό, τότε μιλάτε για ελεύθερες νέες χορηγήσεις αδειών ταξί, και για πόσες, και σε μια πόλη, η παντού; Σκοπεύετε να δώσετε κάποιες άδειε ταξί, ας πούμε πχ ότι θα χορηγήσετε 1000, ή, 2000, η, 3000 νέες άδειες ταξί, και μετά στοπ και όχι άλλες; Ή, σκοπεύετε να εκδίδετε απεριόριστες άδειες και για πάντα. Όμως όποια απόφαση και να πάρετε για να αυξήσετε τον αριθμό των ταξί θα είναι λάθος.


-Το πρώτο λάθος είναι, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει έλλειψη ταξί, αλλά υπάρχει και πλεονασμός, και εσείς κάνετε πρόσθεση αντί για αφαίρεση, λάθος λοιπόν πράξη αριθμητικής.


-Το δεύτερο λάθος είναι ότι εκδίδετε ένα περιορισμένο αριθμό αδειών ταξί, και επομένως κάνετε λάθος όταν λέτε ότι ελευθερώνετε το επάγγελμα.


-Το τρίτο λάθος. Εάν πάλι έχετε σκοπό να εκδίδετε απεριόριστες άδεις ταξί και για πάντα, τότε κάνετε το τρίτο λάθος του χάους και του παραλογισμού.


-Το πιο ελαφρυντικό και λιγότερο καταστροφικό, αλλά και πάλι λάθος, θα ήταν να πείτε ότι οι νέες άδειες ταξί που θα εκδίδονται από εδώ και πέρα, δεν θα κληρονομούνται, δεν θαδεν θα ενοικιάζονται, δεν θα πουλιούνται, και ότι η κάθε μία άδεια θα εκδίδεται για τρία άτομα, που θα είναι οι αποκλειστικοί οδηγοί επί οκταώρου βάρδιας. Γιατί είναι λιγότερο καταστροφική; Διότι τότε κανείς οδηγός ταξί θα ήθελε να γίνει δικαιούχος του 1/3ου άδειας χωρίς αξία, και να έχει άλλους δύο συνεταίρους πάνω από το κεφάλι του, εκτός από ελαχίστους άμυαλους, άσχετους και ανίδεους για το επάγγελμα του ταξιτζή, και επομένως οι νέες άδειες που θα εκδοθούν θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

 


Επισημαίνω περαιτέρω τις εξής αλήθειες/γεγονότα.



-Πρώτον: Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας υπάρχει επάρκεια από ταξί, όχι μόνο, αλλά και πλεονάζουν. Παράλογο λοιπόν, αλλά και βλαβερό είναι να τα επαυξήσεις. Τα μόνα που θα επιτύχεις να κάνεις θα είναι: 1- Αύξηση στα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, και επιβράδυνση της κυκλοφορίας των ταξί, των Ι.Χ. και των λεωφορείων. 2- Αύξηση των καυσαερίων και η εξ αυτών ατμοσφαιρική μόλυνση. 3- Χειροτέρευση της ποιότητας των οδηγών και των αυτοκινήτων ταξί. 4- Οι δρόμοι της Αθήνας έχουν ήδη κιτρινίσει από τα πολλά κίτρινα ταξί, και θα πάρα-κιτρινίσουν αν προσθέσετε σε αυτά περισσότερα κίτρινα ταξί. 5- Θα μοιάζει η Αθήνα με τριτοκοσμική υποανάπτυκτη πόλη που δεν έχει στις δομές της αναλογία και που αγνοεί το σοφό “Μέτρο άριστο”. 6- Παλαιούς και νέους ιδιοκτήτες ταξί από φτωχούς θα τους κάνει φτωχότερους.



-Δεύτερον: Οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, είναι βιοπαλαιστές που μόλις και βγάζουν ένα μεροκάματο. Δεν είναι πλούσιοι οι άνθρωποι. Ας μη μετράμε μόνο τις εισπράξεις τους, αλλά και τα πάρα πολλά έξοδα πού έχουν, όπως καύσιμα, λάστιχα, φρένα, μηχανική συντήρηση, και για ανταλλακτικά. Επί πλέον πρέπει κάθε μέρα να βάζουν κάτι στην άκρη για ανανέωση αυτοκινήτου κάθε 5- 7 χρόνια. Και τα έξοδα δεν σταματούν εδώ. “Αν ένας πλένει πιάτα, κάποτε κάποιο πιάτο θα σπάσει” Έτσι ό οδηγός ταξί άθελά του θα κάνει και κάποια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και θα πληρώσει το τσουχτερό πρόστιμο. Θα κάνει και κάποιο ατύχημα, από δικό του λάθος, ή κάποιου άλλου λάθος, και θα μείνει για μερικές μέρες έξω από δουλειά, μέχρι που να επισκευασθεί το αυτοκίνητο. Ύστερα από όλα αυτά πρέπει να πληρώσει στο κράτος και για τη φορολογία που του αναλογεί.



-Τρίτον: Ο ιδιοκτήτης/οδηγός ταξί έχει ένα επάγγελμα πού δεν είναι από μια άποψη ευχάριστο, ούτε προσοδοφόρο για να πλουτίσει κανείς, ούτε ακίνδυνο είναι. Οποιοδήποτε άτομο, καλό, η, κακό, ευγενικό, η, θρασύ, μπορεί να μπει στο ταξί, που όταν τον φέρεις κοντά στον προορισμό του, ανοίγει τη πόρτα και το βάζει στο τρέξιμο χωρίς να σε πληρώσει και άντε να τον πιάσεις. Αυτός που μπαίνει στο ταξί είναι ένας άγνωστος για τον οδηγό, που μπορεί να είναι ο βρώμικος, ο υβριστικός, ο προκλητικός, ο μεθυσμένος, ο τρελός, ή ο ναρκομανής που μπορεί να τραυματίσει, η, ακόμη και να σκοτώσει τον οδηγό, για λίγα ευρώ ώστε να αγοράσει τη δόση του.



-Τέταρτον: Όσο περισσότερα τα ταξί στους δρόμους, τόσο πιο αργή θα είναι η κυκλοφορία των οχημάτων, επομένως και των ταξί, που όχι μόνο θα είναι πιο αργά, αλλά και κατώτερα στην ποιότητα και στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.



-Τα επιχειρήματά μου κ. Υπουργέ, είναι αληθή, με σαφήνεια και λογική, καθώς αληθές είναι και το επισυναπτόμενο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Παπαδόπουλου στα “NEA” για την επάρκεια των ταξί που υπάρχουν σήμερα σε όλη την ελληνική επικράτεια.



- Ευπρόσδεκτο θα είναι από όλους, να προτείνετε τρόπους για αναβάθμιση της ποιότητας των ταξί και των οδηγών. Εισηγούμαι να έχουν οι οδηγοί ταξί και γνώση της αγγλικής γλώσσας με ένα σχετικό λεξιλόγιο γύρω από τη δουλειά τους.



-Όσο για την αντίδραση των ταξιτζήδων με το κλείσιμο αεροδρομίων, λιμανιών κτλ δεν είναι καλό για όλους εμάς και προ παντός για τον τουρισμό μας, αλλά και για την άσχημη εικόνα της χώρας μας που κάνει τον γύρο του κόσμου. Έχω να πω τούτο: “Ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται.” Και:



- Ενός κακού μύρια έπονται.


- Η βία γεννά βία.


- Η αδικία γεννά αδικία.


- Η βαρβαρότητα γεννά βαρβαρότητα.


- Το λάθος γεννά λάθη.



-Συνιστώ θερμά στον αξιότιμο πρόεδρο αυτοκινητιστών ταξί Αττικής κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο, όπως δώσει εντολή στους ταξιτζήδες να σταματήσουν τα μπλόκα, τις καταλήψεις, τις απειλές και τα νταηλίκια, στη στιγμή, για το δικό τους καλό, και να παρκάρουν από εδώ και στο εξής τα ταξί τους έξω από το σπίτι τους, η, όπου συνήθως τα παρκάρουν. Για μια παθητική, σιωπηλή, και ειρηνική απεργία, ώστε να μη βλάπτουν την κοινωνία, την οικονομία, και τον τουρισμό, και να μην προβάλλουν μια άσχημη εικόνα για τη χώρας μας που κάνει τον γύρο του κόσμου. Μην παρατραβάτε το σχοινί, γιατί αν σπάσει θα πέσετε στον γκρεμό που είναι πίσω σας. Εάν αλλάξετε, θα έχετε και τη κοινωνία με το μέρος σας και όχι απέναντί σας που είναι τώρα.


“Είναι όμως αδύνατον να υπάρξει καλός πολίτης, άνευ δικαιοσύνης”. Παρακαλείσθε κύριε υπουργέ όπως με την καλοσύνη που σας διακρίνει, ανακαλέσετε, και θα επαινεθείτε, και δεν θα ταπεινωθείτε, τουναντίον θα υπερυψωθείτε στα μάτια όλων μας και στα μάτια των ταξιτζήδων, και στα μάτια ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η νίκη θα είναι και δική σας και δική τους. Μονιασμένοι και συμφιλιωμένοι. Για τις δύσκολες στιγμές που η πατρίδα μας Ελλάδα περνάει και περνάμε, ένα πράγμα πρέπει να έχουμε όλοι στον νου και στην καρδιά μας. Πως θα κάνουμε το γρηγορότερο την Ελλάδα μας δυνατή, για να σταθεί στα πόδια της και με ψηλά το κεφάλι, αξιοπρεπής, υγιής, όμορφη και περήφανη, που να μας ζηλεύουν οι ξένοι και όχι να μας οικτίρουν. Που να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση, και όχι προς αποστροφή. Που να αποδεικνύουμε ότι είμαστε απόγονοι και συνεχιστές των φημισμένων προγόνων μας όλων των εποχών και πως τους τιμάμε. Ακόμη οφείλουμε να βάζουμε γερά θεμέλια για τους απογόνους μας που θα είναι αυτοί οι συνεχιστές μας. Ενωμένοι μπορούμε. Ας μην λησμονούμε ποτέ, ότι η διχόνοια είναι η αχίλλειος πτέρνα ημών των Ελλήνων όλων των εποχών, ας προσέχουμε να είναι πάντα καλυμμένη.



Σας ευχαριστώ,

Παύλος Καρκανίδας

25 Ιουλίου 2011





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0