Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Λειψοί: Σπαρμένοι στο Αιγαίο

Αρχική | Διάφορα | Διακοπές - Τουρισμός | Λειψοί: Σπαρμένοι στο Αιγαίο

Κομματάκια γης σπαρμένα στο πέλαγος, βραχονησίδες, ξέρες, ερημονήσια... Λέγονται Λειψοί και είναι ένας επίγειος παράδεισος που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν

 

 

Τι αναζητάτε; Απόμερους όρμους, κρυστάλλινα νερά, ολόγιομο φεγγάρι να... κολυμπά σε ουρανό και θάλασσα, καραφάκια και λαχταριστoύς μεζέδες να πηγαινοέρχονται στο τραπέζι σας μέχρι το ξημέρωμα; Κι όλα αυτά σε κοντινές αποστάσεις και σε μικρά μεγέθη; Αν ναι, τότε σίγουρα στους Λειψούς θα βρείτε τον καλοκαιρινό σας παράδεισο.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με τα δρομολόγια των πλοίων, χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις αυτών που αναζητούν τις ανέγγιχτες ακόμη γωνιές του Αιγαίου. Βέβαια, μην πιστέψετε πως οι Λειψοί είναι ένα ερημονήσι, όπου θα είστε εσείς, οι ψαράδες και οι γλάροι! Εδώ θα βρείτε όσο κόσμο χρειάζεται για να μη νιώθετε μόνοι!

Οι Λειψοί βρίσκονται ανάμεσα στην Πάτμο, στη Σάμο, στη Λέρο και στα μικρασιατικά παράλια. Η έκταση του μεγαλύτερου και του μοναδικού κατοικημένου νησιού δεν ξεπερνά τα 16 τ. χλμ.

Ενας μύθος τοποθετεί εδώ τη μυθική Ωγυγία, το νησί της Καλυψούς, ενώ πρώτοι κάτοικοί του θεωρούνται οι Κάρες. Πάντως το όνομα "Λειψία" έχει βρεθεί σε αρχαίες επιγραφές.

Οι Λειψοί άρχισαν να εμφανίζονται στο προσκήνιο της ιστορίας μετά την ίδρυση του μοναστηριού της Πάτμου τον 12ο αιώνα, από τον όσιο Χριστόδουλο, έπειτα από χρυσόβουλο του Αλέξιου A' Κομνηνού. Τότε κατοικούνται για πρώτη φορά, αλλά παραμένουν στην κυριότητα του μοναστηριού μέχρι το 1522.

Η παραλία Πλατύς Γιαλός με τα ρηχά νερά και το ταβερνάκι.
Η παραλία Πλατύς Γιαλός με τα ρηχά νερά και το ταβερνάκι.

Στην πορεία του χρόνου το νησί είχε την ίδια τύχη με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα μέχρι που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα στις 8 του Μάη του 1945.

Ολη η κίνηση του νησιού εντοπίζεται στο μικρό λιμάνι και μοναδικό χωριό του νησιού που εκτείνεται αμφιθεατρικά γύρω του. Εδώ η οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων, έχει μετατρέψει τον ψαράδικο οικισμό σ' έναν μικρό παραθεριστικό κέντρο ο οποίος συγκεντρώνει όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα ταβερνάκια, τους καφενέδες και τα μικρά εμπορικά μαγαζιά.

Η αμμουδερή παραλία Λιέντου με υπέροχα ζεστά και ρηχά νερά, σε απόσταση αναπνοής από το χωριό.
Η αμμουδερή παραλία Λιέντου με υπέροχα ζεστά και ρηχά νερά, σε απόσταση αναπνοής από το χωριό.

Ολόγυρα αναπτύσσονται μερικές από τις καλύτερες παραλίες. Το οδικό δίκτυο είναι ικανοποιητικό και οι δρόμοι που οδηγούν στις περισσότερες παραλίες έχουν τσιμεντοστρωθεί. Καθώς όμως οι αποστάσεις ανάμεσα στο κατάλυμα, στην αμμουδιά και στην ταβέρνα δεν ξεπερνούν τα 150-200 μέτρα, το αυτοκίνητο μάλλον είναι περιττό.

Οσο για τις εκδρομές στο υπόλοιπο νησί, μπορείτε να πάρετε κάποιο από τα δημοτικά λεωφορεία τα οποία πραγματοποιούν καθημερινά πολλά δρομολόγια μεταφέροντας τους τουρίστες σε κάθε άκρη του νησιού. Φυσικά πάντα υπάρχει η λύση του εκδρομικού σκάφους.

Βότσαλα και... ησυχία

Στη θέση Μύλος, με τον παλιό, παροπλισμένο ανεμόμυλο να θυμίζει άλλες εποχές.
Στη θέση Μύλος, με τον παλιό, παροπλισμένο ανεμόμυλο να θυμίζει άλλες εποχές.

Αριστερά, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων απ' τα καΐκια, ξεδιπλώνεται η βοτσαλωτή παραλία Λιεντού με τα υπέροχα δροσερά, ρηχά νερά. Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε τις μετακινήσεις, η συνταγή για να περάσετε καλά είναι απλή: Καφέ και βόλτα το πρωί στο λιμάνι, βουτιές στη Λιεντού, φαγητό σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να καλύψετε πάνω από μερικές δεκάδες μέτρα!

Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού διαγράφεται ένας βαθύς και έντονα διαμελισμένος όρμος. Στην είσοδό του ξεχωρίζει το βραχονήσι Λύρα, ενώ στην αγκαλιά του απλώνονται οι παραλίες Κατσαδιά και Παπαντριά, προστατευμένες από το μελτέμι με άμμο και πετραδάκι.

Γύρω από τους Λειψούς υπάρχουν άφθονα μικρά νησιά με καταγάλανα νερά.
Γύρω από τους Λειψούς υπάρχουν άφθονα μικρά νησιά με καταγάλανα νερά.

Σε ελάχιστη απόσταση θα βρείτε την πανέμορφη βοτσαλωτή παραλία Χοχλακούρα και τριακόσια μέτρα μακρύτερα, προς τα ανατολικά, θα κολυμπήσετε στην επίσης ήσυχη και βοτσαλωτή παραλία Ξερόκαμπος.

Δυτικά του λιμανιού βρίσκονται στη σειρά οι ακρογιαλιές Κάμπος, Ελενα και λίγο μακρύτερα η αμμουδιά Πλατύς Γιαλός που συνδέεται με το λιμάνι με τσιμεντόδρομο, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας και θα φάτε στη συμπαθητική ταβέρνα που βρίσκεται πάνω στην άμμο. Ο τσιμεντένιος δρόμος τερματίζει στο βόρειο άκρο του νησιού στον όρμο Μοσχάτο.

Η Παναγιά του Χάρου. Η εικόνα απεικονίζει την Παναγία να κρατά στην αγκαλιά της τον Εσταυρωμένο.
Η Παναγιά του Χάρου. Η εικόνα απεικονίζει την Παναγία να κρατά στην αγκαλιά της τον Εσταυρωμένο.

Αρκετά απόμερες και ήσυχες είναι οι παραλίες των ανατολικών ακτών, Καμάρες, Μονοδέντρι, Ασπρος Κάβος, ενώ στα δυτικά του νησιού, απόλυτα μοναχικό, το ακρογιάλι της Κοίμησης προσεγγίζεται από το λιμάνι με περπάτημα περίπου 90 λεπτών.

Αναμφισβήτητα αξίζει να αφιερώσετε μια μέρα σε μια εκδρομή με κάποιο από τα πλοιάρια που αναχωρούν καθημερινά για τα κοντινά νησιά. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφθείτε την Πάτμο που απέχει με το ιπτάμενο δελφίνι από τους Λειψούς μόλις 20 λεπτά. Σε ημερήσιες εκδρομές με καΐκι θα προσεγγίσετε τα βραχονήσια που βρίσκονται ολόγυρα. Θα κολυμπήσετε στις απάτητες παραλίες της νησίδας Πιλάβι που μοιάζουν με πισίνες και θα δείτε τις θαλασσοσπηλιές στο μικροσκοπικό Μακρονήσι. Αλησμόνητα θα σας μείνουν τα νερά στα κοντινά Ασπρονήσια.

Λεπτομέρεια από την Παναγιά του Χάρου.
Λεπτομέρεια από την Παναγιά του Χάρου.


Επίσης με καΐκι θα πάτε στο κοντινό νησάκι Αρκιοί για να κολυμπήσετε στα φημισμένα Τηγανάκια. Πολύ κοντά είναι και το μικροσκοπικό Μαράθι με τις αμμουδερές παραλίες του και τις καλές ψαροταβέρνες.

Η Παναγιά του Χάρου
Ετούτη η Παναγιά ίσως έχει το πιο περίεργο όνομα, από όλες τις Παναγίες που έχουμε στην ορεινή και τη νησιωτική Ελλάδα! Και οι ιδιομορφίες δεν σταματούν εδώ, καθώς η εικόνα στο εσωτερικό του ναού δείχνει την Παναγιά να κρατά στη θέση του Θείου βρέφους τον Εσταυρωμένο Χριστό. Πιθανόν σε αυτή την εικόνα να οφείλει και το ασυνήθιστο όνομά της η εκκλησία, αφού σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία ο νεκρός Χριστός στον Σταυρό του μαρτυρίου και ο Χάρος σχετίζονται μεταξύ τους εννοιολογικά. Ο τρισυπόστατος ναός, κτίσμα του 17ου αι., ξεχωρίζει για τον χαμηλό τρούλο και τα αψιδωτά τόξα του, μάλιστα πιθανόν να έχει κτιστεί στη θέση αρχαίου ναού. Μη χάσετε στις 22 Αυγούστου το μεγάλο πανηγύρι όπου συρρέει πλήθος κόσμου από τα γειτονικά νησιά.

Θέα στα Ασπρονήσια.
Θέα στα Ασπρονήσια.

Φημισμένο κρασί
Πασίγνωστοι ήταν οι Λειψοί στα χρόνια της τουρκοκρατίας για την παραγωγή κρασιού από ντόπια σταφύλια. Η παραγωγή ξεπερνούσε τους 500 τόνους. Μάλιστα κατά την Ιταλοκρατία το σύνολο της παραγωγής του νησιού μεταφερόταν στο Βατικανό και χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή της Θείας Μετάληψης. Σήμερα γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια αναβίωσης των παλιών αμπελώνων και, μέσα στο πλαίσιο αυτό, νέα κλίματα φυτεύονται συνεχώς (έχουν συνολικά φυτευτεί περίπου 15 χιλ. ρίζες) που με την πάροδο του χρόνου ίσως κατατάξουν το νησί ανάμεσα στα πιο σημαντικά οινοποιητικά νησιά του Αιγαίου. Την προσπάθεια αυτή συντονίζει η Γεωπονική Σχολή Αθηνών με την αρωγή του Δήμου Λειψών, ενώ στα θετικά αποτελέσματά της συμπεριλαμβάνεται και η ένταξη των Λειψών στο Ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων του κρασιού.

Λειψοί: Σπαρμένοι στο Αιγαίο

ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Διαμερίσματα "Ηλιος" (22470 41430),
  • "Studios Lipsi Agnanti" (6976551006)
  • "Αφροδίτη" (22470 41001),
  • "Καλυψώ" (22470 41242),
  • "Studio Κάλυμνος" (22470 41343),
  • "Νηρηίδες" (22470 41291)
  • "Στούντιο "Αννα" (22470 41243),
  • "Μιραμάρε" (22470 41238),
  • Στούντιο "Γλάρος" (22470 41360),
  • Στούντιο "Μιχάλης" (22470 41266),
  • "Πανόραμα" (22470 41235),
  • "Barba?rossa" (22470 41081),
  • "Tourko?limano" (22470 41339),
  • "Vassiliki Villa" (22470 41339),
  • "Αngela" (22470 41308),
  • "Studios Κaterina" (22470 41237),
  • "Studios Ποσειδών" (22470 41130).

ΦΑΓΗΤΟ

Θα καθίσετε στα εστιατόρια-ταβέρνες "Καλή Καρδιά", "Καλυψώ", "Σοφοκλής" και "Γιάννης" για μαγειρευτά αλλά και της ώρας. Δοκιμάστε, εκτός από φρέσκο ψάρι, φαβοκεφτέδες, τουλουμοτύρι, σπιτικά πιταρούδια. Κάποτε ήταν διάσημο το περίφημο μαύρο λειψιώτικο κρασί. Σήμερα θα το βρείτε μόνο από μικρούς παραγωγούς και ίσως σερβίρεται σε κάποιες ταβέρνες. Στην παραλία Κατσαδιά υπάρχει η ταβέρνα "Ντιλάιλα" και στον Πλατύ Γιαλό το γραφικό ταβερνάκι του Κώστα, ιδανικό για μεζέδες μετά το μπάνιο.

Θοδωρής Αθανασιάδης
Φωτογραφίες: www.worldviews.gr

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Πάσχα στην Ελλάδα: Εξερευνώντας το πλούσιο μωσαϊκό των παραδόσεων σε 7 ξεχωριστούς προορισμούς

24 Απριλίου 2024, 16:26
Από τη βόρεια, ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι τα νησιά του Νότου, η χώρα μας φιλοξενεί ...

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: 5+1 προορισμοί για ολιγοήμερες αποδράσεις

31 Μαϊου 2023, 13:59
Είτε αγαπάτε τη θάλασσα, είτε το βουνό το σίγουρο είναι ότι μια από τις ...

Πρέσπες μέσα στον χρόνο - Του Απόστολου Βεργή

01 Ιουλίου 2022, 20:26
Η έννοια της επιστροφής είναι μια έννοια που κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολλούς φιλοσόφους. ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0