Οι τελευταίες μέρες της Όπερας της Θεσσαλονίκης
ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Τις τελευταίες μέρες της μετράει τυπικά η Οπερα Θεσσαλονίκης, αφού συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 27 οργανισμών του Δημοσίου τους οποίους αποφάσισε η κυβέρνηση να καταργήσει ή να συγχωνεύσει με άλλους ώς τις 5 Αυγούστου.
Ουσιαστικά η Οπερα Θεσσαλονίκης έχει «πεθάνει» εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, από το χειμώνα του 2010. Από τότε δεν έχει παρουσιάσει καλλιτεχνικό έργο. «Περιήλθε σε πλήρη παρακμή», όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης. Εχει όμως αφήσει γερή «προίκα» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το οποίο πρόκειται να συγχωνευτεί το συντομότερο, όπως προβλέπει τροπολογία του πολυνομοσχεδίου για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Τι είδους «προίκα»; Ενα δυσβάσταχτο χρέος που φτάνει το 1.500.000 ευρώ.
«Οι αγωγές από προμηθευτές, καλλιτέχνες, ξενοδόχους και άλλους που διεκδικούν χρήματα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή αυτόν τον καιρό. Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε, αφού άλλωστε δεν είμαστε εμείς που τα οφείλουμε», λέει στον «Α» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης. «Παρείχαμε στην Οπερα τα πάντα, δεν πήραμε από αυτήν τίποτα και τώρα παίρνουμε τα... χρέη της», προσθέτει.
Η Οπερα ιδρύθηκε ως τμήμα του ΚΘΒΕ, ενώ από το 2002 αυτονομήθηκε αποκτώντας δική της διοίκηση και δικό της διευθυντή, όχι όμως και δικό της... ΑΦΜ. Λειτούργησε με το ΑΦΜ του ΚΘΒΕ. «Ηταν ένα παράξενο μόρφωμα», παρατηρεί ο κ. Χατζάκης. Για το λόγο αυτό οι αγωγές τρίτων που διεκδικούν οφειλόμενα καταφτάνουν πλέον στα γραφεία του Θεάτρου.
Μετά τις ατασθαλίες που διαπίστωσαν ελεγκτές του Δημοσίου, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα σχετικά με τη λειτουργία της Οπερας. Δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε ποιους θα αποδοθούν.
Η συγχώνευση της Οπερας με το ΚΘΒΕ δεν ανοίγει πάντως ζήτημα διαχείρισης των εργαζομένων της, αφού το διοικητικό, οικονομικό και τεχνικό της προσωπικό προερχόταν από το Θέατρο και επέστρεψε σ' αυτό. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που είχε συνάψει κατά παράβαση έχουν εκπνεύσει.
Η νέα σεζόν
Σε διευκρινίσεις του για το παρόν και το μέλλον της Οπερας, ο κ. Νικητιάδης είχε αναφερθεί τον περασμένο μήνα στην προοπτική να προγραμματιστούν νέες παραγωγές μέσα στο ερχόμενο έτος. Σε σχέση μ' αυτό ο κ. Χατζάκης διακρίνει δύο δρόμους: «Μπορούμε υπό το δ.σ. του Θεάτρου να ξεκινήσουμε με μικρές παραγωγές, πιλοτικού και πειραματικού χαρακτήρα, προκειμένου να "ξεσκουριάσουν" οι μηχανισμοί της Οπερας, ή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με φορείς όπως η Κρατική Ορχήστρα και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να οργανώσουμε συμπαραγωγές». Ολα αυτά προϋποθέτουν φυσικά τη διευθέτηση των οφειλών. «Με τόσα χρέη πώς να προγραμματίσεις παραγωγές;», διερωτάται δικαίως ο διευθυντής του ΚΘΒΕ.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα