Έχουν μέλλον οι ιδιωτικοποιήσεις; - Του Τάκη Μίχα
Υπάρχουν δυο σειρές επιχειρημάτων υπέρ της ιδιωτικοποίησης κρατικών οργανισμών. Η πρώτη κατηγορία επιχειρημάτων είναι η λανθασμένη. Η δεύτερη σειρά επιχειρημάτων είναι η σωστή. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δυστυχώς υιοθετήσει κυρίως την πρώτη σειρά επιχειρημάτων.
Η πρώτη σειρά επιχειρημάτων, η λανθασμένη, βλέπει την ιδιωτικοποίηση ως ένα εισπρακτικό μέσο -κάτι ανάλογο με την αύξηση των φόρων ή την μείωση των συντάξεων. Ο λόγος για τον οποίο ιδιωτικοποιείς μια επιχείρηση είναι για να βρεις χρήματα τα οποία χρειάζεσαι άμεσα -π.χ. για να ξεπληρώσεις το χρέος στην ελληνική περίπτωση. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία που προβάλλει κυρίως η κυβέρνηση για να προωθήσει το πρόγραμμά της.
Η δεύτερη σειρά επιχειρημάτων βλέπει την ιδιωτικοποίηση ως ένα αναπτυξιακό μέτρο. Η ιδιωτικοποίηση είναι ένα καλό μέτρο διότι όταν μια επιχείρηση λειτουργεί σε ανταγωνιστικά πλαίσια, αριστοποιούνται οι αποδόσεις των παραγωγικών συντελεστών. Αυτό σημαίνει επίσης και μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρήσεις παύουν να είναι ζημιογόνες και να τρέφονται από τον δημόσιο κορβανά και αντίθετα γίνονται κερδοφόρες και πληρώνουν φόρους στο δημόσιο.
Η πρώτη σειρά επιχειρημάτων που βλέπει τις ιδιωτικοποιήσεις ως ένα εισπρακτικό μέτρο είναι λανθασμένη για τους εξής λόγους:
- Η ιδιωτικοποίηση στα πλαίσια αυτής της λογικής είναι μια one off ενέργεια που αποσυνδέεται ολοκληρωτικά από την αναπτυξιακή προοπτική.
- Στο βαθμό, όπως παρατηρεί ο Jens Bastiat στην Καθημερινή, που αυτή η οπτική συνδέει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με ένα συγκεκριμένο (εξωπραγματικό) εισπρακτικό στόχο (50 δις έως τo 2015) κινδυνεύει σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί αυτός ο στόχος να χαρακτηρισθεί από τους διεθνείς οικονομικούς παρατηρητές ως αποτυχία -ακόμα και αν έχει προωθηθεί ο αναπτυξιακός στόχος.
- Στο βαθμό που οι πωλήσεις συνδέονται με την αποπληρωμή του χρέους, στα μάτια ενός μεγάλου τμήματος του λαού αντιπροσωπεύουν ένα «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας στους «ξένους» και όχι ως ένα αναγκαίο αναπτυξιακό μέτρο.
Όλα αυτά είναι προφανή και γνωστά σε όλους. Γιατί όμως το ΠΑΣΟΚ επιμένει να χρησιμοποιεί το λάθος επιχείρημα; Ο λόγος είναι ο εξής:
Μέχρι και πρόσφατα, όλη η οικονομική φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ βασίζονταν στην θεωρία ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων είναι ανάθεμα και θα πρέπει να αποφευχθούν με κάθε τρόπο. Υπάρχουν άπειρες δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών του κινήματος προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς λοιπόν θα μπορούσαν οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι χθες έβριζαν τις ιδιωτικοποιήσεις να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να δεχθούν ότι αυτές αποτελούν ένα από τα κύρια όπλα αναπτυξιακής πολιτικής; Γι' αυτό λοιπόν επιλέγουν την εισπρακτική επιχειρηματολογία που τους επιτρέπει να διατηρούν αλώβητες τις αρχές τους. Αυτό το οποίο στην ουσία λένε είναι το εξής: «Εξακολουθούμε να είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως στο βαθμό που έχουμε να ξεπληρώσουμε τα χρέη είμαστε αναγκασμένοι να τις κάνουμε». Με άλλα λόγια οι ιδιωτικοποιήσεις για το κυβερνόν κόμμα αποτελούν ένα αναγκαίο κακό. Γι' αυτό δεν πιστεύω ότι θα έχουν μέλλον.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα