Ευρώπη με σφραγίδα Μέρκελ - Του Γιώργου Δελαστίκ
Ευδιάθετη ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο την επομένη της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης. "Η δουλειά μου μου προκαλεί διασκέδαση" δήλωσε χαρούμενη, με αποτέλεσμα αυτή η δήλωσή της να αποτελεί τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της δεξιάς εφημερίδας "Ντι Βελτ" την άλλη μέρα. "Χωρίς να κάνει καμιά παραχώρηση, επιβλήθηκε παρά την άγρια αντίσταση των εταίρων της" την επαινούσε και η επίσης δεξιά "Μπιλτ", η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία.
"Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκε εν μέσω επαίνων την Παρασκευή, όχι απλώς για το ότι διαφύλαξε το ευρώ, αλλά γιατί άρχισε να ξαναφτιάχνει την Ευρώπη κατά την αυστηρή εικόνα της Γερμανίας" ομολογούσαν και οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" σε μια εκτεταμένη ανάλυσή τους. "Ολη η Ευρώπη έχει αναλάβει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που πριν από ενάμιση χρόνο θα ήταν αδιανόητες" υπογράμμισε η Μέρκελ. Εχει δίκιο. Επέβαλε σε όλη την Ευρώπη "τη συνταγή της για αυστηρά μέτρα λιτότητας, προκειμένου να τιθασευθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών" όπως σημειώνει η προαναφερθείσα αμερικανική εφημερίδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος καθησύχασε τους συμπατριώτες της που ανησυχούν ότι η χώρα τους πληρώνει πολλά χρήματα για χάρη του ευρώ: "Αυτά που ξοδεύουμε για το ευρώ και την Ευρώπη, θα τα πάρουμε πίσω στο πολλαπλάσιο!" τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση. Το είπε αυτό δύο φορές σε λιγότερο από ένα 24ωρο, τόσο στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη σύνοδο, όσο και στο Βερολίνο.
Μόνο η Μέρκελ ήθελε να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και οι ιδιωτικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Ηταν αντίθετοι οι πάντες - οι Γάλλοι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και ο... Γιώργος Παπανδρέου! Το ίδιο κάνει, η Μέρκελ επέβαλε τη θέση της!
"Αυτή η κρίση μάς έδειξε ότι το σύμφωνο σταθερότητας δεν λειτουργεί. Εβγαλε στο φως την κυριαρχία της Γερμανίας πάνω στην υπόλοιπη Ευρώπη" δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν" ο Στεφάν Κολινιόν, πρώην μέλος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Στη Γαλλία πάντως πανηγυρίζει και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, διακηρύσσοντας ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τη δυνατότητα του προσωρινού μηχανισμού στήριξης χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε οικονομικές δυσκολίες να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, τον μετέτρεψαν ουσιαστικά σε ένα... "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο".
Πανηγυρίζει όμως και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, παρόλο που υποχρεώθηκε να υποχωρήσει στη σθεναρή αντίσταση που πρόβαλλε στη συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης. Εχασε μεν αυτό, αλλά σε αντάλλαγμα πέτυχε να περάσει ουσιαστικά στα κράτη της Ευρωζώνης το κόστος διάσωσης κάθε χώρας στο μέλλον και να φύγει από τις πλάτες της ΕΚΤ. Οι χώρες της Ευρωζώνης επίσης ανέλαβαν το κόστος αναπλήρωσης κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, αν χρειαστεί.
Πανηγυρίζει και ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, ο γνωστός μας Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: "Δεν βρισκόμαστε πια τόσο μακριά από την έκδοση ευρω-ομολόγων" δήλωσε ενθουσιασμένος μόλις είδε τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής.
Αυτό βέβαια στη συνείδηση των Γερμανών θα σήμαινε τη μετατροπή της Ευρωζώνης σε "ένωση μεταφοράς χρηματικών πόρων", όπως το αποκαλούν στη Γερμανία και το στιγματίζουν ως το έσχατο αμάρτημα της οικονομικής κόλασης! Ολοι όμως έχουν πάρει αέρα τώρα και οι πάντες θεωρούν τα πάντα δυνατά. "Επεσαν όλα τα ταμπού!" δήλωνε στη "Λιμπερασιόν" διπλωμάτης, ενώ η ίδια η εφημερίδα σημείωνε ότι "η σειρά αποφάσεων που λήφθηκε βιαστικά θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγες εβδομάδες".
Εν πάση περιπτώσει, παρόλο που τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί προσπαθούν να μεγεθύνουν τις πραγματικές ή υποτιθέμενες επιτυχίες τους εν όψει της κάκιστης δημοσκοπικής τους κατάστασης και εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία το 2012 και στη Γερμανία το 2013, το βέβαιο είναι πως ο ηγεμονικός ρόλος του Βερολίνου ενισχύθηκε σαφώς μέσα από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης.
ΕΛΛΑΔΑ
Πόσο θα μειωθεί το δημόσιο χρέος;
Βραχυπρόθεσμες ανάσες πήρε σίγουρα η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Εγινε όμως διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος, πέρα από την εμφανή μείωση των τοκοχρεολυσίων; "Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Βρυξελλών, το συνολικό πακέτο οδηγεί σε άμεση μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ" γράφει η γερμανική "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε". Τα 26 δισ. όμως στα 350 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους δεν είναι ούτε καν 7,5% μείωση. Πολύ μικρή, ιδίως αν δεχθεί κανείς ως βάσιμους τους ισχυρισμούς όλων των ξένων οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μείωση του ελληνικού χρέους γύρω στο 30% έως 50% ή και περισσότερο για να μπορεί να αποπληρωθεί.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα