Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Όταν οι καθηγητές πάνε για μπάνιο - Του Άλκη Γαλδαδά

Αρχική | Απόψεις | Όταν οι καθηγητές πάνε για μπάνιο - Του Άλκη Γαλδαδά

Δυο ή και τρεις άνθρωποι τρέχουν όλο το 24ωρο κάθε ημέρα γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Σαντιάγο της Χιλής σε μια προσπάθεια να συμπληρώσουν 1800 γύρους. Γιατί; Διότι ζητούν 1800 εκατομμύρια να διαθέσει ο Πρόεδρος Πινέρα για την Παιδεία. Είναι κι αυτό άλλη μια πράξη διαμαρτυρίας από τις πολλές, συμβολικές και ουσιαστικές εδώ και δυο μήνες που έχουν ξεκινήσει, φοιτητές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί έχοντας κινήσει και την προσοχή του υπόλοιπου κόσμου με την πρωτοτυπία τους αλλά και με την αποφασιστικότητά τους. Δεκαεπτάχρονες μαθήτριες είναι σε απεργία φαγητού, παίρνοντας μόνο τα απαραίτητα υγρά για να συντηρηθούν, φοιτητές ντυμένοι με στολές σούπερμαν ή ζόμπι, χόρεψαν στους ήχους του Thriller, του μακαρίτη Μάικλ Τζάκσον, τριακόσια ζευγάρια νέων αντάλλαξαν φιλιά δημόσια και μπροστά στις μηχανές των φωτογράφων για να κυκλοφορήσουν αυτά όλα τα στιγμιότυπα σε Ιντερνέτ και εφημερίδες. Εκεί μπροστά στο μέγαρο La Moneda,  όπου ο κεντροδεξιός πρόεδρος πήρε την εξουσία μετά από είκοσι χρόνια κεντροαριστερής διακυβέρνησης και προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα σε διαδηλώσεις, ρίψη δακρυγόνων και νερού κατά των διαμαρτυρομένων.

Το ένα λοιπόν ενδιαφέρον στοιχείο, από τα όσα συμβαίνουν τώρα στη μακρινή για εμάς Χιλή είναι το ότι ο δίκαιος αγώνας τους γίνεται ακόμη πιο αισθητός στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας χάρη και στην πρωτοτυπία των εκδηλώσεων που τον διανθίζουν. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, που αξίζει να το προσέξουμε πολύ κι εμείς εδώ στην Ελλάδα. Είναι κάτι ομοιόθετες καταστάσεις με της Ελλάδας που δεν μου αρέσουν καθόλου. Η Χιλή, όπως διαβάζω, είναι και αυτή στόχος μεγάλων επενδυτών από το εξωτερικό. Αμερικανοί εξαιτίας του ορυκτού κυρίως πλούτου της, Γάλλοι για την ενέργεια, Ιταλοί για άλλες υπηρεσίες. Κάτι που παρακαλάμε και περιμένουμε να έλθει κι εδώ. Τα δημόσια πανεπιστήμιά τους όμως όλο και υποβαθμίζονται. Από την εποχή του δικτάτορα Πινοσέτ, που έδωσε την άδεια για ιδιωτικά ανώτατα ιδρύματα στη δεκαετία του ’90, έχουν συμβεί τα εξής: Από τα οκτώ δημόσια πανεπιστήμια με 150.000 φοιτητές το κράτος άρχισε να κόβει τις πιστώσεις και δεκάδες ιδιωτικά ιδρύματα ξεπήδησαν. Σήμερα σε μια χώρα με 17 εκατομμύρια κατοίκους η Χιλή έχει 1.1 εκατομμύρια φοιτητές, τους πιο πολλούς σε ιδιωτικά. Μόνο που όπως δηλώνουν τώρα, όχι απροσδόκητα, αυτοί και οι γονείς τους είναι φρικτά χρεωμένοι.

Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης κλπ, την μεθεπόμενη Δευτέρα καταθέτει βιαστικά πολύ, νομοσχέδιο για τα σχετικά περί Πανεπιστημίων. Εκτός από το θέμα της διοίκησης των Πανεπιστημίων που είναι αμφιλεγόμενο θέλει να μπαίνεις κάπου γενικά, μετά δίνοντας εξετάσεις υπάρχει ένας τριετής κύκλος και μετά πάλι εξετάσεις για άλλα δυο χρόνια. Και στο βάθος ιδιωτικά ιδρύματα. Αυτό σημαίνει όχι μόνο κατάσταση σε λίγο Χιλής με ανάπτυξη των ιδιωτικών ιδρυμάτων αλλά και πολύ περισσότερα έξοδα ακόμη και για τα δημόσια διότι ο κόσμος θα πηγαίνει σε φροντιστήρια και για να μπουν, και για να περάσουν στη σχολή της προτίμησής τους στο δεύτερο έτος και από το τρίτο αν θέλουν να πάνε στα πέντε χρόνια. Αυτά που έπαθαν δηλαδή οι Χιλιανοί θα μας βρουν κι εμάς. Γονείς και φοιτητές από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα θα δηλώνουν κι αυτοί σε λίγο όπως οι Χιλιανοί: Είμαστε καταχρεωμένοι.

Η κ. Διαμαντοπούλου βαρύνεται ήδη με ένα μεγάλο ατόπημα. Της είχαμε γράψει εδώ σχετικά με τον νόμο περί μετεγγραφών ότι θα γίνουν προσφυγές διότι ήταν εξαιρετικά άδικος και παράλογος. Έπεσαν βροχή οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.  Συνεχίζει όμως ακάθεκτη. Είναι δυνατόν να προσληφθούν αυτή τη χρονιά μόνον εξακόσιοι εκπαιδευτικοί σε Δημοτικά, Γυμνάσια Λύκεια και χίλιοι πεντακόσιοι πενήντα ειδικοί φρουροί στην Αστυνομία και σαν Υπουργός Παιδείας να μην πετάγεσαι από τη θέση σου; Πέρα όμως από άδική και αδιάφορη τώρα γίνεται και επικίνδυνη αφού με το νέο νόμο θα βιώσουμε τις καταστάσεις Χιλής που περιέγραψα. Βέβαια έτσι σκάβει το λάκκο της. Αλλά εννοείται πως δεν ανησυχώ καθόλου για το πολιτικό της μέλλον. Ανησυχώ γιατί ο λάκκος είναι πολύ μεγάλος και θα πέσουν και πολλοί άλλοι Έλληνες μέσα. Και ανησυχώ ακόμη περισσότερο διότι όσοι θα έπρεπε να αντιδράσουν προς το παρόν… δροσίζονται στις παραλίες. Γονείς, μαθητές φοιτητές, εκπαιδευτικοί, θα πάρουν είδηση το Σεπτέμβριο τι θα τους έχει συμβεί; Κάποιοι καθηγητές Ανωτάτων Ιδρυμάτων, όσοι λέει θα βρίσκονται στην Αθήνα(!!!), θα οργανώσουν έμαθα τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, ημέρα που θα περνάει ο νόμος στη Βουλή συναυλίες και τέτοια. Σαν να λέμε ότι θα προσπαθήσουν με τα ντέφια να κάνουν τι; Και μάλιστα την τελευταία στιγμή;

Η επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία και φαρμακερή. Όποιος θα φωνάξει μετά τις 22.8 θα είναι υποκριτής ή βλάκας.

Protagon.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0