Το πρώτο υποθαλάσσιο ορυχείο: Κίνδυνοι από την εκμετάλλευση του βυθού
Φωτο: Το ερευνητικό ρομπότ ROV 6000 που ανιχνεύει το θαλάσσιο βυθό μέχρι 6000 μέτρα
Η καναδική εταιρεία Nautilus έχει ήδη την άδεια για την εξόρυξη στερεών μετάλλων από το θαλάσσιο βυθό της παράκτιας περιοχής της Παπούα-Νέα Γουϊνέας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι Καναδοί θέλουν να προχωρήσουν από το 2013 στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μαγγανίου, χαλκού, χρυσού, ασημιού και νικελίου που βρίσκονται στο θαλάσσιο βυθό με τη μορφή οζιδίων, γνωστών σαν πολυμεταλλικών οζιδίων.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες ενδέχεται τα οζίδια αυτά να περιέχουν και ‘σπάνιες γαίες’ που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές της υψηλής τεχνολογίας. Δηλαδή στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευές λέιζερ, κινητών τηλεφώνων, ιατρικών εξαρτημάτων κλπ.
Η Γερμανία διαθέτει από το 2006 άδεια για την έρευνα και την εκμετάλλευση οζιδίων μαγγανίου στο θαλάσσιο βυθό μεταξύ Μεξικού και Χαβάης. Η εξόρυξη είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, διότι τα πολυμεταλλικά οζίδια βρίσκονται στη θαλάσσια άβυσσο, δηλαδή σε βάθος 4.000 μέχρι 6.000 μέτρων.
Οι θαλάσσιοι πόροι και η εκμετάλλευση των πολυμεταλλικών οζιδίων
Επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκμετάλλευση υλών που βρίσκονται στο θαλάσσιο βυθό ή και στην άβυσσο των ωκεανών, διότι εκτιμούν ότι δεν γνωρίζουμε επακριβώς ποιες είναι οι λειτουργίες τους στο συγκεκριμένο θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά ούτε και πόσο σημαντική είναι στην ‘αλυσίδα’ της βιόσφαιρά μας.
Η Διεθνής Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών (ISA) επεξεργάζεται το πρώτο πλαίσιο κανόνων. Ήδη την άνοιξη στην Οξφόρδη σε διεθνές συνέδριο βιολόγων για την προστασία των ‘θαλάσσιων πόρων’ οι συμμετέχοντες ζήτησαν να θεσπιστούν δεσμευτικοί κανόνες για την προστασία του παράκτιου θαλάσσιου βυθού των νησιωτικών χωρών και εκείνων που βρέχονται από θάλασσα ή ωκεανό.
Το Διεθνές Ταμείο Αρωγής Άγριας Φύσης (WWF) και η Greenpeace προτείνουν να μην ξεκινήσει καμία εξόρυξη, ούτε καν διερευνητική, πριν αποσαφηνιστεί η σημασία όλων αυτών των μετάλλων και των οζιδίων στο θαλάσσιο βυθό, διότι ενδέχεται να διακυβεύεται η ισορροπία του πλανήτη μας. Παράλληλα ζητούν να εξαιρεθούν οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί βιότοποι ή σημαντικά οικοσυστήματα για την πανίδα και την χλωρίδα μιας περιοχής ή μιας ηπείρου.
DPA / Greenpeace / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Άλλα άρθρα από Χριστιάννα Λούπα
Σχολιάστε το άρθρο:
συνολικά:
| προβολή:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο