Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Περιμένοντας τον Μπόλαρη - Του Βαγγέλη Γεωργίου

Αρχική | Απόψεις | Περιμένοντας τον Μπόλαρη - Του Βαγγέλη Γεωργίου

Στα τέλη Αυγούστου εργαζόμενοι και φορείς των 210 κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας πληροφορήθηκαν έκπληκτοι τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για «κούρεμα» του κλάδου τους.

Και όταν λέμε κούρεμα εννοούμε το άμεσο κλείσιμο των κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ): 83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα. Οι 1.500 περίπου ασθενείς στην καλύτερη των περιπτώσεων θα επιστρέψουν στα «άρτια» κρατικά ψυχιατρεία. Ενώ οι 3.050 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο καθώς στα ΝΠΙΔ δεν υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, όπως οι μετατάξεις ή η «εφεδρεία».

Αν προσθέσουμε στις πραγματοποιηθείσες περικοπές(7 εκ. ευρώ) και αυτές που δρομολογεί το υπουργείο(37 εκ. ευρώ) η συνολική μείωση των δαπανών στο κλάδο θα ανέλθει στα 44 εκ. ευρώ. Ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩΣ  προειδοποιεί ότι πέρα από το κοινωνικό και θεραπευτικό έγκλημα που θα συντελεστεί, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτήσει την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ που έχει χρηματοδοτήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Χθες (7 Σεπτεμβρίου) το μεσημέρι αντιπρόσωποι του Δικτύου συνάντησαν τον υπουργό κ. Μπόλαρη να του διαμηνύσουν τις έντονες αντιρρήσεις τους στο προωθούμενο ψαλίδισμα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι της ψυχικής υγείας πήραν θετικές απαντήσεις. Συγκεκριμένα ο υπουργός ενημέρωσε ότι μετά από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών κ Σαχινίδη, το υπουργείο Οικονομικών θα περιόριζε τις μειώσεις στα 12 εκ. από τα 37 εκ. που έλεγε αρχικά.. Ενώ ακόμα και αυτά τα 12 εκ. θα φροντίσει το υπουργείο Υγείας να τα εξοικονομήσει από αλλού για να μην υπάρξει καμία μείωση όπως δήλωσε ο κ. Μπόλαρης.

Βέβαια, η χθεσινή συνάντηση λειτούργησε «πυροσβεστικά» καθώς πρόκειται για συμφωνία μόνο στα λόγια. Σε λίγες μέρες, στις 16 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα επισημοποιήσει τη νέα του απόφαση… αρκεί να του «βγουν τα κουκιά», πράγμα καθόλου εύκολο..Ας περιμένουμε λοιπόν!

Protagon.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0