Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Σφίγγει ο κλοιός» γύρω από τον Καντάφι

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | «Σφίγγει ο κλοιός» γύρω από τον Καντάφι

Οι εξεγερμένοι «κατέλαβαν» τα κεντρικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ εξασφάλισαν και τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης. «Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο», δήλωσε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλαμ.


Η μάχη για την ανάληψη του ελέγχου του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη θα είναι άγρια, αλλά οποιοσδήποτε βρίσκεται μέσα έχει λίγες ελπίδες να γλιτώσει, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Δεν πιστεύω ότι το συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια θα πέσει εύκολα και φαντάζομαι ότι θα γίνει μια άγρια μάχη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Αμπντελχαφέζ Γόγκα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο. «Οι αντικαθεστωτικοί στήνουν σημεία ελέγχου στις εισόδους της Τρίπολης και δεν πιστεύω ότι αυτός (ο γιος του Καντάφι Μοχάμαντ) θα μπορεί να διαφύγει από την Τρίπολη και το ίδιο ισχύει και για τον ίδιο τον συνταγματάρχη (Μουάμαρ) Καντάφι», σημείωσε.

Σαΐφ αλ-Ισλάμ: Κάτω από δικό μας έλεγχο η Τρίπολη

«Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο», δήλωσε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλαμ, από ξενοδοχείο της Τρίπολης, σε ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλ-Ισλαμ, τον οποίο είχαν συλλάβει Λίβυοι επαναστάτες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέκτησε την ελευθερία του (ο τρόπος και ο λόγος που δεν κρατείτο ακόμη, δεν είχε, μέχρι τα ξημερώματα, γίνει γνωστός), όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC, εάν ο πατέρας του, είναι ασφαλής και καλά στην Τρίπολη, απάντησε «Φυσικά».

Ο Σαΐφ αλ-Ισλαμ, εμφανίστηκε νωρίς σήμερα, σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί ξένους δημοσιογράφους και, όπως ανέφερε το CNN, ήταν φανερό πως δεν βρισκόταν υπό επιτήρηση επαναστατών, δήλωσε: «Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο. Όλος ο κόσμος μπορεί το επιβεβαιώσει. Όλα πάνε καλά».

Πύραυλοι Scud κατά των αντικαθεστωτικών

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι εκτόξευσαν σήμερα τρεις πυραύλους Scud από τα προάστια της Σύρτης, προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη, προς την κατεύθυνση της πόλης Μιζουράτα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανακοίνωσε σήμερα το NATO, που καταδίκασε την «ανεύθυνη» αυτή ενέργεια.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες που αφορούν την εκτόξευση τριών πυραύλων εδάφους-εδάφους Σκουντ από την περιοχή της Σύρτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου.

«Έπληξαν την παραθαλάσσια περιοχή στη Μιζουράτα», πρόσθεσε, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Εξάλλου εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο Μπαμπ αλ Αζιζία, το αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι όπου πιστεύεται ότι μπορεί να βρίσκεται, καθώς οι εξεγερμένοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους να ελέγξουν πλήρως την Τρίπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Η περιοχή Μπαμπ αλ Αζιζία αποτελεί εστία των μαχών στην Τρίπολη και οι ηγέτες των εξεγερμένων λένε ότι δεν θα πέσει εύκολα.

Εξεγερμένοι ενεπλάκησαν επίσης σε μάχες με πιστές στον Καντάφι δυνάμεις περίπου 80 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, είπαν στελέχη τους. Οι μάχες επικεντρώθηκαν σε περιοχές γύρω από την πόλη αλ Ατζάιλατ.

Το περιβάλλον του Καντάφι προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ

Η εποχή του Μουαμάρ Καντάφι φτάνει στο τέλος της, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως ο Λίβυος ηγέτης πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία.

«Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της», τόνισε ο Ομπάμα, αλλά προειδοποίησε του Λίβυους αντικαθεστωτικούς πως ο αγώνας τους δεν έχει ακόμα τελειώσει.

«Η κατάσταση παραμένει ασταθής. Υπάρχει ανησυχία και ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος Καντάφι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος υποσχέθηκε πως η Ουάσινγκτον θα είναι «φίλος και εταίρος» της Λιβύης στη μετά Καντάφι εποχή για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές «τεράστιες προκλήσεις».

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της, αποδεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι που έχουν παγώσει. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις αυτές φτάνουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ακόμα ότι «η πραγματική δικαιοσύνη δεν προέρχεται από τη βία και τα αντίποινα, αλλά από την συμφιλίωση», προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο κατά οποιασδήποτε πράξης εκδίκησης εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων.

Ο Ομπάμα είχε χθες Δευτέρα επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Χίλαρι Κλίντον συζήτησε το θέμα της Λιβύης με τους ομολόγους της υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες υπήρξαν προσπάθειες από πολλά πρόσωπα που ισχυρίζονταν ότι αντιπροσώπευαν τον Καντάφι. Τις τελευταίες 24 με 48 ώρες οι προσπάθειες αυτές ήταν πιο απελπισμένες», δήλωσε η Βικτόρια Νιούλαντ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Καμιά από αυτές τις προσπάθειες δεν ήταν σοβαρή, γιατί καμία δεν δεχόταν ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία», πρόσθεσε η ίδια.

Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις αντικαθεστωτικών με δυνάμεις του Καντάφι

Δεκάδες στρατιώτες των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Λίβυους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Η ίδια πηγή δεν διευκρίνισε πού σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, παρά μόνο ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα προέρχονταν από την πόλη Σίρτη.

Καθυστερεί για λόγους ασφαλείας η άφιξη πλοίου για τους μετανάστες

Η άφιξη του πλοίου που αναχώρησε από την Βεγγάζη με προορισμό την Τρίπολη για να μεταφέρει τους μετανάστες που βρίσκονται εκεί θα καθυστερήσει για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το πλοίο, που θα μεταφέρει 300 μετανάστες, θα έφτανε αρχικά στην λιβυκή πρωτεύουσα σήμερα το απόγευμα. Όμως ο ΔΟΜ αποφάσισε να παραμείνει το πλοίο μακρυά από τις ακτές της Τρίπολης «μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας».

Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει την περιοχή κατοικίας του Μ. Καντάφι

Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε πριν από τα ξημερώματα, την περιοχή της κατοικίας του Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο πηγές των επαναστατών. Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί, ακολουθούν της χθεσινής ρίψης πυραύλων τύπου Σκουντ, από κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης, στην περιοχή του Συνταγματάρχη Καντάφι, Σίρτι.

Οι Λίβυοι επαναστάτες εξακολουθούν μέχρι σήμερα Τρίτη, να στέλνουν ομοϊδεάτες τους από τη Βεγγάζη, στην Τρίπολη, προκειμένου να ενισχύσουν την κυριαρχία των αντικαθεστωτικών στην πρωτεύουσα της χώρας.

Διέφυγε ο Μοχάμεντ Καντάφι

Ο Μοχάμεντ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ, διέφυγε από το σπίτι όπου βρισκόταν υπό περιορισμό, με τη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, την ώρα που οι εξεγερμένοι προσπαθούν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της Τρίπολης.

Ο Μοχάμεντ είναι ένας από τους τρεις γιους του Μουάμαρ Καντάφι που είχε συλληφθεί από τους εξεγερμένους. Δυνάμεις πιστές στο καθεστώς εισέβαλαν στο σπίτι όπου βρισκόταν ο Μοχάμεντ και τον απελευθέρωσαν, αφού συγκρούστηκαν με τους φρουρούς, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Μοχάμεντ είχε παραδοθεί στους εξεγερμένους την Κυριακή και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Εξάλλου, δύο σοροί, που θα μπορούσαν να ανήκουν στον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Χαμίς και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αμπντάλα αλ Σενούσι, βρέθηκαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πηγές οι οποίες δεν κατονομάζονται.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι εξασφάλισαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, μετέδωσε απόψε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο εκπρόσωπο των εξεγερμένων. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Jamahiriyah της Λιβύης σταμάτησε να εκπέμπει σήμερα και εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε ότι δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι πήραν τον έλεγχο των κεντρικών του γραφείων στην Τρίπολη. «Οι επαναστάτες κατέλαβαν το κτίριο της τηλεόρασης αφού σκότωσαν τους στρατιώτες που το είχαν περικυκλώσει. Βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό τους», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι λένε ότι έχουν καταλάβει τον έλεγχο του 95% της πρωτεύουσας, πλην του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία.

Εκτόξευση πυραύλου

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εκτόξευσαν πύραυλο, ο οποίος φέρεται ότι ήταν Scud, από κάπου κοντά στην πόλη Σύρτη, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας. Ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως και ποιός μπορεί να ήταν ο στόχος κατά του οποίου εκτοξεύτηκε ο Scud.

Λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι πολεμικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε πύραυλο Scud που ερρίφθη από τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Τρίπολης. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε την είδηση αυτή επικαλούμενο πληροφορίες που είχε από έναν από τους ανταποκριτές του.

Οι δυνάμεις του Καντάφι είχαν εκτοξεύσει πύραυλο Scud νωρίτερα τον Αύγουστο. Αυτός είχε προσγειωθεί στην έρημο και δεν είχε προκαλέσει τραυματισμούς.

Φόβοι για πράξεις αντεκδίκησης

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων, δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να παραιτηθεί για να διαμαρτυρηθεί κατά των πράξεων εκδίκησης στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, προβαίνουν ορισμένοι εξεγερμένοι. «Χαιρετίζω τη δράση των επικεφαλής των εξεγερμένων, έχω εμπιστοσύνη στα λεγόμενά τους, αλλά ορισμένες πράξεις από κάποιους άνδρες τους με ανησυχούν» δήλωσε ο Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ, κάνοντας λόγο για «πράξεις εκδίκησης».

«Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος ή η αιτία της παραίτησής μου» προειδοποίησε ο Άμπντουλ Τζαλίλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη. «Οι εξεγερμένοι ξεκίνησαν την επανάσταση κατά του καθεστώτος αρχικά με τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της στρατιωτικής μάχης και την ευθύνη της ασφάλειας στις πόλεις μας» πρόσθεσε.

«Ο φόβος μου αφορά σήμερα ορισμένες παράνομες πράξεις και τις διαταγές των ηγετών των εξεγερμένων, ιδιαίτερα τις πράξεις εκδίκησης. Ο ρόλος μου μετά την πτώση (του Καντάφι) θα συνεχιστεί, εκτός και αν χάσω των έλεγχο που απαιτείται για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ελπίζω ότι οι εξεγερμένοι μας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε.

«Τελείωσε η εποχή Καντάφι»

Η «εποχή του Καντάφι τέλειωσε», δήλωσε ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων στη Λιβύη, Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ. Όμως προειδοποίησε ότι «οι Λίβυοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μακρά περίοδος που βρίσκεται μπροστά μας δεν θα είναι στρωμένη με ρόδα. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και ευθύνες».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, σημείωσε ότι «είμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, και θα εργαστούμε για να πραγματώσουμε τις αρχές στις οποίες βασίστηκε αυτή η επανάσταση: Την ελευθερία, την ισότητα, την δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε ένα μετριοπαθές ισλαμικό πλαίσιο». Ο Άμπντουλ Τζαλίλ εξέφρασε εξάλλου την «ελπίδα» ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι «να είναι ακόμα ζωντανός», καθώς μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Τρίπολη.

Η τελική νίκη των Λίβυων εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Καντάφι διαγράφεται σαφώς και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός διπλωμάτης που είναι αρμόδιος για τον αραβικό κόσμο. «Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι για τους εξεγερμένους όλα πάνε καλά, ότι κερδίζουν και ότι είναι πλέον ζήτημα χρόνου προτού ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία» δήλωσε στο δίκτυο ABC ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν.

Αναφερόμενος στο πού βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία σε αυτό το στάδιο. Ο Καντάφι «αποτελεί μέρος του παρελθόντος και ο λαός πρέπει τώρα να προσπαθήσει να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για την Λιβύη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Τυνησία Γιούσεφ ελ Αγιέμπ αναγνώρισε τη «σαφή και αναμφισβήτητη νίκη» των εξεγερμένων και υποσχέθηκε να διευκολύνει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Λίβυων προσφύγων στην πατρίδα τους. «Τώρα η νίκη είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη. Ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Μάρτιο και από εκείνη τη στιγμή είπα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) ότι η πρεσβεία στην Τυνησία

Εκατοντάδες εξεγερμένοι με ημιφορτηγά που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτές ρουκετών κινήθηκαν νωρίτερα, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, προς την κεντρική Πράσινη Πλατεία σύμφωνα με ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς στην Τρίπολη. Ένας από τους μαχητές αυτούς, ο Ουάλιντ Άχμεντ, είπε ότι εγκατέλειψε την Τρίπολη πριν από τρεις μήνες για να ενωθεί με τους εξεγερμένους στα Δυτικά Όρη, στο νότο. «Τώρα επέστρεψα και ο Καντάφι είναι τελειωμένος», είπε.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων, ήταν ήδη καθ' οδόν προς την Τρίπολη, είπε στρατιωτική πηγή των εξεγερμένων. «Μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου έφυγαν αεροπορικώς από τη Βεγγάζη (το προπύργιο των εξεγερμένων) για τα βουνά δυτικά της Τζέμπελ Νεφούσα», είπε η πηγή αυτή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της. «Έφθασαν τη νύχτα και θα πάνε το πρωί στην Τρίπολη οδικώς... βρίσκονταν στην Μπιρ Γάναμ (100 χλμ. νότια της πρωτεύουσας) την τελευταία φορά που είχαμε επαφή», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0