Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Επτά μήνες «φαγούρα» για τα βιβλία

Αρχική | Εκπαίδευση | Επτά μήνες «φαγούρα» για τα βιβλία
Η οδύσσεια της προμήθειας που οδήγησε στο φιάσκο με τα σχολικά εγχειρίδια

Δύο φορές κρίθηκε «μετεξεταστέα» η σύμβαση για την προμήθεια του χαρτιού των σχολικών βιβλίων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα, η απόφαση με την οποία για δεύτερη φορά δεν εγκρίθηκε η σύμβαση, εκδόθηκε με καθυστέρηση περίπου ενάμιση μήνα από το Ανώτατο Δικαστήριο. Τελικά, η σύμβαση για την προμήθεια του χαρτιού που υποβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο πήρε το πράσινο φως στις... 25 Αυγούστου. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή τα βιβλία να βρίσκονται στο στάδιο της εκτύπωσης αντί στις σχολικές αίθουσες και οι μαθητές να παίρνουν στα χέρια τους φωτοτυπίες αντί βιβλίων.
Το κόστος των φωτοτυπιών, πάντως, όπως δεσμεύθηκε χθες η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, δεν θα βαρύνει τις οικογένειες. «Εχουν ληφθεί όλα τα υποστηρικτικά μέτρα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε.
Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις του Δημοσίου που το προβλεπόμενο κόστος τους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ περνούν υποχρεωτικά από το… κόσκινο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια όλων των διαδικασιών. Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως δεν ενέκρινε τη σύμβαση, καθώς διαπίστωσε ότι δεν πληρούσε όλες τις τυπικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Υστερα από αυτή την απόφαση το υπουργείο «διόρθωσε» και ξαναέστειλε τη σύμβαση. Μόνο που σε αυτό το δεύτερο στάδιο διαπιστώθηκε και η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της - απορριπτικής - απόφασης. Την καθυστέρηση, μάλιστα, την παραδέχονται και οι δικαστές. Ο νόμος ορίζει ότι μέσα σε έναν μήνα η απόφαση θα πρέπει να έχει εκδοθεί, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτήθηκαν περισσότεροι από δύο μήνες: η συζήτηση έγινε στις αρχές Μαΐου 2011 και η επίμαχη - απορριπτική - απόφαση εκδόθηκε στις 19 Ιουλίου 2011. Στις 5 Ιουλίου, μάλιστα, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έστειλε νέο έγγραφο στο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνοντας ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος για την έγκαιρη εκτύπωση των σχολικών βιβλίων ήταν πλέον ο χρόνος, με το οποίο ζητούσε επίσπευση των διαδικασιών.
Τελικά, οι δικαστές, επιβεβαιώνοντας εκ νέου πλημμέλειες στη σύμβαση, την… έκοψαν για δεύτερη φορά. Το υπουργείο αποφάσισε την απευθείας ανάθεση για την προμήθεια χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και έστειλε τη σχετική σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Αυτή τη φορά το δικαστήριο κινήθηκε εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και στις 25 Αυγούστου 2011 έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση της σύμβασης, αλλά πλέον στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.


ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος, από την πλευρά του, κατέθεσε χθες ερώτηση για το ζήτημα στη Βουλή, ενώ εντύπωση προκάλεσε έγγραφο που δημοσιοποίησε ο ίδιος, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας φέρονται να έχουν προνομιακή πρόσβαση στη διανομή σχολικών βιβλίων. Σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στις 31 Αυγούστου ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας προς τα μέλη του, αναφέρεται ότι τα βιβλία εφέτος θα καθυστερήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και καλείται «όποιος συνάδελφος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί βιβλία για τα παιδιά του, να υποβάλει αίτηση μέχρι 15 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του συλλόγου».




Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΠΘ-Νομική: «Χάθηκε» η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου

21 Φεβρουαρίου 2024, 16:57
«Η εξεταστική έλαβε τέλος» τονίζεται στην ανακοίνωση των καθηγητών μετά τη συνέλευση  - Η ανακοίνωση ...

ΕΚΠΑ: Σε αναστολή ο υπάλληλος που είχε εμπλοκή στο συμβάν με τον server του Πανεπιστημίου

13 Φεβρουαρίου 2024, 20:29
Το ΕΚΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων ο υπάλληλος που, ...

Ποιος πλήρωσε 200.000 ευρώ για να μπλοκάρει τις εξετάσεις των Λυκείων;

30 Μαϊου 2023, 16:55
 Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, μιλούν για 165 εκατομμύρια ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0