Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο Βρετανός «Σίντλερ» που έσωσε Εβραίους της Αυστρίας

Αρχική | Ιστορία | Ο Βρετανός «Σίντλερ» που έσωσε Εβραίους της Αυστρίας

Το Μάρτιο του 1938, ένας Προτεστάντης διάκονος ξεκίνησε την προσωπική του εκστρατεία για τη διάσωση εκατοντάδων Εβραίων της Αυστρίας, που αντιμετώπιζαν την καταπίεση των Ναζί, βαπτίζοντάς τους Χριστιανούς, ώστε να μπορέσουν να δραπετεύσουν από τη χώρα.

Το αμφιλεγόμενο έργο του αιδεσιμώτατου Χιού Γκράιμς, που ξεκίνησε μία ημέρα μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανικό Ράιχ, αν και αναγνωρίσθηκε ελάχιστα, οδήγησε σε ιδιότυπη βρετανική εκδοχή της «Λίστας του Σίντλερ».

Η προσάρτηση της Αυστρίας (anschluss) στο Ράιχ συνοδεύθηκε από άμεσα μέτρα και βιαιοπραγίες κατά των Εβραίων, που υποχρεώθηκαν να πλύνουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Βιέννης, συχνά με τη γλώσσα. Εκατοντάδες μέλη της εβραϊκής κοινότητας προτίμησαν την αυτοκτονία. «Καθώς γυρνούσαμε στο σπίτι, ο όχλος μας πρόλαβε, ουρλιάζοντας όπως δεν είχα ξανακούσει ανθρώπους να φωνάζουν. Εκείνη τη στιγμή, καταλάβαμε ότι έπρεπε να φύγουμε», θυμάται ο 86χρονος Λυσιέν Μάιζελς.

Ο αιδεσιμώτατος Χιού Γκράιμς, από τη θέση του ως διάκονος Προτεσταντικής εκκλησίας στη Βιέννη, επινόησε τολμηρό σχέδιο: να βαπτίσει με συνοπτικές διαδικασίες όσους περισσότερους Εβραίους μπορούσε. Μέσα σε λίγες ημέρες, οι βαπτίσεις στο παρεκκλήσιο έγιναν εκατοντάδες, με τους επίδοξους «Προτεστάντες» να σχηματίζουν ουρές δεκάδων μέτρων έξω από το ναό. Τα πιστοποιητικά βάπτισης επέτρεψαν έτσι σε εκατοντάδες Εβραίους να διαφύγουν από τη ναζιστική Αυστρία και να γλιτώσουν από βέβαιο θάνατο.

Τα πιστοποιητικά αυτά αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα, επιτρέποντας σε Εβραίους πρόσφυγες να καταφύγουν σε χώρες -όπως η Βρετανία- των οποίων η μεταναστευτική νομοθεσία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή σε ό,τι αφορούσε την είσοδο Εβραίων. Περισσότεροι από 1.800 Εβραίοι της Βιέννης εξασφάλισαν έτσι πιστοποιητικά βάπτισης από τον αιδεσιμώτατο Γκράιμς, προτού η πρακτική αυτή διακοπεί από την ηγεσία της Εκκλησίας της Αγγλίας.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler

03 Ιουνίου 2024, 21:53
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από ...

«Κύριε Οδυσσέα Ελύτη κερδίσατε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας!»

28 Μαρτίου 2024, 23:49
Πώς δέχτηκε ο ποιητής του Αιγαίου το ιστορικό τηλεφώνημα από την Σουηδική ακαδημία   Του Τάσου Κ. ...

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ογδόντα οκτώ χρόνια από το θάνατό του - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

20 Μαρτίου 2024, 23:05
Δημιούργησε την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών και επέζησε μετά από δύο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0