Κλινικές τέλος από τα νοσοκομεία!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Κλινικές τέλος στα δημόσια νοσοκομεία και αντικατάστασή τους από τομείς. Το σενάριο αυτό εξετάζει το υπουργείο Υγείας για να «χτυπήσει» τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών. Μ' αυτόν τον τρόπο, τα κρεβάτια θα διατίθενται ανά τομέα από το νοσοκομείο και όχι από τον επικεφαλής της κλινικής όπως συμβαίνει συνήθως.
Αν τελικώς εφαρμοστεί το σχέδιο που μελετούν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και οι συνεργάτες του, μόλις συνενωθούν οι υπάρχουσες κλινικές θα δημιουργηθούν λίγα τμήματα - τομείς με συντονιστή διευθυντή, επιλεγμένο από ομόβαθμους συναδέλφους του. Ετσι, για παράδειγμα, τρεις παθολογικές κλινικές μετατρέπονται σε παθολογικό τμήμα, οι μαιευτικές μπορούν να συνιστούν μαιευτικό τμήμα και οι χειρουργικές αντίστοιχο.
Την πρόταση έφερε στο τραπέζι της συζήτησης για την αναδιάταξη του ΕΣΥ ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Αρης Μουσιώνης. Σύμφωνα μ' αυτήν, από τις συνενώσεις κλινικών θα προκύψει περιορισμένος αριθμός τμημάτων ώστε τα νοσοκομεία να λειτουργούν καλύτερα. «Συνενώνουμε δυνάμεις ενδονοσοκομειακά. Καταργούμε τον κατακερματισμό της ιατρικής λειτουργίας. Δε θα υπάρχει πλέον ενός ανδρός μάνατζμεντ σε κάθε κλινική. Θα υπάρχει ομάδα την οποία θα συντονίζει ο καλύτερος και ισχυρότερος», δήλωσε ο κ. Μουσιώνης στο «ΒΗΜΑ online». Τη διαφωνία της στην πρόταση εξέφρασε πάντως η διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χριστίνα Παπανικολάου.
Οπως είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας χτες σε σύσκεψη με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων, η καθυστέρηση των συνενώσεων κλινικών είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του πελατειακού κράτους. «Μας πλησίασαν από διάφορες πλευρές για να μην πειράξουμε του καθενός τον κανακάρη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οποιεσδήποτε σχετικές ανακοινώσεις, πάντως, αναμένεται να γίνουν μέχρι το Σεπτέμβριο.
Μέτωπο κατά της σπατάλης
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε χτες ενώπιον των διοικητών ότι γίνεται προσπάθεια να μπει τάξη στα νοσοκομεία και θα πάθουν μεγάλο πλήγμα τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και σπατάλης. Ο κ. Λοβέρδος έφερε ως παράδειγμα το διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια αντιβιοτικού για ορισμένα νοσοκομεία. Οπως είπε, ενώ η αρχική τιμή που δόθηκε ήταν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, τελικά «έκλεισε» στα 220.000 ευρώ (εξοικονόμηση 85%) με προσφορά από ελληνική εταιρία. Στην πρώτη «δημοπρασία» ανέφερε ότι 14 εταιρίες συμμετείχαν δίνοντας τιμές για τη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη (αντιβιοτικό τελευταίας γενιάς). Σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα -δηλαδή αντίγραφα πρωτοτύπων- ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι χορηγούνται στα νοσοκομεία σε ποσοστό 16% και στόχος είναι το 50%. Μέχρι το τέλος του 2011 πρόκειται να «δημοπρατηθούν» άλλες 42 δραστικές ουσίες, με αρχικό προϋπολογισμό τα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η διαδικασία της προμήθειας νοσοκομειακών φαρμάκων με διεθνείς διαγωνισμούς, αντί των «εσωτερικών», θα εξοικονομήσει δεκάδες εκατ. ευρώ. Εξάλλου, στα σχέδιά του είναι από τις αρχές του 2012 να προχωρά σε διεθνείς διαγωνισμούς για όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα, η πατέντα των οποίων δεν έχει λήξει.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη συμμετοχή των συνταξιούχων τροφίμων ιδρυμάτων ΝΠΔΔ στις δαπάνες περίθαλψης. Ετσι, στο εξής όσοι νοσηλεύονται στα περίπου 100 επιχορηγούμενα από το κράτος ιδρύματα θα συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης με παρακράτηση ποσοστού (από 40% έως 80%) από τη σύνταξη που παίρνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Το ποσό που αναλογεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο περιθαλπόμενος μένει με την οικογένειά του θα του επιστρέφεται.
«Καμπάνα» στους διοικητές
Μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας τους ζήτησε να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί. Ορισμένοι, έτσι κι αλλιώς, θα παύσουν σύντομα να ασκούν τα καθήκοντά τους, καθώς με τις προβλεπόμενες συγχωνεύσεις οι θέσεις τους καταργούνται με αποτέλεσμα να μείνουν συνολικά 82 διοικητές πανελλαδικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους διοικητές που θα απομακρυνθούν δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θα αντικατασταθούν.
Κατά τη χτεσινή συνάντηση, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη συγχώνευση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και επανέλαβε την επέκταση του μέτρου χορήγησης υποκατάστατων ουσιών για τους χρήστες από τα νοσοκομεία, με στόχο να εξαλειφθεί η λίστα της ντροπής.
«Υπουργός Υγείας σε απόγνωση»
Την έντονη αντίδρασή της για τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος). «Ο υπουργός Υγείας βλέποντας το πλήρες αδιέξοδο στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για συγχωνεύσεις τμημάτων στα νοσοκομεία, άρχισε να υιοθετεί κάθε ανοησία που εκτοξεύουν οι συνεργάτες του. Τώρα δηλώνει πως σκέφτεται να καταργήσει όλες τις κλινικές στα νοσοκομεία της χώρας. Προσεχώς, λοιπόν, θα βρίσκονται ανάκατα οι γυναικολόγοι με τους οφθαλμιάτρους και οι καρδιολόγοι με τους δερματολόγους! Δεν αποκλείεται στην απόγνωσή του ο κ. Λοβέρδος να υιοθετήσει και το μοντέλο Μάο Τσε Τουνγκ για... ξυπόλητους γιατρούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα