Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Εισαγγελική παρέμβαση στα ΕΛΤΑ - Έρευνα για παράνομες επιχορηγήσεις

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Εισαγγελική παρέμβαση στα ΕΛΤΑ - Έρευνα για παράνομες επιχορηγήσεις

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου για τα στοιχεία που αποκάλυψε στο πόρισμά του ο γενικός επιθεωρητής Λ. Ρακιντζής

 

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσαν τα στοιχεία τα οποία περιέχονται στο πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή σχετικά με παράνομες επιχορηγήσεις περίπου 4 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) την περίοδο 1999-2010, καθώς και τις παράνομες παρακρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων για την αντίστοιχη χρονική περίοδο ύψους 11,78 εκατ. ευρώ που αποδίδονταν στην Ομοσπονδία και όχι στα πρωτοβάθμια σωματεία, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί συνδικαλισμού.

Το πόρισμα διαβιβάστηκε και στον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γ. Ραγκούση, ο οποίος έδωσε εντολή να υπάρξει κατά άμεσο και απόλυτο τρόπο εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και των κανονισμών, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τα ΕΛΤΑ είναι τα παρακάτω: Χαρακτηρίζονται παράνομες οι επιχορηγήσεις ύψους 4,19 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ στην ΠΟΣΤ, οι οποίες προβλέπονταν από τις συλλογικές συμβάσεις που είχε υπογράψει η διοίκηση με τους εργαζομένους.

Στο σκεπτικό του πορίσματος αναφέρεται ο νόμος περί συνδικαλισμού, ο οποίος απαγορεύει τη χρηματοδότηση δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο κ. Ρακιντζής αναφέρει στο πόρισμα ότι ακόμα και οι σχετικές προβλέψεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι άκυρες και μη εφαρμοστέες.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής

Παράνομη κρίνεται επίσης η διάθεση δύο υπαλλήλων των ΕΛΤΑ στην ΠΟΣΤ, οι οποίοι απασχολούνται στην Ομοσπονδία, θέσεις που δεν προβλέπονται στον οργανισμό της εταιρείας. Για την απασχόληση υπαλλήλων προβλέπεται σύμφωνα με το πόρισμα χρηματοδότηση από άλλες πηγές (Εργατική Εστία).

Ως παράνομη ενίσχυση της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζεται και η κάλυψη από τα ΕΛΤΑ των ενοικίων για τα κτίρια που στεγάζεται η ΠΟΣΤ στην Αριστοτέλους 11-15 ύψους 611.000 ευρώ περίπου, κατά την περίοδο 1999-2010. Το μισθωτήριο συμβόλαιο των χώρων αναφέρει ότι προορίζονται για υπηρεσίες των ΕΛΤΑ.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, μετά τη διαβίβαση του σχετικού πορίσματος, διέταξε χτες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, όπως "απιστία στην υπηρεσία", παραβάσεις της συνδικαλιστικής νομοθεσίας κ.ά. Τη σχετική έρευνα ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ευγενία Κυβέλου.

Οσον αφορά τις παρακρατήσεις που πραγματοποιούνται από τους μισθούς των 8.850 υπαλλήλων, που κυμαίνονται από 8 μέχρι 14,89 ευρώ μηνιαίως και αποδίδονται στη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, το πόρισμα χαρακτηρίζει την απόδοσή τους στην ΠΟΣΤ ως αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική, αφού ο νόμος προβλέπει ότι αποδίδονται μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία. Τα ποσά των συνδικαλιστικών εισφορών αγγίζουν τα 11 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

ΔΑΠΑΝΕΣ
Αδιαφανής διαχείριση

Αιχμές περιέχει το πόρισμα και για τη διαχείριση των επιχορηγήσεων από τη διοίκηση της εταιρείας, αφού, όπως αναφέρεται, τα ΕΛΤΑ δεν προβαίνουν σε οιονδήποτε έλεγχο των δαπανών. Η επιλογή των προμηθευτών και η διενέργεια των προμηθειών γίνεται από την ΠΟΣΤ, η οποία έχει την αποκλειστική διαχείριση των επιχορηγήσεων, καταγράφει το πόρισμα.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΤ
"Παράνομη συμμετοχή σε δύο θυγατρικές"

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή για την παράνομη -όπως χαρακτηρίζεται- συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών σε δύο θυγατρικές εταιρείες των ΕΛΤΑ, στις Ταχυμεταφορές ΑΕ και στο ΚΕΚ- ΕΛΤΑ ΑΕ. Το πόρισμα επικαλείται τον νόμο 1264/1982 περί συνδικαλισμού, ο οποίος απαγορεύει τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε κερδοσκοπική δραστηριότητα.

"Η συμμετοχή της ΠΟΣΤ σε μεικτά εταιρικά σχήματα με τον εργοδότη της (ΕΛΤΑ) καταστρατηγεί τη βούληση του νομοθέτη για ελεύθερο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό" αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, από την πρώτη μέρα που είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή, αντέδρασαν με έντονο τρόπο. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΤ κ. Γ. Βασιλόπουλος είχε δηλώσει στο "Εθνος" ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις είναι σύννομες και καλούσε τον κ. Λ. Ρακιντζή να εγκατασταθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας για να ελέγξει όλα τα παραστατικά των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί.

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ- ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ, ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0