Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Στην χώρα των Ταλιμπάν με την ελληνική αποστολή

Αρχική | Διάφορα | Στην χώρα των Ταλιμπάν με την ελληνική αποστολή

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο «ΧΡΟΝΟΣ»


Ρεπορτάζ:  Μελαχροινή Μαρτίδου


Μια εμπειρία που σε συνοδεύει είναι τελικά η συμμετοχή σου στην θητεία και τις ειδικές απαιτήσεις της στο Αφγανιστάν, όπως θα πουν μιλώντας στο «Χ» όσοι βρέθηκαν εκεί και υπηρέτησαν ενώ επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς. Το να συμβεί κάτι όμως είναι μια καθημερινή αγωνία αφού το 2010 υπήρξαν  711 νεκροί στις τάξεις των ξένων δυνάμεων (και 2.412 νεκροί ντόπιοι άμαχοι …)





Δεν έχω βρεθεί στο Αφγανιστάν αφού είναι κάτι τελείως επικίνδυνο και απίθανο ειδικά για γυναίκα, ταξίδεψα όμως σε άλλες ισλαμικές χώρες και μπορώ να κατανοήσω περιγραφές και τοπία που μου μεταφέρουν άνθρωποι που υπηρέτησαν εκεί. Μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν από τη Βόρεια Συμμαχία και προκειμένου να αποκατασταθεί κλίμα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ώστε να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές, δημιουργήθηκε από το ΝΑΤΟ η «Διεθνής Δύναμη Ασφαλείας και Βοήθειας» (ISAF).Η Ελλάδα συμμετέχει στην ISAF με την ελληνική δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ), η οποία αποτελείται από ένα Λόχο Μηχανικού, ειδικής σύνθεσης, ενισχυμένο με στοιχεία ασφαλείας και διοικητικής μέριμνας, συνολικής δύναμης περίπου 150 στελεχών. Η αποστολή της ΕΛΔΑΦ είναι κυρίως η κατασκευή έργων μηχανικού, προς όφελος της ISAF.


Γιορτάζουν το Πάσχα αλά ελληνικά ψήνοντας τους οβελίες και όλοι μαζί ενώ ακολουθούν μια αυστηρά πειθαρχημένη ζωή με κανόνες ασφαλείας αφού οι κίνδυνοι καραδοκούν

Η Ελλάδα συμμετέχει επίσης και με αριθμό στελεχών και των τριών κλάδων των Ενόπλων δυνάμεων, στο Επιτελείο της ISAF, της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Καμπούλ (KMNB) και της Διοίκησης του Αεροδρομίου της Καμπούλ (ΚΑΙΑ) και ειδικεύεται στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, αφού  η εκπαίδευση των στελεχών των Αφγανικών ΕΔ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος των OMLTS (Operational Mentor Liaison Teams) της Συμμαχίας. Το πρόγραμμα αυτό, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής του ΝΑΤΟ, η οποία στοχεύει στη σταθερότητα και διαιώνιση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στο Αφγανιστάν. Η χώρα μας συμμετέχει από τον Αύγουστο του 2010, με είκοσι δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, που υπηρετούν ως εκπαιδευτές στο Τάγμα Υποστήριξης της νεοσύστατης Μεραρχίας της Πρωτεύουσας του Αφγανικού Στρατού. Τόσο στην Καμπούλ όσο και στην επαρχία η βία και οι συγκρούσεις έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2010, κατά το οποίο ο αριθμός των νεκρών έφθασε σε επίπεδο - ρεκόρ και για τις δυο πλευρές: 711 νεκροί στις τάξεις των ξένων δυνάμεων (από 521 το 2009) και 2.412 νεκροί άμαχοι τους πρώτους 10 μήνες. Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του χρόνου είχε εκδοθεί και εγκύκλιος διαταγή του αρχηγού του ΓΕΣ που μιλούσε για όσους αρνούνται να υπηρετήσουν επικαλούμενοι λόγους υγείας στις ειρηνευτικές αποστολές η οποία ανέφερε: «1. Σας γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, στελέχη για τα οπoία η Υπηρεσία εκδίδει διαταγή συμμετοχής τους στη δύναμη... ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να είναι επιθυμία τους, να προφασίζονται και να εμφανίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, προκειμένου να επιτύχουν τη μη συμμετοχή τους στις εν λόγω αποστολές. Προς επίτευξη του στόχου τους μεταβαίνουν σε ιατρούς ιδιώτες, της Μονάδας τους ή ΣτρατιωτικούΝοσοκομείου απ’ όπου χαρακτηρίζονται ελεύθεροι υπηρεσίας ή ως μη δυνάμενοι να μετακινηθούν ή λαμβάνουν αναρρωτικές άδειες, χωρίς να υφίσταται πραγματικά θέμα υγείας.



2. Η παραπάνω ενέργεια είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα των στελεχών του Στρατού. Μία τέτοια συμπεριφορά οδηγεί για το στέλεχος στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άτομο το οποίο στερείται ήθους και θάρρους, το οποίο μπροστά στην ικανοποίηση του προσωπικού του συμφέροντος, αγνοεί παντελώς την κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών»...). Η επιδείνωση των συνθηκών και για τους έλληνες στρατιωτικούς, αλλά και το γενικότερο κλίμα στην περιοχή, αύξησαν τον αριθμό εκείνων που δεν επιθυμούν να πάνε και έχουν αρχίσει τα ζορίσματα και οι απειλές! Στο Αφγανιστάν υπηρετούν 150 έλληνες στρατιωτικοί, το βασικό τους έργο είναι πλέον εκπαιδευτικό θεωρείται όμως πιο σκληρό κι επικίνδυνο, αφού βρίσκονται κάθε μέρα μαζί με Αφγανούς στρατιώτες. Πάντως η διάθεση των ελλήνων στρατιωτικών είναι πλέον δύο ταχυτήτων  σε επίπεδο Στρατού Ξηράς οι ενδιαφερόμενοι υπαξιωματικοί και οι ΕΠΟΠ είναι πάρα πολλοί, καθώς οι παραπάνω από τριπλάσιες μηνιαίες αποδοχές (περίπου 4.450 ευρώ) που λαμβάνουν στο Αφγανιστάν αποτελούν ισχυρότατο κίνητρο δεδομένου του μικρού μισθού τους στην Ελλάδα. Έτσι, συνήθως οι ανάγκες σε αυτούς τους βαθμούς καλύπτονται από εθελοντές. Στους αξιωματικούς και ιδιαίτερα στους λοχαγούς, για τους οποίους τελευταία υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση δεν παρατηρείται  το ίδιο ενδιαφέρον. Ως εκ τούτου είναι φορές που το φύλλο πορείας δίνεται υποχρεωτικά, παρ’ όλο που οι αποδοχές τους τετραπλασιάζονται (περίπου 5.200 ευρώ)!


Φωτογραφία από το αεροπλάνο κατά την πτήση στο Αφγανισταν μέσω Αμπουντάμπι. Στην έρημο της χώρας αυτής  έχουν σηκωθεί σαν μανιτάρια δεκάδες ουρανοξύστες και υπερπολυτελή εμπορικά κέντρα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν είναι μία χώρα στην νότια κεντρική Ασία. Συνορεύει βόρεια με το Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, επί συνολικού μήκους συνόρων 1680 χλμ., βορειοανατολικά με την αυτόνομη περιοχή Σινκιάγκ Ουιγκούρ, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με μήκος συνόρων 80 χλμ., καθώς και με την περιοχή Τζαμού Κασμίρ, που διεκδικεί το Πακιστάν με μήκος συνόρων 320 χλμ., ανατολικά και νότια με το Πακιστάν με συνολικό μήκος συνόρων 1810 χλμ. και δυτικά με το Ιράν, με μήκος συνόρων 820 χλμ. Έχει έκτασή περίπου 647.500 km². Ο πληθυσμός (κατατάσσεται 45η στον κόσμο) της χώρας είναι 33.609.937 (εκτ. 2009). Πρόεδρος της χώρας είναι ο Χαμίντ Καρζάι.
Στο Αφγανιστάν κατοικούν 50 περίπου εθνότητες, που καθεμιά έχει και τη δική της γλώσσα. Από το 1930 καθιερώθηκαν σαν επίσημες γλώσσες η Παστού και η Περσική. Την παστού τη μιλάνε κυρίως οι Αφγανοί (Παστούν), ενώ η άλλη μεγάλη εθνότητα, οι Τατζίκοι, μιλάνε την περσική γλώσσα, την οποία και θεωρούν σαν πιο εξελιγμένη γλώσσα. Η κυριότερη θρησκεία στο Αφγανιστάν είναι η μωαμεθανική, κυρίως όμως οι Αφγάνες είναι μωαμεθανοί - σουνίτες, με εξαίρεση μερικές μειονότητες που είναι μωαμεθανοί σιίτες.


Στις φωτογραφίες οι Έλληνες στρατιωτικοί τροφοδοτούν με ρουχισμό Αφγανούς στρατιώτες  ενώ προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην απομόνωση
που έχουν επικοινωνώντας με λαπ τοπ μέσω διαδικτύου με τα φιλικά τους πρόσωπα

Ο πληθυσμός είναι πολύ ανισομερώς κατανεμημένος, σαν αποτέλεσμα φυσικά της μορφολογίας του εδάφους.

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 44 χρόνια για άνδρες και γυναικες! Η γυναίκα τυλιγμένη με την μπούργκα ζει σε συνθήκες απαξίωσης, κι έλειψης στοιχειωδών ελευθεριών Κι ενώ η Μπουργκα στο Αφγανιστάν όταν πρωτοεμφανίσθηκε στις αρχές του 1900, αποτελούσε σύμβολο ομορφιάς (την επέβαλε ο Σουλτάνος Habibula στις 200 εξαιρετικά όμορφες γυναίκες του χαρεμιού του. Οι πρώτες Μπούργκες ήταν από μετάξι και κεντημένες με χρυσές κλωστές ), σήμερα το ένδυμα αυτό είναι μια βασανιστική φυλακή 8-10 κιλών, από πολύ χοντρό καραβόπανο χωρίς δυνατότητα περιφερειακής όρασης, που η γυναίκα φοράει συνέχεια. Η εικόνα των γυναικών σαν να περιφέρονται με τσουβάλι κάνουν το γύρο του κόσμου.



Το πολίτευμα πάντως είναι ισλαμική προεδρική δημοκρατία. Αρχηγός Κράτους και της κυβέρνησης είναι ο Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Παρά τη μικρή βιομηχανία του το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα. Στο υπέδαφος του Αφγανιστάν υπάρχουν πετρέλαιο γαιάνθρακες, μεθάνιο, σίδηρος, μόλυβδος, θείο,ορυκτό αλάτι, χρυσός.Το ΑΕΠ της χώρας είναι 14,022 δισ. $ (σε ονομαστικές τιμές, 107η στον κόσμο, εκτίμηση 2009). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 812 $.

ΧΡΟΝΟΣ

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η Πέπα το Γουρουνάκι παρουσίασε το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι

14 Σεπτεμβρίου 2022, 23:39
 -«Ζω με τη μαμά και την άλλη μαμά»   Η νέα ιστορία του δημοφιλούς βρετανικού κινούμενου ...

Η Έμα Τόμσον διέλυσε τα στερεότυπα για το γυναικείο σώμα σε 58 δευτερόλεπτα

20 Φεβρουαρίου 2022, 22:39
Σηκώθηκε όρθια η θεότητα και τα είπε ΟΛΑ!   Η συνέντευξη Τύπου της θεότητας Έμα Τόμσον ...

Ρατσισμός και στη βιομηχανία ομορφιάς;

02 Σεπτεμβρίου 2020, 12:21
To κίνημα «Black Lives Matter» έχει ανοίξει μια παγκόσμια δημόσια συζήτηση για τον ρατσισμό. ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0